Ismét volt mit ünnepelni

Egy év elteltével csütörtök este ismét összegyűltek a város-, az egyetem és a szakosztályok vezetői, edzői és sportolói, hogy  közösen elevenítsék fel a DEAC újfent sikeres szezonját.

A tavalyi évadzáró a DEAC csapatainak eredményességeiről szólt, és az azóta eltelt egy évben is számtalan szép sikerrel örvendeztették meg Debrecen városának sportszerető lakosait az egyetemi klub szakosztályai. Ismét volt tehát miről beszámolni csütörtök este a Hallban rendezett ünnepségen, amelyen a város-, az egyetemi és a szakosztályvezetők mellett edzők, sportolók és a sajtó munkatársai együtt emlékeztek vissza a csodálatos szezonra. Újra feleleveníthettük, hogy a női futsalcsapatunk megvédte címét az NB I-es bajnokságban és a Magyar Kupában, míg a fiúk bronzérmesek lettek az élvonalban és ezüstöt szereztek a kupában. Jégkorongozóink szintén elhódították a Magyar Kupa-serleget, női teniszcsapatunk visszajutott a Szuperligába, a cheerleaderekért az Európa-bajnokságon szoríthatunk, és vívóink, valamint lovasaink is rendre kiváló eredményeket érnek el. Az utánpótlás is biztosított, elég csak megemlíteni a kosárlabda U23-as gárdájának, valamint az ifjúsági kézilabda- és a korosztályos focicsapataink sikereit.

Az eseményen elsőként Jávor András köszöntötte a jelenlévőket. A DEAC elnöke többek között elmondta, hogy az egyesület nehéz, de eredményes évet zárt.

– Harminc működő szakosztály, több mint háromezer igazolt sportoló, bajnoki címek, kupagyőzelmek, ezüst- és bronzérmek jelzik a minőséget. A légkör, a hangulat, a klubélet hatékony és sikeres. Az egyesület teljesítménye mellett kiemelten fontos számunkra, hogy megtartsuk az egyetemi jelleget és sajátosságait – hangsúlyozta Jávor András.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere kiemelte, hogy a DEAC ereje a közösségben rejlik.

– Nagyon sok sportoló és egyesület van a környezetünkben, de a DEAC-ban érzem azt, hogy itt igazi erő van, ami Debrecen városát is szolgálja. Büszkén mondhatjuk, hogy lehet sportolni a tanulmányok mellett, és közben épül egy olyan közösség, ami erőt ad a városnak és az egyetemnek. Bárhol járok, azt látom, hogy DEAC-mezben rohangálnak a gyerekek, ez az erő az, ami tovább visz minket, és egyben ez egy remek példa is mások előtt. Debrecen “bezzeg város”, és azért, mert a város és az egyetem együtt gondolkodva, egy cél mentén szolgálja a közösséget – osztotta meg gondolatait Széles Diána.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja elmondta, hogy eredmények tekintetében sikerült túlszárnyalni a tavalyi szezont.

– Számtalan siker született az élsportban, utánpótlásban egyaránt, emellett nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy elindult a szabadidősport-szakosztály, amely megszervezi a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramját, és ez számunkra ugyanolyan fontos, mint a versenysport. Hálásak vagyunk a Magyar Sportújságírók Szövetségének, mert méltónak találta a Buzánszky Labdarúgó Kupát arra, hogy az év szabadidősport-rendezvénye legyen. Felemelő érzés volt, hogy az ország nyilvánossága előtt vehettük át a díjat a Nemzeti Színházban. A sikeres szezont köszönjük a TAO-támogatóknak, a szponzoroknak, újságíróknak és mindazoknak, akik hírt adnak ezekről a teljesítményekről – összegzett Bács Zoltán.

Ezt követően Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője a szakosztályok elmúlt évi eredményeiről beszélt.

– Mi egy család vagyunk, amibe beletartoznak a munkavállalók, az edzők, a sportolók, az egyetemi és a városi vezetők. Egy ilyen család akkor működőképes, és akkor halad előre, ha egymást segíti és egymást támogatva tud szép eredményeket elérni, ennek köszönhető az újabb sikeres szezon – fogalmazott Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, miközben a jelenlévők képeken keresztül eleveníthették fel a DEAC csapatainak sikereit.

A diavetítés után a DEAC cheerleaderei tartottak látványos bemutatót, végül a beszédek sorát Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke zárta.

– Akkor kerültem először kapcsolatba a Debreceni Egyetemmel, amikor a Buzánszky Jenő életéről szóló Sándor Mihály-könyvet mutatta be az egyetem, majd később Jenő bácsival többször ellátogattam ide. Mindig csak ámultam és bámultam, hogy milye rohamosan fejlődik a klub és az egyetem az új sportlétesítmények, valamint az új szakosztályok által, és hallottunk az újabb és újabb, immár országos szinten is kiemelkedő eredményekről. Az Egyesült Államokban a legszínvonalasabb profi sport is közvetlenül az egyetemi sportra épül. Valójában kézenfekvő, hogy itt gyűlnek össze a legjobb életkorban lévő, nagyobb teljesítményre képes fiatalemberek. Az egyetemi sportba érdemes igazán fektetni, a fiatalságba, amely leginkább fogékony és képes a nagy teljesítményekre, akár a szellemi életben, akár a pályákon, és ezt a Debreceni Egyetem nagyon jól alkalmazza – mutatott rá Szöllősi György.

Az est fénypontja a díjátadó ceremónia volt. Íme, a 2021-2022-es szezon legjobbjai:

Az év szakosztálya: futsal

Az év sportolója: Hetényi Zoltán

Az év meglepetéscsapata: a kosárlabda U23-as csapata

Az év fiatal tehetsége: Battai Sugár Katinka

Az év legnépszerűbb szakosztálya: jégkorong

Az év csapata: labdarúgócsapat

Az év edzője: Quirikó Vivien

Az év feltörekvő sportága: cheerleaders

Az év utánpótláscsapata: az ifi kézilabdacsapat

A DEAC újabb sikeres szezonja egy közös vacsorával zárult. A klub fejlődése folyamatos, így biztosak lehetünk benne, csapataink a következő idényben is sok örömet szereznek még a városnak és az egyetemnek egyaránt.

További fotók az eseményről