Jimmy Bácsi pallérozza a legkisebbeket 

A legendás kosártréner, Asztalos József is elkezdte a munkát a tanítványaival.

– Balkezes vagy? Nem baj, Ronald Reagan is az, mégis elvezette az Egyesült Államokat elnöksége idején – mondta rezzenéstelen arccal az edző a Cívis Kosárlabda Klub csütörtöki előkészítő foglalkozásán, és folyt tovább a munka az apróságok nagy örömére. Ilyen és ehhez hasonló aranyköpések záporoztak a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma tornacsarnokában, aki pedig a jókedvről és a színvonalas szakmai munkáról gondoskodott az nem más, mint Asztalos József, alias Jimmy Bácsi, aki negyven éve oktatja a debreceni gyerekeket.
– Jelenleg óvodások és első osztályosok járnak hozzám. Előbbieknek ez egyfajta iskolaelőkészítő, utóbbiaknak pedig picit segít az előttük álló feladatok leküzdésében – mondta a Hajós Alfréd-díjas szakember. – Itt a srácok fegyelmet tanulnak, és igyekszem önbizalmat adni nekik. Megtanulnak koordinálni labdával és labda nélkül, és a törzsmunkájuk is sokat fejlődik – mondta a nevelő, aki több mint húsz esztendeje kezdett ovisokkal és elsősökkel foglalkozni.
– Mondhatom, hogy ez a kedvenc korosztályom. Aztán viszem őket tovább, majd újra visszatérek a legkisebbekhez. Heti kétszer, kedden és csütörtökön vannak foglalkozások, bárki jöhet, mert teljesen nyitottak az edzések. A kicsiket bekísérhetik a szülők, de az iskolának és az akadémiának a szabályait természetesen be kell tartania mindenkinek – jelentette ki Jimmy Bácsi.
Az edző elmondta, ennél a korosztálynál még nem cél a kiválasztás. – Az a lényeg, hogy valamilyen módon megszeresse a sportágat a gyerek, és a későbbiekben is művelje, ha van hozzá kedve. Természetesen léteznek tudományos mérések, de azt most még senki sem tudja megjósolni, ki mekkorára nő később – fogalmazott Asztalos József.
A 64 éves trénernek az egyik legjobb játékosa volt Balázsi Máté Csanád, mint mondta, a kilenc esztendős fiú nagyon ügyes, fantasztikus a dobótechnikája, a szervezőkészsége,  valamint a koordinációja.
– Nagyon szeretem a kosárlabdát, élvezettel csinálom. Ha úgy alakul, jó lenne kosárlabdázóvá válni – mesélte Csanád. – A testvéreim is kosaraztak, mindig néztem őket játék közben, és akkor tetszett meg a sportág – nyilatkozta az ifjú sportoló, akinek a Golden State Warriors a kedvenc csapata, azon belül pedig Stephen Curry a favorit nála.

Aki kedvet kapott a kosárlabdázáshoz (nem csak a legkisebbek közül) az ezen a linken, vagy Kovács Balázs szakmai igazgatóhelyettesnél (+36702209723) jelentkezhet.