Professzor lett Stündl László szakosztályvezető

A DEAC Gladiators első embere Benkó Sándor irányítói munkáját hozta fel példaként.

A Debreceni Egyetem huszonhét oktatója vehette át egyetemi tanári kinevezését nemrég a Főépület Aulájában. Az okiratot az intézmény új professzorainak Bartha Elek oktatási rektorhelyettes adta át – írta meg az unideb.hu. Köztük van a DEAC amerikai futballistáinak szakosztályvezetője, Stündl László is, aki a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon, az Élelmiszertechnológiai Intézet egyetemi tanára lett.

– Nagyon sok ember esetében ez a pályájának a csúcsát jelenti, úgy éli meg, mint amikor egy színész Oscar-díjat kap – nyilatkozta a szakosztályvezető. – Ám szerintem ez ugyanolyan mérföldkő csupán, mint amikor valaki érettségizik, diplomát szerez, vagy elkészíti a doktoriját. Régen idősebb korban lett valaki egyetemi tanárrá, ám ez megváltozott mostanra, még jócskán aktív korban történik mindez. Az egyetemi tanárnak önálló műhelyépítésre, csapatépítésre, iskolateremtésre is alkalmasnak kell lennie, ezt is megvizsgálják a pályázat beadása után. Vagyis nem csak a tudományos- és az oktatási teljesítményt mérik fel. Itt egy formátumot vizsgálnak. Önállóan kell dolgoznod, az, hogy egyetemi tanár vagy, nem egy cím, egy előjog, hanem óriási kötelezettséggel jár. Van egy kis csapatod, építed a tudományterületedet, az oktatási tevékenységedet, pályázatokat nyersz el és a szakmai partnereiddel együttműködsz. Te és a csapatod úgy működtök, mint egy miniatűr tanszék, ez a kis kutatói, tudományos műhely úgy funkcionál az egyetemen belül, mint a társadalomban a család, és te vagy a családfő, egy autonóm személyiség. Jóleső elismerés számomra az egyetemi tanári cím, visszaigazolja azt, amit az elmúlt 15-20 évben csináltam. S azt jelenti, hogy innentől még jobban kell csinálnom. Mint kari vezető, nekem az egyetemi tanáraimra kell építenem az elkövetkező időszakban – mondta Stündl László.

S ez a megnövekedett kötelesség hogyan fér meg a szakosztályvezetői teendőkkel?

– Úgy van ez, mint minden vezető esetében, az a feladatom, hogy körültekintően válasszam meg a munkatársaimat. Ha jól dolgozom, akkor abban az esetben is kiválóan működik a rendszer, ha nem vagyok jelen. Olyan kollégákat kell kiválasztanom, akik motiváltak és önállóan is nagyszerű munkát végeznek, az én dolgom a feltételek megteremtése. Ha egy munkatársam elakad valamiben, akkor szól nekem, azaz akkor van dolgom, ha a rendszerben fennakadás történik. Egyszer Benkó Sándort, a Benkó Dixiland Band néhai vezetőjét megkérdezték, hogy van az, hogy csak álldogál a klarinétjával a színpadon, mégis róla van elnevezve a zenekar. Azt válaszolta: a zenekar zenél, tökéletesen működik, de ha úgy érzi, hogy valahol egy pici hiányzik, akkor ott kicsit beleklarinétozik. Tehát, ha helyzet van, akkor konzultálunk, de szerencsés vagyok, mert jó emberek vannak a megfelelő helyen.