Egyetemre is járni fognak a Gladiators új játékosai

A Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata két amerikai játékost igazolt, akik az intézmény alapképzéseire is jelentkeznek. Vasárnap a Magyar Amerikai Futball Szövetség határozata alapján elmarad a Budapest Wolves 2 elleni hazai összecsapás.

A Gladiators 2018 decemberében lett a DEAC szakosztálya. Az előző szezonban mindössze a 8. helyen végeztek a felnőttek tavasszal, viszont a juniorok ezüstéremig meneteltek ősszel. Azonban a gladiátorok aktívan bekapcsolódtak a Debreceni Egyetem és a DEAC életébe. Több akcióval is nagy népszerűséget értek el, ráadásul az elmúlt években egyre több egyetemi polgár csatlakozott az együtteshez.

„Meg vagyunk elégedve az amerikai futball szakosztállyal, büszkék is vagyunk rájuk, mert olyan különleges színfoltot képviselnek a DEAC családban, ami teljesen egyedülálló. Most is a Nőnapi akciójukkal tele volt a sajtó. Azon kívül pedig a mérkőzésekre, ha valaki kilátogat, akkor láthatja, hogy népes szurkolótábora van a csapatnak a város és az egyetem részéről” – mondta Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője.

A szakosztálynál viszont úgy vélték, hogy eljött az ideje az előrelépésnek. A DEAC vezetősége és a Gladiators együtt dolgozva új rövidtávú cél dolgozott ki, amely nem más, mint az első osztályba jutás lesz. A fejlődés első fázisába tartozik a játékoskeret megerősítése. A cívisvárosi együttes leigazolta ugyanis története első két amerikai import játékosát, akik nemcsak játszani fognak idén, de szeptembertől már a Debreceni Egyetem képzéseire is fognak járni.

„Az infrastruktúra, a humánerőforrás, az adminisztratív környezet, illetve most már a kulcsjátékosok is megvannak. Ezután nekünk, hazai játékosoknak kell felkötnünk a gatyánkat, hogy éljünk a lehetőségekkel és beváltsuk a hozzánk fűzött reményeket. Ezek az importok megtanítják a mi játékosainknak mi az az alázatos játék, amikor sokat feláldozva küzdesz egy célért” – emelte ki dr. Stündl László szakosztályvezető.

Az elkapó Lennox Green Jr. először hagyta el az Egyesült Államokat. A gyorsléptű elkapó az American International College csapatában, a Yellow Jackets-nél játszott. Utolsó szezonjában 9 mérkőzésen 6 touchdownja volt és a leghosszabb elkapása egy 70 yardos volt.

„Az időátállást volt számomra a legnehezebb megszokni, hiszen Bostonhoz képest hat óra különbség” – osztotta meg Lennox Green Jr. – „Viszont szerintem kezdem megszokni a körülményeket. Az étel fantasztikus! Én büszke vagyok a csapatra, mindenki nagyon keményen dolgozik és egymástól tudunk tanulni új dolgokat.”

Érkezett mellette a védelembe Johnathan White, aki defensive tackle-ként tarthatja rettegésben az ellenfél irányítóit. White korábban az Oregon Ducks-ban focizott, amely az amerikai egyetemi csapatok között az egyik legkiemelkedőbb. Szerepelt az NFL Drafton is, emellett a ma már Las Vegas Raiders-ként (korábban Oakland Raiders) ismert együttes rookie campjében is részt vett.

„Sosem jártam még Magyarországon, de itt egy kicsit az edzői tapasztalatomat is kihasználhatom” ­– mondta a defensive tackle. – „Nagyon fontos számunkra, hogy egymástól tanulhatunk. Ezek a srácok is tudtak nekem újat mutatni és természetesen én is próbálok nekik újat tanítani. Nagyon szép az Egyetem, az infrastruktúra. Ez a csapat, ez a város, ez az intézmény megérdemel egy bajnoki címet.”

Mindkét játékos az előző héten kapcsolódott be az edzésekbe, és már akkor pozitívak voltak az edzők benyomásai. Az importok nemcsak a képességeikről tettek tanúbizonyosságot, de már a többi játékosnak is rengeteget segítettek képességeik fejlesztésében. Emellett a hozzáállásuk is profi.

„Leírhatatlan az az energia, amit hoznak az edzésekre” ­– jelentette ki Molnár Gábor irányító és offensive koordinátor. – „Örülök, hogy itt vannak és remélem, hogy nagyon hosszútávú lesz az együttműködés. A munkájukkal és a hozzáállásukkal teljes mértékben meg vagyunk elégedve, és mi mindent megteszünk azért, hogy ők is jól érezzék itt magukat.”

A sajtótájékoztatón bemutatták a Gladiators idei sisakdesignját, amely az amerikai egyetemi stílusra hajaz. De az eseményen egy fontos pillanatra is sor került, ugyanis egy újabb támogatóval bővült az együttes, mégpedig a Pannónia Kincsével, amely Magyarország ásványvizei közül az egyik legsportolóbarátabb frissítő.

„Ez a lúgos víz, már hatással van a sportolói szervezetre” – magyarázta Nagy Gyula, a Pannónia Ásványvíz tulajdonosa. – „A lesavasodást, illetve a só tartalmat nagyon befolyásolja a sportoló szervezetében. Reméljük, hogy sikeres évadot fogunk zárni, jól megizzadnak a játékosok és nem győznek majd dehidratálni.”

A DEAC Gladiators március 15-én, vasárnap 14 órakor játszotta volna idei első mérkőzését a Budapest Wolves 2 ellen a Böszörményi úti Agrár Sportpályán. Azonban a Magyar Amerikai Futball Szövetség határozata alapján, a koronavírus elterjedése miatt elmarad az összecsapás.

Fotók: Bódi Sándor