Sikeres sportolóit díjazta a Debreceni Egyetem

A sportban kimagasló eredményeket elérő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó egyetemi hallgatókat ismerte el a Kiváló sportoló címmel a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete.

Az ünnepélyes díjátadón huszonhét tehetséges fiatal vehette át az elismerést. A „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” címet 2006-ban alapította az intézmény azoknak a hallgatóknak az elismerésére, akik jó tanulmányi teljesítményük mellett sportágukban országos, illetve nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményt értek el – számol be a hirek.unideb.hu.

A kitüntető címet 16 sportágban 27 hallgató vehette át szerdán, az egyetem napján Balogh Lászlótól, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatójától, Becsky Andrástól, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatójától, Sípos Jenőtől, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjétől, Nagy Norberttől, a DASE ügyvezető elnökétől, Lóczi Lászlóné Kovács Mariannától, a DEAC Kft. ügyvezető igazgatójától, Bognár Istvántól, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat korábbi elnökétől és Molnár Dánieltől, a Doktoranduszok Országos Szövetségének és a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnökétől.

Az eseményen több DEAC-játékos is díjazásban részesült. A következő sportolóink kaptak elismerést a Debreceni Egyetemtől (név, szak, sportág):

Hetényi Zoltán, vadgazda mérnöki, jégkorong
Kiss Imre, műszaki menedzser, röplabda
Krajcsi Bence, sport- és rekreációs szervezés, futsal
Nagy Anikó, gazdálkodási és menedzsment, futsal
Pethő Ákos, sportközgazdász, kézilabda
Polyák László, gazdálkodási és menedzsment, kosárlabda
Radványi Balázs, általános orvos, floorball
Siska Gergő, osztatlan tanári mesterszak, futsal

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója az ünnepségen kiemelte: a díjazott sportolók testesítik meg azt, amit a sport és az egyetem szimbiózisa jelent, bizonyíték arra, hogy össze lehet egyeztetni a tanulást és a sportolást.

A sport és a tanulás összetartozik. 1841-ben Péczeli József, a Református Kollégium néhai akadémikus tanszékvezetője kezdeményezte a rendszeres testedzés bevezetését. Ennek ma is igyekszünk megfelelni, felelősségteljesen gondolunk erre a feladatara, hiszen a kutatás és az oktatás mellett a társadalmi szerepvállalásnak is eleget kell tenni. A Debreceni Egyetemen vezettük be először a sportösztöndíj-rendszert, a legrugalmasabban a DE tud alkalmazkodni a sportolók igényeihez, ezért itt jelent meg először a mentor- és a tutorrendszer. Félévente 5000 hallgató vesz részt a kötelező testnevelésórákon, közel háromezer igazolt sportolóval a DEAC az egyik legjelentősebb egyetemi sportklub az országban. Több mint 800 hallgató tanul a sporthoz, a testneveléshez kapcsolódó képzéseken. Köszönetet kell mondani a most díjazott hallgatóknak, hiszen nyaralás és szórakozás helyett edzőtáborba, edzésekre mennek, és mindent megtesznek azért, hogy a sportban és az egyetemen is sikeresek legyenek” – hangsúlyozta a DESKI igazgatója.

Sajtóiroda – BZ/NyD

Képgaléria