Ty Rogers: „Texasban a foci egy vallás!”

A DEAC Gladiators új vezetőedzőjének a célja, hogy a játékosok fejlődjenek, és ennek érdekében minden segítséget megad.

Hamarosan nekilát a munkának a Debreceni Egyetem amerikaifutball-csapata, ugyanis 2022 március végén, április elején kezdődik a Divízió I-es szezon. A csapat eddig rengeteg erőnléti edzést végzett, de január 9-én már elkezdődik a komolyabb munka is.

Az biztos, hogy az edzői stábban fontos változás történt, hiszen Ty Rogers személyében új vezetőedzője és offensive koordinátora lett a gladiátoroknak, aki várhatóan január 5-én már megérkezik a cívisvárosba. A Texasból származó szakembernek jelentős középiskolai edzői múltja van, de már Izraelben is volt szakvezető még 2009-ben. Azonban most új kihívás elé néz Európában, hiszen a tavaly harmadik helyig jutó DEAC-ot ültetné fel a Divízió I. trónjára.

Ennek érdekében rengeteg újítással és tervekkel érkezik Magyarországra a 42 éves tréner. Többek között erről beszélt Ty Rogers. Ám emellett elmesélte, hogy Texasban miért veszik nagyon komolyan ezt a sportágat.

Képek: Ty Rogers facebook

Makranczi László: A csapat már nagyon várja, hogy személyesen is megismerje Önt. De Ty Rogers vajon hogyan tekint az elkövetkező időszak elé?
Ty Rogers: Már én is tűkön ülök. Számomra ez egy olyan lehetőség, amire már régóta vártam. Korábban edzősködtem már Európában és segítettem egy csapat fejlődésében, de ez most ismét megadatott számomra. Szeretném, ha erős lenne a kötelék köztem és a keret összes tagja között. Fontos, hogy mindenki megértse, én is azért jövök, hogy magasabb szintre emeljük a játékunkat. Ami jellemző lesz a következő időszakra, hogy erőt és gyorsaságot építünk, illetve a játékosok készségeit is fejlessztjük. Jobbá akarom tenni őket. Támadásban remélem, sokkal robbanékonyabbak leszünk, míg a védelemtől azt szeretném látni, hogy nem ad esélyt az ellenfélnek a haladásra. Nyilván idő kell ahhoz, hogy megtanuljuk ezeket, és az elején hideg is lesz, de majd felveszek egy kabátot, hogy kitartsak a srácok mellett az edzéseken.

ML: Miben kell még jobban fejlődniük a Gladiators játékosainak, hogy valamilyen szinten az Ön elképzeléseinek is megfeleljenek?
TR: Nagyon sok felvételt megnéztem már a csapatról. Ahogy említettem a gyorsaságot mindenképp fejleszteni kell. Támadásban gyors playekkel tervezek, amihez a sebesség elengedhetetlen. Az ellenfelek így nehezebben tudnak majd reagálni a mozgásunkra és a playeinkre. Én úgy érzem, hogy ezzel meglephetjük a Divízió I. együtteseit. Nagyon sok lehetőség van a Gladiatorsben, amit szeretnék kihasználni. Az erősségeinkre kell építenünk. Sok játékossal már meg is vannak a terveim. A védelemben fizikálisabbnak, keményebbnek kell lennünk. Nyilván, nem pankrátorként kell viselkednünk. Szeretném, ha az ellenfél megérezné, ha megütjük őket, és amikor szerelünk, akkor megtapasztalnák milyen igazából földre kerülni. Ha mindent jól csinálunk, akkor ebből önbizalmat meríthetünk. Ha meccseken is meg tudjuk lovagolni ezeket a momentumokat, akkor az ellenfél már verve lesz.

ML: Óriási pedagógiai tapasztalata van, hiszen középiskolai tanár is egyben. Gondolom ez a football területén is nagyon hasznos lehet.
TR: Ez így van. De Texasban, aki egy középiskolában edzősködik, annak tanítania is kell. A mi célunk tanárként, hogy fejleszteni tudjuk a diákjainkat. Ez igaz a sportolókra is. Ha ez összejön, akkor ez egy óriási jutalom számunkra. A sportolókat meg kell tanítanunk arra, hogy mindenkinél jobbak lehetnek. Én nem csak azért érkezem Debrecenbe, hogy összerakjam a nyerő taktikát. Nem óraadóként jövök ide, hanem megmutatom a játékosoknak azt az utat, amit megjárva előrébb léphetnek, és ezzel a készségeik is fejlődhetnek. Szeretném, ha az edzői stáb is ezen filozófia alapján működne majd. És mint a jó diákok, a játékosoktól is szeretném, ha folyamatosan kérdeznének, mert ez lesz annak a jele, hogy valóban jobbak akarnak lenni.

ML: Egy olyan államból jön egyébként, ahol nagyon komolyan veszik ezt a sportágat. Ez miben nyilvánul meg a legjobban?
TR: Mondok egy példát. December elején volt egy rájátszás mérkőzés két kisebb iskola között. A két település együttes népessége nem sokkal több mint négyszáz. De a mérkőzésen így is tizenegyezren voltak kint. Ez szerintem egy sokatmondó jelenség. Texasban a foci egy vallás. Világszerte ismert az a kifejezés, hogy „Friday Night Lights” (Péntek esti fények – a szerk.). Van róla könyv és filmadaptáció is, és szerintem egyik sem mutat tökéletes képet erről a jelenségről. Az állami bajnokság döntőjét a Dallas Cowboys stadionjában szokták rendezni. Ilyenkor a kilencvenezres stadion 50-60 ezer emberrel is megtelik. A foci a texasiak életének a részévé vált. Bátran ki lehet mondani, hogy ez az állam a sportág Mekkája. A játékosokat is úgy képzik, hogy minél magasabb szinten tudjanak játszani és úgy nevelik, hogy mindig megteremthetik a lehetőséget arra, hogy jobbak legyenek. Ezért meg kell dolgozniuk és tudniuk kell a dolgukat a pályán. Ezt a szellemiséget szeretném elhozni Magyarországra is.

ML: A végére engedjen meg egy személyes kérdést. Nem tudtam nem észrevenni a képein a birkózó övet. Ehhez Önnek milyen kötődése van?
TR: Ahogy felcseperedtem, úgy egyre több birkózást néztem és nagyon is érdekelt, de igazán a jelenlegi menyasszonyom az, aki nagyon profi ebben. Nagyon jól ismeri ezt a világot, a régi idők nagyjairól is sokat tud. Amikor pedig összejöttünk egyre többet foglalkoztam vele én is. Maga a fizikalitás, ami benne van, illetve szórakoztató jellege fogott meg. És ez a része természetesen a focival is szorosan összekapcsolódik. Ugyanis a footballnak is szórakoztatónak kell lennie.