Szertefoszlottak a döntős álmok

A Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata vereséget szenvedett a Budapest Cowbells 2-től idegenben, pedig akár játék nélkül is tovább mehetett volna.

Vannak azok a napok, amikor több jel is utalhat arra, hogy nem kellene a mérkőzést lejátszani. 2021. július 3-a talán egy ilyen nap lehetett volna, hiszen a DEAC Gladiators valóban balszerencsés volt a Budapest Cowbells 2 elleni mérkőzést megelőzően. Az együttes ukrán játékosai 12 órát utaztak, amiből hét órát a beregsurányi határátkelőn töltöttek. Ezen kívül egy baleset miatt is fennakadt a csapatbusz a főváros felé haladva. Ráadásul egy órával a kezdés után épphogy megérkezett a meccs helyszínére a mentő, ami nélkül nem indulhatott volna el az elődöntős párharc.

Végül elkezdődött a találkozó, ami a Gladiatorsnek nem indult rosszul, hiszen Kis Lóránt szinte azonnal labdát szerzett. A kapott lehetőséget nem tudta kihasználni a vendég együttes. A kolomposok viszont válaszként Tóth Ákos elkapásával touchdownt szereztek (6-0). Hamar tudott reagálni a DEAC és Roják Richárd futásával, valamint Szabó Lajos extrájával meglett a fordítás (6-7). Ezt követően a fővárosiak kezdtek meglógni és két labdabirtoklásnyi előnyt dolgoztak ki Márton Zsolt elkapásaival (20-7). A félidő végéhez közeledve szépen haladt előre a Gladiators. Egy remekül felépített drive végén Erdélyi Áron idei első TD-jével hozta lőtávon belülre csapatát (20-14). Azonban az első félidőben szenvedő vendég védelem nem tudta kihúzni a szünetig, Tóth újabb hatpontost hozott a kolomposoknak, így maradt a két touchdownnyi különbség (26-14). Viszont nagy veszteség, hogy Panykó Patrik sípcsontja megsérült, így számára nemcsak a találkozó, de az idény is véget ért.

A pihenő alatti fejmosás és motivációs beszéd úgy nézett ki, hogy hatott a DEAC-ra, amely valósággal berobbant a második félidőbe. Roman Boguslawsky gyakorlatilag a hátán vitte futásaival a csapatot. A gyors drive végén az ukrán futó hozta vissza a győzelmi reményeket (26-21). A debreceni védelem viszont továbbra sem találta önmagát. Márton újabb elkapásával és Kelemen Marcell kétpontosával visszaállt a két labdabirtoklásnyi különbség (34-21). Nem kellett várni sokat az újabb válaszra, hiszen az Eger ellen remeklő Cseh Donát egy félpályásnál is nagyobb elkapással touchdownt szerzett (34-28). Így az utolsó játékrészre már csak egy TD volt a két alakulat között. A Budapest Cowbells viszont Kelemen révén ismét beért az end zoneba (40-28). Az idő egyre jobban a DEAC ellen dolgozott. Bár megvoltak a lehetőségei a gladiátoroknak a pontszerzésre, a vörös zónához érve nem tudták áttörni a hazaiak védelmét. Így 40-28-ra a kolomposok nyertek, és bejutottak a Pannon Bowlba.

„Már a mérkőzés előtt voltak gondjaink: késve érkeztünk meg a pályára, kicsit kapkodva melegítettünk be. Majd, amikor már a kezdőrúgásra vártunk, akkor derült ki, hogy a mentő is késik, ami 1-2 perccel a megbeszélt határidő előtt érkezett meg. Sajnos ez rányomta a bélyegét az első negyedre: a Cowbells megszerezte a vezetést, utána pedig egész mérkőzés alatt már csak az eredmény után rohantunk. Ettől függetlenül úgy érzem egy remek, izgalmas összecsapást játszottunk, többször közel voltunk ahhoz, hogy megteremtsük magunknak a lehetőséget a fordításhoz, de a Cowbells-offense ellen nem volt ellenszerünk” – értékelte a mérkőzést Gyarmati Ottó, a DEAC Gladiators vezetőedzője.

Bár Magyarországon csak a döntősök kapnak érmet, a DEAC így is szépen zárta a szezont, hiszen összesítésben a harmadik helyen végzett a Divízió I-ben egy rendkívül nehéz, koronavírus sújtotta 2020-at követően.

Fotók: Makranczi László

Budapest Cowbells 2 – DEAC Gladiators 40-28 (6-0, 20-14, 8-14, 6-0)
Pontszerzők: Márton Zsolt 3 TD, Tóth Ákos 2 TD, Kelemen Marcell 1 TD és 1 PAT, Szekeres Márton 2 XP, illetve Roman Boguslawsky, Cseh Donát, Erdélyi Áron, Roják Richárd 1-1 TD, Szabó Lajos 4 XP