A második győzelmet is megszereztük!

Szinte biztosra vehető, hogy a DEAC szimpatizánsai már kívülről fújják kedvenceik leckéjét, ami nem más, minthogy az összes hátralévő alapszakasz meccsüket rendes játékidőben kell megnyerni. Mindez még korántsem jelenti azt, hogy sikerül a pályaelőnyt jelentő negyedik helyet megszerezni, de a srácok ez esetben elmondhatják; megtették, amit megtehettek az áhított cél elérése érdekében. Az első győzelmet február 7-én sikerült behúzni az Acélbikák ellen, amikor még senki sem sejthette, hogy az újvárosiak az alapszakaszt sem fogják befejezni. A második vetélytársunk az Opten Vasas gárdája volt kedden este, egy nehezen megtörhető ellenfél, akikkel szemben mostanság senki sem mehet biztosra. Azóta tudjuk, hogy a győzelem csak az első harmadban volt némileg kétséges, végül négy gólos különbséggel a második diadalt is elkönyvelhettük.

Jó iramú, kemény hokival indult a mérkőzés, oda-vissza hullámzott a játék. A 3. percben egy távoli bomba után pár pillanatig üres volt a vendégkapu, de nem tudtuk belőni a kipattanót. Egy perccel később a Vasas dolgozott ki nagy helyzetet, volt érkező is a keresztpasszra, Hetényi Zoli azonban átért a jobb oldalra. Ezután a debreceni hálóőr korcsolyájával támadt bonyodalom, egy percig Gönczi Lajos védte a hazaiak kapuját. 06.22-nél Turcotte kapott egy hosszú indítást, a centerezését a pontosan érkező Novotny vágta be. A 8. percben egyenlített a vendégcsapat, a harmadunkba betörő Mattyasovszkyra nem jutott védő és a miskolci kölcsöncsatár nem hibázott. A jégen komoly kontaktcsata dúlt, nagyjából a 7. perctől azonban a mieink lassan fölénybe kerültek, egyre több időt töltöttek el az ellenfél harmadában. Az 1. etap összességében kiegyenlített játékot hozott, a piros-kékeknek sikerült rákényszeríteni a debreceniekre a maguk ütközős hokiját, ami egyértelműen nekik kedvezett.

A szünetben kiszűrődött az öltözőből David Musial felemelt hangja, az edzői intelmek azonban gyorsan megtették a hatásukat. 22.40-nél Izacky indult meg a DEAC védőharmadából, átszlalomozott szinte az egész pályán, majd a lepkés oldalon bevarrta a hálóba pakkot. Hat perccel később Dalecky célozta meg a rövid felsőt, a korong azonban kipattant Ságiról. 24.36-nál emberfórba kerültünk, a vendégektől Bukort állították ki. Az előnyben gyorsan felálltak a mieink, Ságinak nagyokat kellett védenie, végül már egy mezőnyjátékos is takart a gólvonalon. A játékrész felénél 2-3 cserét is megnyomtak a piros-kékek, de a vendégek ketrece előtt adódtak nagyobb helyzetek; a kapusuk előbb Hári cselsorozata után vetődött rá a korongra, majd nehezen tisztáztak egy tömegjelenet után. 33.01-nél Kiss Roland kemény lövése a palánkról oldalra pattant, Izacky pedig éles szögből a Vasas kapujába lőtte a korongot. 35.17-nél a legutóbbi találat szerzőjét küldték a büntetőpadra, azonban a hátrány ellenére is inkább az egyetemisták veszélyeztettek. Három és fél perccel a harmad vége előtt Kmec szabálytalankodott, késleltetett kiállítás helyzetben zsugáztak a mieink, a kisbüntetés – 2.20-nál lépett érvénybe. A hátralévő idő java részét az ellenfél harmadában töltöttük, újabb gólt azonban nem sikerült szerezni. A mérkőzés fele táján az egyik vonalbíró megsérült, de rövid ápolást követően vissza tudott térni a jégre.

A 3. harmad elején a vendégek megpróbáltak feljebb kapcsolni, de Ozols szabálytalansága megtörte a lendületüket. A fórban a srácok türelmesen építgették a támadásaikat, 44.15-nél aztán bejött a figura; Kloz középre tett korongját Turcotte ütötte be. 46.21-nél Berta kapott 2 percet, de az előnyt nem tudták kihasználni a vendégek. 46.32-nél Novotny szerzett korongot, Dalecky-t indította, a légiós szélső pedig emberhátrányban elegáns gólt vágott. A fórjuk megmaradt részét végig támadták a vendégek, de nem tudtak előbbre jutni. A hátrányunk letelte után gyorsan visszavettük a kezdeményezést, 51.18-nál Novotny kipattanóját Kiss Patrik váltotta gólra. 52.50-nél Molnár Dávidot vitték ki a játékvezetők, 10 másodperccel később az üresen maradt Veshutkin szépített. A meccs azonban már eldőlt, a mieink lazán szövögették a támadásaikat, úgy tűnt, hogy a vendégjátékosoknak se kedvük, se erejük nincs már a folytatáshoz.

A gyengébbre sikeredett első harmad után az egyetemisták váltottak; sokat korcsolyáztak, taktikusan és gólratörően játszottak és a kiválóan hokizó cseh légiósok vezetésével magabiztosan nyertek. Hetényi Zolinak a átlagosnál kevesebb dolga akadt ezen a meccsen, de így is 93,1 %-os hatékonyságot produkált. Ami a MAC HKB-vel folyó vetélkedést illeti, pénteken este talán egy kicsivel okosabbak leszünk. Mindenesetre a debreceni szurkolók nem lennének kétségbe esve, ha az UTE pontot/pontokat szerezne az újbudaiaktól…

A találkozó után a mieink részéről David Musial nyilatkozott.

Úgy gondolom, hogy az első harmad számunkra nem volt túl jó, de sikerült kijavítani a hibákat a második és a harmadik harmadban. Sokkal jobban játszottunk, jobban korcsolyáztunk, sokkal okosabban játszottunk, így sikerült betalálnunk párszor, ami eldöntötte a mérkőzést.

2021.02.16. 19.00 Debreceni Jégcsarnok
EL 161
DEAC – Opten Vasas HC 6-2 (1-1, 2-0, 3-1)
Gólszerzők: Izacky (2), Novotny, Turcotte, Dalecky és Kiss P., illetve Mattyasovszky és Veshutkin

=Müller Károly=

Fotók a mérkőzésről

Összefoglaló: