Megkezdték az évet a Gladiátorok

Túl van az idei első edzésén a DEAC amerikai futballcsapata.

Új koncepciót dolgoztak ki az egyetemi klubnál az elmúlt ősszel, amelynek lényege, hogy a DEAC Gladiators a fiataljaira épít az elkövetkezendő években. A amerikai focisták tavasszal a második divízióban szerepelnek majd, az idei első edzésük után beszélgettünk a gárda edzőjével, Ábrán Szabolccsal.

Miként zajlott az esztendőt megnyitó tréning?
– Az első hetek munkája főként erőnléti edzésekből áll. Ez azért fontos, hogy akik az ünnepek előtt, illetve karácsony és újév között kevesebbet tréningeztek, visszanyerjék a fizikai formájukat. Ez előreláthatóan 2-3 hetet vesz igénybe.

Mennyire alakult már ki a végleges keret?
– Mivel célunk volt, hogy a juniorokra építsük a csapatot, most bővebb kerettel dolgozhatunk, azaz nagyobb a merítés lehetősége. Most alakítjuk ki, hogy ki milyen pozícióban szerepeljen majd, ez nagyjából még két hetet vesz igénybe.

Mi a felkészülés menetrendje?
– Március végén indul a szezon, tehát nagyjából két és fél hónapunk van felkészülni. Az erőnléti foglalkozások után kezdődnek a különböző posztedzések. Utóbbiaknak az lesz most a különlegessége, hogy nem posztonként lesznek elkülönítve a játékosok, hanem posztpárokban edzenek, az offense a defense ellen.

Milyen célokkal vág neki a csapat a bajnokságnak?
– Tavasszal a Divízió II-ben indulunk. A szezon érdekessége, hogy mindegyik osztályban a korábbinál kevesebb csapat szerepel, azonban koncentráltabb, kiegyensúlyozottabb lesz a mezőny. Kiegyenlítettek az erőviszonyok, ezért többnyire ki-ki meccsek várhatók, szoros eredményekkel. Ami a célkitűzésünket illeti, mint korábban elmondtuk, építkezés folyik a klubnál, amely során a junior játékosok szerepeltetésére kerül át a hangsúly. Ennek a második esztendejében tartunk, és összesen 4-5 évet vesz majd igénybe. A kidolgozott stratégiánk következő lépcsőfoka, hogy győzelmeket érjünk el. Öt mérkőzésünk lesz a szezonban, és két megnyert meccset jelöltem meg elérendő célul, amivel akár a playoffba is be lehet kerülni. De a legfontosabb, hogy a fiatal játékosok beépüljenek a csapatba.