Quirikó Vivien: Mindig új célokat tűzök ki

A szakvezető szerint a Debreceni Egyetem alakulatának ebben az évben jobban meg kellett izzadnia a bajnoki címért, de ez még értékesebbé teszi az elsőséget.

Idén sem szakadt meg a DEAC női futsalosainak a dominanciája. Quirikó Vivien tanítványai előbb májusban a Magyar Kupát nyerték meg a Főnix Arénában, aztán vasárnap az NB I-ben védték meg a címüket. Együttesünk zsinórban harmadik évben duplázott a hazai porondon. Quirikó Vivien vezetőedzővel a nehézségek mellett már a következő idényről is beszélgettünk.

– Az előző évhez képest ezúttal sokkal rögösebb út vezetett a bajnoki címig.

– Így igaz, de ez még édesebbé teszi a sikert. Szerencsére a kemény munka ezúttal is meghozta gyümölcsét, emellett azt szintén fontos kiemelni, hogy a kulcspillanatokban mentálisan erősek és egységesek maradtunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ellenfeleink sokat léptek előre, elég csak a TFSE csapatára gondolni.

– Krascsenics Csillát tavasszal megműtötték, így rá a szezon hajrájában nem számíthattunk. A kiesése mekkora nehézséget okozott?

– Csicsu hiányát bármelyik együttes megérezné, mivel nagyon gólérzékeny játékos. Ebben a szituációban a csapat összes tagjának egy kicsit többet kellett vállalnia. Szerencsére mindig akadt valaki, aki a vállára vette a gárdát, például Fülöp Dia fontos pillanatokban köszönt be, valamint Horváth Viki mesterhármasa a finálé harmadik meccsén döntő faktornak bizonyult.

– Karriered során hatodik alkalommal nyerted meg az NB I-et. A rengeteg siker után hogy tudod fenntartani a motivációt?

– Bajnoki címet szerezni mindig jó érzés, ezt nem lehet megunni. Elég régóta dolgozom edzőként, de igyekszem megújulni, nyitott vagyok a tanulásra és az új dolgok elsajátítására. Nem kényelmesedhetünk el, hiszen a riválisaink folyamatosan fejlődnek. Mindig új célokat tűzök ki, ezzel is próbálom a lányokat minél jobb teljesítményre sarkallni. Idén a támadójátékunk hatékonyabbá vált, továbbá a pontrúgásokat és az öt a négy elleni felállást sokat gyakoroltunk, ebből pedig profitáltunk.

– A játékosok szerint kimerítő volt ez a szezon. Te mennyire fáradtál el?

– A DEAC mellett a válogatottnál is helyt kellett állnom, ez pedig sok energiámat felemésztette, így az igazat megvallva vártam már az idény végét. A tervek szerint augusztus elején kezdjük a felkészülést, ennek köszönhetően lesz időnk a feltöltődésre. Az alapozással kapcsolatban az már biztosnak tűnik, hogy idén is edzőtáborba megyünk, ennek a szervezését már megkezdtük.

– A keretben milyen változások lehetnek?

– Ezzel a témával a bajnoki döntő során nem foglalkoztunk, így konkrétumokról még nem tudok beszámolni. Elképzelhető, hogy lesz némi játékosmozgás, de a csapat gerincét együtt akarjuk tartani. Akadnak olyan kulcsemberek, akik külföldi csapatok érdeklődését keltették fel, ám ők csak akkor váltanak, ha ez előrelépést jelentene a pályafutásukban. Bizonyos mértékű vérfrissítés minden gárda életében értékes lehet, ugyanis az érkezők új impulzust adhatnak.

– 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is dupláztatok. Jövőre ismét a DEAC fog dominálni női futsalban?

– Nyilván azzal a céllal vágunk neki az új idénynek, hogy megvédjük a címeinket, bár az ellenfeleink ezt biztosan meg szeretnék akadályozni. Jelenleg úgy fest, hogy a TFSE lesz a legkomolyabb kihívónk, de a Tolnát sem szabad sose leírni. Nagy kérdés, hogy a Budaörs sorsa hogyan alakul, mivel a labdarúgócsapata feljutott az NB I-be, így a keret zöme a hírek szerint a futsal helyett futballozni fog. Szeptemberben fog kezdődni a bajnokság, reményeim szerint nyolc alakulat alkotja majd a mezőnyt.