A gondok ellenére nem volt hiány sikerekben

A DEAC ügyvezetője, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna értékelte a mögöttünk hagyott, nehézségektől sem mentes egy esztendőt.

Év elején talán még senki nem gondolta, milyen nehéz időszak elé nézünk. A koronavírus hatalmas sebességgel terjedt, következményeit a sportklubok is megszenvedték. Lóczi Lászlóné Kovács Mariannát arra kértük, értékelje az évet és beszéljen arról, hogy a kialakult helyzet milyen követkeményekkel járt a DEAC működését illetően.

– Váratlanul ért minket, de ez nemcsak a mi klubunkat érintette – kezdte a beszélgetés a DEAC ügyvezetője. – Komoly válsághelyzet alakult ki a sportban, a szövetségek fokozatosan függesztették fel, vagy zárták le a bajnokságokat, elmaradtak a bevételek, támogatások. Nagyon nehezen sikerült megtartani a dolgozóinkat, de végül senkit sem kellett elbocsátani, a szakmai stábok finanszírozását is megoldottuk. A százéves évfordulóhoz kapcsolódóan egy ünnepi szezonra készültünk tavasszal, ehelyett bizonytalanságba kerültünk és nem tudtuk, hogy az idény elején belefektetett munka, vajon hoz-e eredményt.

– A nehézségek ellenére sikerek is születettek idén…

– Mindenképpen pozitív, hogy egy osztállyal feljebb lépett a labdarúgó- és kézilabdacsapatunk, de a női teniszezők sikerét is megemlíteném, hiszen hatalmas eredményt értek el azzal, hogy megnyerték az OB I-et, így jövőre a legmagasabb osztályban, a Szuperligában szerepelhetnek, ahol a sportág legjobbjaival mérhetik össze tudásukat.

– Egy viszonylag nyugodt nyár után új erőre kapott a vírus. Milyen hatással volt ez az őszi szezonra?

– Normál szezonként kezdtük az őszt, árultuk a bérleteket, vártuk a mérkőzéseket, amelyek időközben sajnos zárt kapusak lettek. Ennek gazdasági vonzata is van, hiszen a jegybevételünk nullára redukálódott. Arra törekedtünk, hogy a szurkolóink ne maradjanak le az eseményekről, ezért online adunk jelenleg is minden meccset. Sokat kellett a szövetségekkel tárgyalni ez ügyben, de végül mindenben megállapodtunk. A találkozók egy része a Debrecen Televízió segítségével egyenes adásban is láthatók, jégkorongmérkőzéseink az Erste Liga TV, kosárlabdameccseink a MindiGO TV-n nézhetők élőben. Létrehoztunk egy Youtube-csatornát, ahol saját magunk oldjuk meg a közvetítést a kiemelt, legmagasabb osztályban versenyző csapatainknál, mint férfi röplabda, női és férfi futsal, valamint kézilabda. Nagy örömünkre szolgál, hogy az M4 Sporton is egyre több mérkőzésünk megtekinthető.

– A költségvetésen kellett változtatni?

– Takarékos üzemmódra váltottunk, a játékoskereteinket is ehhez mértük, és igyekeztünk a legkisebb kiadásokat is figyelembe venni. A tavalyi szezon költségvetését az előző szezon megtakarításaival sikerült megtartani. A járványügyi helyzet intézkedései következtében a TAO-támogatások begyűjtése is nehézségekbe ütközött. Elég bizonytalanul indult tehát az őszi szezon, de a Debreceni Egyetem továbbra is biztosítani tudta a csapatok versenyeztetésének feltételeit.

– A legtöbb szövetség előírta, hogy a játékosokat rendszeresen kell tesztelni. Milyen eredménnyel jártak ezek a vizsgálatok?

– Kezdetben nálunk viszonylag ritkán jelent meg a fertőzés. Idővel aztán szinte minden csapatunknál lett megbetegedés, de szerencsére nem jelentős mértékben. Nehézséget okozott ugyanakkor, hogy pozitív eredmény esetén visszavonták a játékos sportorvosi engedélyét, emiatt hetekig nem léphetett pályára, hiába nem voltak tünetei. Két negatív teszt és sportorvosi vizsgálat után kapható vissza az engedély. Ugyanez igaz valamennyi utánpótlás-játékosra is. Mindez nagy terhet ró a klubra, hiszen a vizsgálatok költségeit nekünk kell finanszírozni. Azt még szeretném megemlíteni, hogy sok mérkőzést nem tudtunk lejátszani, de legtöbbször az ellenfelek kérték a halasztást. Mi igyekeztünk rendelkezésre állni, és ha foghíjas kerettel is, de lejátszani a meccseket. Nagy erőfeszítéseket tettek a csapataink, a hiányzókat sokszor az utánpótlásból pótoltuk, ennek viszont pozitív oldala is van, hiszen jó néhány tehetség tudott bemutatkozni a felnőttek között, és helyt is állt.
NyD