A szezon eddigi legnagyobb kihívása vár a DEAC floorballosaira

A tét a Magyar Kupa Final Four-ja lesz a címvédő SZPK-DESEF Komárom és a Salming OB I listavezetője, a DEAC között.

Szombaton az idei esztendő utolsó tétmérkőzése vár a Debreceni Egyetem floorballosaira: Varga Tibor legénysége igazi kihívással néz szembe, hiszen a sorozat címvédőjének otthonában vár fellépés az egyetemistákra.

A mérkőzést a két csapat közös múltja, valamint jelenlegi formája is rangadó szintre emeli. Kezdjük utóbbival: a komáromi legénység az idei szezonban életre hívott International Floorball League résztvevője, ahol 3-3-3 magyar, szlovén és osztrák élcsapat szerepel. A dunántúliak joggal kerültek kiemelt státuszba, hiszen az előző szezonban a Magyar Kupát elhódították, míg a bajnokságban a második helyen végeztek. Az átszervezéseknek köszönhetően az alapszakasz ideje alatt az említett sorozatban versengenek Benkei Lászlóék, majd a rájátszásra fognak visszacsatlakozni a Salming OB I mezőnyéhez. A nemzetközi ligában jól teljesít a narancs-fehér gárda: jelenleg is rájátszást érő helyen állnak, legyőzték az aktuális listavezetőt is és a kötelezőiket is maradéktalanul hozták. Ezek közül kiemelkedik például a Klagenfurt 15:0-s kitömése, de fölényes sikert arattak hazai riválisuk, a Dunai Krokodilok felett is (9:2). A debreceniek eddigi teljesítményére sem lehet panasz: a tavaly bajnoki negyedik helyen zárt gárda magabiztosan vezeti féltávnál a Salming OB I alapszakaszát, eddig még nem találtak legyőzőre Nyisztor Szabolcsék. Most viszont rendesen fel van adva a lecke: a címvédő otthonában kell kivívni a továbbjutást.

A két csapat múltja is igen gazdag fordulatos és emlékezetes mérkőzésekben. 2006. óta összesen 20 találkozót jegyezhettek fel a statisztikusok és az arány a komáromiak fölényéről tanúskodik: 13 erődvárosi siker mellett 1 döntetlen és 6 debreceni siker került feljegyzésre. A gólarány viszont mutatja, hogy korábban sem volt nagy differencia a csapatok között: 129:99. Joggal bíznak benne a debreceniek, hogy a 100. gól mellett rég várt idegenbeli siker is születni fog: eddig 3 alkalommal hagyhatták el nyertesként a komáromi sportcsarnokot a debreceniek, legutóbb 2011. októberében. A Magyar Kupában szintén ez lesz a harmadik párharc: egyszer a negyeddöntőben, egyszer az elődöntőben állította meg a debreceni menetelést a komáromi csapat, mindkétszer 8:5-ös arányban múlta felül az SZPK a cívisvárosiakat.

A rangadóra mély kerettel indul útnak a debreceni csapat: a régóta sérüléssel bajlódó Szabó Bence mellett Füzesi Csaba nem tud rendelkezésre állni, a többi játékos bevetésre készen várja a szombati ütközetet. Szükség lesz a koncentrációra és a jó teljesítményre a pálya valamennyi pontján, posztján: csak így lehet esélye a srácoknak az idegenbeli sikerre! A debreceni csapat egyik több poszton bevethető játékosa, Fábián Dániel is komolyan készül a rá váró feladatra. „A szezon legkeményebb meccse vár ránk hétvégen. Jól teljesítettünk eddig a bajnokságban, de volt több mélypontunk is, amit sikerült átvészelnünk. A Komárom ellen nincs lehetőségünk hibázásra, 100%-ot kell nyújtanunk hatvan percen keresztül. Kiválóan felkészültünk a hétvégi rangadóra, mindenki bevethető és tudja a dolgát. Cél a Final Four!”

No és persze érdemes lesz figyelni a hazaiakra is: számos komoly válogatott rutinnal is rendelkező játékos alkotja a hazaiak keretét. Pfneiszli Péter, a hazaiak egyik húzóembere anno a cívisvárosiban szerezte első OB I-es gólját, így számára mindig különlegesek ezek a párharcok. „Mindig nehéz címvédőként indulni egy sorozatban, hiszen mindenki azt várja el a csapattól, hogy ismételjük meg az előző évet. Nyilvánvaló, hogy a célja ugyanez a csapatnak is, de nem szabad, hogy ez nyomást gyakoroljon ránk a pályán. Ugyanúgy készülünk, mint egy IFL meccsre. Ott sem tudtunk sokat az ellenfelekről, így mindenre fel kellett készülnünk. Nincs ez másképp most sem. Szerencsére azért a DEAC közösségi médiában való aktivitása egy kis betekintést nyújthat, hogy mire számíthatunk a pályán a vendégektől. Személyes kedves emlék számomra, hogy első OB I-es találatom Debrecenben szereztem, 2010-ben. Számomra ez a mérkőzés soha nem fogja elveszíteni a presztízsét, hiszen ennek a két csapatnak komoly közös múltja van. Természetesen izgalmas mérkőzésre számítok.” Rajta kívül említést érdemel még a kapuban Szuri Zoltán, a védelemben Czank Dávid, míg a támadóknál Molnár András vagy Németh Richárd.

Amit a Magyar Kupa meccsekről tudni érdemes: a továbbjutás egy találkozón dől el. Amennyiben a rendes játékidő nem hoz döntést, akkor 10 perc ráadás következik, aranygólig. Ha a csapatok akkor sem döntik el a találkozót, büntetők következnek. A komáromiak igazi specialistái ennek a sorozatnak: 8 alkalommal szerezték meg a végső sikert, a debreceniek egy diadallal bírnak, még 2010-ből.

Minden adott tehát, hogy egy igazán izgalmas párharc várjon ránk. A találkozót ezúttal is meg lehet tekinteni a DEAC Floorball szakosztályának YouTube csatornáján.

Férfi Magyar Kupa, 2. forduló:
SZPK-DESEF Komárom – Debreceni EAC
2019. december 21., (szombat), 17:00
Komárom, Városi Sportcsarnok

Facebook eseményhttps://www.facebook.com/events/3066877666869947/