Gladiátorokként küzdöttek az első győzelemért

A Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata az utolsó negyedben döntötte el a találkozót a szívósnak bizonyuló Tatabánya Mustangs ellen.

A DEAC Gladiators fontos hazai mérkőzés előtt állt, hiszen szeretett volna győzelemmel búcsúzni  közönségétől, de a Divízió II-ből feljutó Tatabánya Mustangs sem ígérkezett könnyű ellenfélnek. A meccs előtt már a pályafestés alatt érezhető volt, hogy együtt van a csapat minden tagja, főleg Márkus Attila, a gladiátorok mindenese, aki szorgos munkájával is motiválta a játékosokat arra, hogy keményen dolgozzanak meg a sikerért. Azonban nehézséget jelentett, hogy Roják Richárd sérülés miatt nem léphetett pályára.

A találkozóra az esőfelhők is megérkeztek, de szerencsére csak néhány csepp zavarta meg a játékot. Már az első negyedben kiélezett küzdelem folyt a pályán, amely során a védelmek teljesítménye dominált. Hazai oldalon Baló Levente helyezett nagy nyomást az ellenfél irányítójára, többek között sacket is jegyzett, míg a túloldalon Kaiser Dániel az end zone előtt szerezte meg Demkó Balázs egyik átadását.

A második játékrészben aztán beindult a pontgyártás. Egy rövid tatabányai puntot követően jó mezőnypozícióba kerültek a gladiátorok, amelyet ki is használtak. Damien Thompson futása után 19 yardra került a DEAC a pontszerző területtől, majd Demkó touchdownt érő passzt dobott Széles Olivér kezébe (6-0). A Mustangsnak azonban nem kellett sok ahhoz, hogy válaszoljon. Misztl Benedek megoldásai, illetve Molnár Levente futásai sokszor gondot okoztak a debreceni védelemnek, végül pedig Mátrai Bence elkapása hozta meg az egyenlítést érő TD-t. Kun Szilárd magabiztosan értékesítette az extrát (6-7). A nagy küzdelem a félidő végéig kiélezett volt. Viszont Fülep Csaba egy nagyon fontos interceptiont szerzett az end zone előtt, amiből még tudtak támadást vezetni a hazaiak. Először Demkó, majd Thompson vitte előre a csapatot, végül pedig Cseh Donát egy szélső futással ért be a célterületre (12-7). Ezzel pedig a szezon során először mehetett le a szünetre vezetéssel a DEAC.

A harmadik negyedben a Mustangs próbált minél hamarabb fordítani. Az első támadásból ez nem sikerült, de a másodikból igen, amelyet Lizakovszky Gábor interceptionje előzött meg. A drive végén Bodnár István elkapásával újfent a musztángok vezettek (12-13). Ezután egy kicsit döcögött a gépezet debreceni oldalon. Ugyan Vas Ferenc előtt megvolt a lehetőség, hogy egy mezőnygóllal ismét előnyhöz juttassa a gladiátorokat, ám ez sikertelen volt.

Nagy áttörést hozott viszont az utolsó játékrész, amely egy cívisvárosi labdaszerzéssel indult. A hazai defense Baló Levente és Szabó Tamás vezérletével odaért Misztlhöz, akinek a kezéből kiütötték a labdát, Abdulrahman Anka pedig érkezett és összeszedte a malacbőrt. Ez pedig a támadósort is feltüzelte. Egy szép drive után, a sárgazászlós büntetéseket áthidalva, menetrendszerűen érkezett Thompson touchdownja. Az amerikai futó a kétpontost is értékesítette (20-13). A lehetőség megvolt a bányászvárosiak előtt, hogy egyenlítsenek, de a DEAC térfelén negyedik kísérletre nem sikerült first downt csinálniuk, így ismét jöhetett a Gladiators. A vége előtt nem sokkal pedig Széles egy látványos elkapással kialakította a végeredményt. Ennek köszönhetően a DEAC Gladiators 26-13-as győzelemmel búcsúzott a hazai közönségtől.

„A mai mérkőzésen a támadósorunk összeszedett volt, ami jó játékot eredményezett” – emelte ki Molnár Gábor, a gladiátorok edzője. – „Nyilván ilyenkor a legjobb, amikor az offense is hozzá tudja tenni azt az eredményeséget, amit a defense is megérdemel. Emellett úgy érzem, hogy a csapatnak nagyon fontos volt ez a győzelem, hiszen annál nem sok rosszabb dolog létezik, amikor valaki nyeretlenül zárja az idényt. Nekem volt már ebben részem, és valóban nem jó érzés. Minden ilyen siker azt sugallja a játékosoknak, hogy miért is szeretik annyira ezt a sportágat.”

A DEAC Gladiators utolsó összecsapása június 12-én lesz a VSD Rangers otthonában.

Fotók: Tóth Alexandra

DEAC Gladiators – Tatabánya Mustangs 26-13 (0-0, 12-7, 0-6, 14-0)
Pontszerzők: Széles Olivér 2 TD, Cseh Donát, Damien Thompson 1-1 TD, Damien Thompson 1 PAT, illetve Bodnár István, Mátrai Bence 1-1 TD, Kun Szilárd 1 XP