Magasra tettük a lécet – szezonértékelő Elek Gergővel

A vezetőedző szerint komoly jövés-menés nem lesz a Debreceni Egyetem alakulatánál a nyári holtszezon során.

A DEAC férfi futsalosai a negyedik pozícióban végeztek az NB I-ben. Ez az eredmény klubtörténeti sikernek számít, hiszen korábban egy ötödik helyezés volt a csúcs. Elek Gergő vezetőedző összefoglalta az elmúlt hónapok tapasztalatait, illetve már az új idény is szóba került.

Egy tízes skálán hányasra értékelné a csapat teljesítményét?

– Nyolcas osztályzatot adnék. Az alapszakasz első háromnegyed része remekül sikerült, ám miután bebiztosítottuk a helyünket a felsőházban, egy kisebb hullámvölgybe kerültünk. A rájátszást bravúros döntetlennel indítottuk a Veszprém csarnokában, aztán hazai környezetben legyőztük a bakonyiakat és a kecskemétieket is. Azzal, hogy megküzdhettünk a bronzéremért, alaposan túlteljesítettük az elvárásokat. Nagyon erős mezőnyben lettünk negyedikek, ugyanis még az alsóházban érdekelt gárdák is egykori válogatott futsalosokat vonultattak fel.

A Veszprém elleni kisdöntő során háromszor sima vereséget szenvedtünk (1-6, 3-9, 1-9). Mi lehet ennek a magyarázata?

A szezon végére már eléggé elfogyott a gárda, és bizonyos külső körülmények is megnehezítették a dolgunkat, ám ezeket nem szeretném feszegetni. Akadt olyan játékosunk, aki tíz nap leforgása alatt hat mérkőzésen lépett pályára, ami embertelen terhelés. Ennek fényében már annak is örülhetünk, hogy komolyabb sérülés nélkül megúsztuk ezt a párharcot. Maximalista ember vagyok, így eléggé megviselt az utóbbi időszak. Kerestem az okokat, hogy miért nem tudtunk legalább szorosabb meccseket vívni a veszprémiekkel. Az biztos, hogy ennyivel nem erősebb tőlünk a Veszprém, mint amit a végeredmények mutatnak. Abban bízom, hogy pár nap múlva már jobban tudok örülni ennek a negyedik helynek, ami nem mellékesen a DEAC történetének legjobb bajnoki eredménye.

– A produkciónk értékét növeli, hogy fiatal, saját nevelésű tehetségekkel jutottunk el idáig.

– Ezzel abszolút egyetértek, ez a tény a klubot és engem is büszkeséggel tölt el. Az együttes jelenlegi húzóembereinek a zöme nálam kezdett el futsalozni. Emlékszem, mennyi időbe telt, mire rábírtam őket, hogy talppal vegyék át a labdát, most pedig a csapat vezéreivé váltak. Azt is érdemes kiemelni, hogy a keretünkből Thiagót és Faragó Lajost leszámítva mindenki a DEAC-ban nevelkedett. Siska Gergő és Sánta Attila még Kozma Mihály kezei alatt pallérozódott.

A mostani bajnokságban több tehetség bizonyíthatott a felnőttek között, elég csak Szabó Ábelre, Tóth Benedekre, Figeczki Ágostonra vagy Serestyén Szabolcsra gondolni. Mennyire bizakodhatunk a hátország helyzete miatt?

– Az utánpótlás szakmai vezetőjeként napi kapcsolatban állok az edzőkkel. Országos bajnokságban két korosztályunk indult. Az U17-es alakulat a futsal mellett nagypályán is szerepelt. Ezúttal megragadnám az alkalmat, és szeretnék köszönetet mondani Balla Imrének, Benczik Zsoltnak és Pöszmet Tibornak az együttműködésért. Reményeim szerint segítettünk nekik azzal, hogy ügyesebbé váltak a srácok. Az U20-as csapat többször ért el kiugró eredményt. Ebből a korosztályból csupán ketten öregednek ki, így ha nem lesznek gyökeres változások, a következő idényben lehet esély egy szép szereplésre. Nem titkoltan az a célunk, hogy a DEAC főleg helyi kötődésű futsalosokra épüljön.

Térjünk vissza a nagy csapathoz. Gondolom, a remek szereplésnek köszönhetően megnőtt a játékosaink ázsiója.

Így igaz, emiatt minél hamarabb meg akartunk egyezni a keret tagjaival. Zajlanak még egyeztetések, de annyit elárulhatok, hogy a többség már aláírta a szerződését. Magasra tettük a lécet, de a jelek szerint olyan együttesünk lesz, amely tudja tartani ezt a szintet.

Az átigazolásoknál milyen szempontok a legmérvadóbbak?

Olyan embereket keresünk, akik a futsaltudásuknak köszönhetően meghatározó szerepet tölthetnek be nálunk. Emellett az ugyancsak lényeges, hogy a fiatalok fel tudjanak rájuk nézni. Szeretem, ha rend van az öltözőben, így az érkezők emberi tulajdonságai szintén fontosak. Mint korábban jeleztem, akadnak még nyitott kérdések a keretünket illetően. Amennyiben nem sikerül megállapodnunk két mostani játékosunkkal, akkor kettő-négy új igazolásra lehet számítani. A következő idényben egyébként a játékosaink csak a futsalra fognak összpontosítani, vagyis nem futballoznak majd mellette.

A nyári programról mit lehet már tudni?

A fiúk jelenleg jól megérdemelt pihenőjüket töltik, nagyon kimerítő volt ez a szezon, rájuk fér a lazítás. Július közepétől házi feladatokat kell elvégezniük, a felkészülés pedig a tervek szerint augusztus elején kezdődik.

A következő bajnoki kiírásban mennyire lehet reális az előrelépés a helyezés tekintetében?

– Ez lebeg a szemünk előtt, bár sok a nyitott kérdés még. Elképzelhető, hogy tíz helyett tizenkét résztvevője lesz az NB I-nek. Továbbá a légiósok számával kapcsolatban is különböző hírek keringenek, egyesek azt állítják, hogy a csapatokban csupán két külföldi szerepelhet. Rengeteg a bizonytalanság, emiatt még nehéz célokat kitűzni.