VISSZASZEREZTE A TABELLA ELSŐ HELYÉT A DEAC FLOORBALL CSAPATA

Győzelemmel folytatta szereplését a DEAC Salming OB I-es csapata: az IBK Cartoon Heroes otthonában megszerzett bajnoki pontoknak köszönhetően visszavette a vezetést a tabellán az egyetemista csapata. A sikerrel az is biztossá vált, hogy a DEAC idén is ott lesz a rájátszásban!

Egy hónap szünetet követően várt újra feladat Varga Tibor csapatára: a debreceni legénységre komoly kihívás várt, hiszen az éllovas IBK Cartoon Heroes volt az ellenfél (csak emlékeztetőül: a DEAC a fordulót követően a második helyen állt). A tét a bajnoki pontokon kívül az alapszakasz első helyes is volt: amelyik csapat nyer, az lépéselőnybe kerülhet az alapszakasz elsőségért folytatott harcban.

A mérkőzés tétje láthatóan mindkét oldalt megmozgatta: mindkét csapat nagy elánnal vetette bele magát a melegítésbe is. A hazaiaknál a keret mélysége miatt még voltak olyanok, akik be se lettek nevezve, míg a debrecenieknél végül 15 név (2 kapus és 13 mezőnyjátékos) került a jegyzőkönyvbe. Sajnos reggelre Füzesi Csaba megbetegedett, így adta magát, hogy két sorral vágjon bele a meccsbe a DEAC, míg a mesehősök három sorral is rohamozhatták a debreceni kaput.

Az első perctől fogva jó tempót diktált a hazai csapat, az első védést is dr. Héjja Gabor mutatta be. A negyedik percben viszont nem volt ellenszer: Pupek Márkó keresztjét Pupek Zsolt értékesítette (1:0). Lassan megérkezett a meccsbe a DEAC is: Hoffmann Tamás harcolt ki büntetőt. A végrehajtó szokás szerint Varga Gergő volt, ám a kísérletet hárítani tudta Dragolovics Mátyás. A folytatásban is élénk mérkőzést láthatott a közönség: adódtak lehetőségek mindkét oldalon, ám gólra a nyolcadik percig kellett várni. Lippai Péter harcolt ki szabadütést jó helyen, a rögzített szituációt pedig a Fábián-testvérek értékesítették: Dániel passzából Donát egalizált (1:1). Nem jöttek zavarba a mesehősök, akik megint kapcsoltak egy fokozattal feljebb: előbb Kovács Gergely zárt le egy kontrát, majd megint egy keresztpasszt követően Baán Krisztián volt eredményes (3:1). Ezeket a perceket a CH dominálni tudta, viszont a játékrész utolsó periódusa a DEAC-ról szólt. Az első emberelőnyt az egyetemisták kapták és élt is a lehetőséggel a csapat: Varga Gergő kapu alatti labdáját Hoffmann Tamás értékesítette (3:2). A lendület megmaradt és ez a gólok számában is megmutatkozott: Nyisztor Szabolcs volt szokásához híven agilis, labdaszerzést követően pontos passzát Praznovszky Pál értékesítette (3:3). A CH megint igyekezett magához ragadni a kezdeményezést és fél perccel a vége előtt jogos büntetőt kaptak a hazaiak. A labda mögé Pupek Márkó állt oda, de dr. Héjja Gábor hárította a rávezetést. Már mindenki elkönyvelte a szünet előtti döntetlent, mégis jött a debreceni slusszpoén: négy másodperccel a duda előtt Varga Gergő végzett el szabadütést, Nyisztor Szabolcshoz került a labda, aki csak levegőbe tudott a túloldalra játszani. Ott viszont érkezett Lippai Péter, aki nagyon látványos és talán még a szépségénél is fontosabb gólt ragasztott a hosszú felsőbe (3:4). A húzást követően is volt még egy gyors Varga Gergő kísérlet, de a labda nem jutott át a gólvonalon.

A folytatás se alakult unalmasan: élvezetes küzdelmet láthattak a nézők. A CH igyekezett egalizálni: egy kapuvassal már közel jártak hozzá a hazaiak, majd Baán Krisztián révén ismét egyenlő volt az állás (4:4). Nem ijedtek meg az egyetemisták és a következő lehetőséget gólra is váltottuk: Nyisztor Szabolcs szerzett labdát, majd a kapust is elfektetve ismét a DEAC-nál volt az előny (4:5). Ismét volt lehetőség emberelőnyben is támadni a debrecenieknek: a felállás megvolt, a labda járt is a ütőkön, de gólt nem sikerült szerezni. A mérkőzést sajnos Lippai Péter nem tudta folytatni, így egy stabil védővel kevesebb állt rendelkezésre a folytatásban. A találkozó fele is eltelt már, amikor Nyisztor Szabolcs volt ismét aktív: ezúttal csak szabálytalanul tudták megállítani a DEAC 10-ét, jöhetett a rávezetés. A labda mögé ismét Varga Gergő állt oda, aki nagyon higgadtan értékesítette a lehetőséget (4:6). A hazaiak igyekeztek továbbra is nyomást gyakorolni és Praznovszky Pál kiállítása okán emberelőnyben is támadhattak. A létszámfölényt viszont hatástalanította a vendég védelem, sőt, a gólok sem maradtak el! Varga Gergő szerzett labdát majd fűzte át magát a hazaiak védelmén, ziccerben kilépve csak szabálytalanul tudták megállítani: jöhetett a harmadik büntető, amelyhez ismét a debreceni „csk” állt oda. Gergő ezúttal is higgadt maradt, pontos befejezése már háromgólos előnyt ért (4:7). A húzást követően is a DEAC-nál maradt a labda és egy távoli kiugratást Nyisztor Szabolcs ismét gólra váltott: emberhátrányban két gólt is hozzátett előnyéhez az egyetemista csapat! A hazaiak kapust is cseréltek, ám ez sem állította meg a hajdúsági hengert: már egyenlő létszámnál Hoffmann Tamás volt eredményes (4:9). Szünet előtt ismét emberelőnybe is került a debreceni csapat, ám emberhátrányos gólt a CH is tudott szerezni: Pupek Zsolt volt eredményes (5:9). Kár volt ezért a gólért, mert így ismét felcsillantott a szikra a hazaiak számára.

Az áthúzódó emberelőnnyel majdnem élni tudott a DEAC: Hoffmann Tamás lövése a kapuvasról pörgött a palánkon túlra. Egyenlő létszámnál aztán utolsó tartalékjait is mozgósította a hazai csapat: a CH igyekezett minél több lövést zúdítani a DEAC kapujára és dr. Héjja Gabornak volt is teendője a gólvonalon. A 46. percben érett góllá a hazai mezőnyfölény: Zsámboki Zalán volt eredményes. Gyorsan jött rá a válasz: Fábián Donát harcolt meg egy labdáért a sarokban és passzát Végh Ádám értékesítette (6:10). A meccs legszebb gólját talán Kovács Gergely szerezte, amivel ismét zárkóztak a hazaiak, ám erre is érkezett DEAC-válasz: Praznovszky Pál duplázott. Maradt a lendület: dr. Héjja Gábor jól indította a támadást, Végh Ádám játszott Fábián Donáthoz, aki eredményes volt (7:12). Kicsivel több, mint nyolc perc volt hátra, öt volt közte, időt kértek a hazaiak. Mindenki igyekezett hozzátenni a győzelemhez: Fábián Dániel blokkolt egy nagyot szinte üres kapus helyzetnél, dr. Héjja Gábor is bemutatott több nagy védést és persze a támadók is adtak munkát a hazai védelemnek. Öt és fél perccel a vége előtt ismét zárkózott a CH: Drab Tamás járt túl a DEAC védelem eszén (8:12). A debreceniek továbbra is higgadtak maradtak, pedig néhány hazai játékos igyekezett volna felpiszkálni egy-két DEAC játékost. Szerencsére a fókusz és a fejek nem vesztek el, jól pörgött az óra is. Másfél perccel a vége előtt Végh Ádám ült ki a büntetőpadra, és a hazaiak kapust is lehozva értékesítették az emberelőnyt László Árpád révén (9:12). Ugyanakkor már csak egy perc volt hátra: jól menedzselte a meccset a DEAC, ráadásul kevéssel a vége előtt  Hoffmann Tamás is betalált – igaz a gólt végül visszavonták a játékvezetők. A lényegen ez sem változtatott: fontos győzelmet szerzett meg a DEAC.

Nem mindig szépen, de nagy akarással és szívvel játszott a debreceni csapat, ami megérdemelt győzelmet ért. Ezzel az is biztossá vált, hogy a debreceni csapat ezúttal is a rájátszás biztos résztvevője lesz. Tétje így is van a további alapszakasz mérkőzéseknek: cél az első hely behúzása, hogy minél kedvezőbb helyzetből várhassa a folytatást a debreceni csapat. A következő feladatra nem is kell sokat várni: jövő szombaton a Kazincbarcikai Ördögök látogatnak Debrecenbe, ahol egy hamisíthatatlan keleti rangadó vár a sportbarátokra!

Salming Férfi OB I, 13. forduló:
IBK Cartoon Hereoes – Debreceni EAC 9:12 (3:4, 2:5, 4:3)
Érd, Batthyány Sportiskola, 60 néző
Vezette: Berki Gábor, Tóth Krisztián

DEAC pontszerzői: Nyisztor Szabolcs (2+2), Fábián Donát (2+2), Varga Gergő (2+2), Hoffmann Tamás (2+0), Praznovszky Pál (2+0), Végh Ádám (1+1), Lippai Péter (1+0), Lánczi András (0+1), Fábián Dániel (0+1)