DEAC Gladiators szezonértékelő 2. rész: Döcögő támadósor

Új vezetőedző, amerikai játékos és egy ifjú irányító is főszerepet kapott a Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapatánál idén.

Mint ismert, a DEAC Gladiators a hatodik helyen zárt a Divízió I. alapszakaszában, így lemaradt a rájátszásról idén.  A védelem mellett sokszor a támadósor is hullámzó teljesítményt nyújtott. Igaz, ezt az egységet nehezebb összerakni, mint a defense-t.

Ty Rogers személyében a csapat amerikai vezetőedzővel és támadó koordinátorral gazdagodott, aki egyértelműen új színt vitt az együttes életébe. Damien Thompson leigazolása pedig tovább dobott az offense erején. Bár az amerikai játékos elsősorban safetynek érkezett, a futóknál egyre többen kiestek, illetve a marosvásárhelyiek érkezésével a defensive back poszt is megoldódott. Futóként pedig egyértelműen bevált és folyamatosan veszélyt jelentett az ellenfelekre. A VSD Rangers elleni találkozót leszámítva minden mérkőzésen minimum egy touchdownt szerzett. Demkó Balázs személyében pedig egy olyan fiatal irányító állt a gladiátorok rendelkezésére, aki nagy szezon előtt állhatott volna. Többször meg is csillogtatta tudását, de a kisebb rutin miatt még kijöttek a pontatlanságok nála.

Végül a támadósor teljesítménye elmaradt az elvártaktól. A DEAC nem hosszabbított Ty Rogersszel és kiváló produktuma ellenére Damien Thompsonnal sem. Molnár Gábor, a támadósor irányító- és elkapóedzője értékelésében beszélt az offense hullámzó teljesítményéről, de természetesen a pozitívumokat is kiemelte.

Fotók: Bellon Bíborka, Rácz Ákos

Makranczi László: Támadó szempontból nem sikerült elérni azt a változást, amit hozott a stáb átalakulása, illetve a keret erősítése. Mi lehet az ok szerinted emögött?
Molnár Gábor: Egy új támadókoordinátor érkezése legtöbbször új támadó szisztémát is jelent egy csapat életében. Esetünkben az új támadókoordinátor egyben új vezetőedzőt is jelentett, ami az új szisztémán kívül egy teljesen új szemléletet is jelentett nem csak az edzésekre, hanem a futballra, mint életstílusra vonatkozóan. Az ilyen változásokhoz általában huzamosabb időnek kell eltelnie, hogy összecsiszolódjon a gépezet. Úgy éreztem a szezon közben, hogy meccsről meccsre javulunk, talán ha egy kicsit hosszabb a szezon jobban bele tudunk rázódni..

ML: A pályán látszott, hogy sokszor viszont ott volt a csapat a pontszerzés közelében, csak egy-két hiba megakadályozta ennek elérésében. Ez befolyásoló tényező volt?
MG: A pontszerzés közelében, a vörös zónában mindig nehezebb dolga van a támadósoroknak. Igaz, hogy kis távolságot kell megtenni a pontszerzésig, ugyanakkor a védelemnek is kisebb területen kell védekezni. A vörös zónában való sikerességhez sok-sok tapasztalatra van szükség: ismerni kell, mi működik és mi nem, talán nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni a befejezések gyakorlására.

ML: Damien Thompson mennyire volt erősítés az együttesben?
MG: Damien egyértelműen az itthon szereplő import játékosok közül is a legjobbak között volt a szezon során. Hatalmas erősítés volt a támadósornak. Ha a szezon előtt kicsivel hamarabb érkezik Magyarországra, akkor minden bizonnyal még hatékonyabban tudtuk volna kihasználni az ő veszélyességét.

ML: Ty Rogers ugyan távozott, de mit tudott tanulni tőle a csapat?
MG: Úgy gondolom Coach Rogerstől a játék technikai, stratégiai elemein túl azt tanulhatta meg mindenki, aki az edzéseinken részt vett, hogy mit is jelent amerikai focistának lenni bárhol a világon. Egy olyan sport, ahol mindenki a saját legjobbja lehet.

ML: Volt igazi vezéregyéniség a támadósorban? Én talán ezt hiányoltam.
MG: Természetesen mindig vannak vokálisabb játékosok egy csapatban. A támadósorunk alapvetően nagyon fiatal. Minden skill játékosunk U19, vagy annál ifjabb korosztály. A felkészülés elejétől kezdve egymást húzták a srácok és nagyon sok munkát fektettek a szezonba. Volt, aki jó példával, és volt, aki eréjesebben motiválta a többieket az edzésre járásra, tanulásra. Egy kicsit mindenkit vezéregyéniségnek gondolok a támadósorban.

ML: A jövőben miben kell változni?
MG: Azt hiszem, hogy jelenleg rátaláltunk egy jó útra. Ez az út a fiatalokra építés, ami néhány éve már megvolt, és úgy érzem, hogy most újra visszataláltunk erre az útra. Csodák nincsenek ebben a sportban sem. Egy-egy eredmény több év kemény munkájának gyümölcse. Most elsősorban az U19-es szezonra koncentrálunk, hogy ősszel a lehető legjobbat hozzuk ki a csapatból.