A szlovén bajnokkal mérkőzünk meg Érden

Amennyiben hinni lehet a papírformának, vasárnap délután a felkészülési sorozat legerősebb együttesével kerülünk szembe; a szlovén hoki egyik élcsapata, a HK Olimpija Ljubljana lesz a mieink ellenfele az Érdi Jégcsarnokban. Az Olimpija viszonylag fiatal klub, 2004-ben alapították és azóta is meghatározó szerepet játszik a szlovén bajnokságban, az utóbbi években pedig az Alpesi Ligában (AlpsHL) is.

Ha szemügyre vesszük a zöld-fehérek 2020-21-re tervezett keretét, akkor túlnyomó többségében szlovén játékosokkal találkozunk; a Mestis-ből igazolt finn hálóőr, Paavo Hölsa eddig az egyetlen kivétel. Úgy tűnik, hogy a soros ellenfelünknél is érvényesül a szlovén modell; szívesen exportálnak játékosokat külföldre (a DEL-be, az EBEL-be, az Alpesi Ligába és Magyarországra), miközben fiatal tehetségekkel töltik fel a soraikat. Persze bőven maradnak neves játékosok otthon is, a jövő évi keretükből ismerősen csenghet Magovac, Ales Music, Anze Ropret, vagy Ziga Pance neve, a kapusedzőjük pedig nem más, mint Ales Sila, aki öt szezont húzott le Újpesten. A szlovén hoki talán a legerősebb Közép-Európában, válogatottjuk jellemzően A- csoportos, vagy annak kapuját ostromolja. Kőkemény, kellemetlen stílusuk általában nem ízlik az ellenfeleknek, ami érzékelhető a válogatott és a klubhoki szintjén egyaránt. Az iménti megállapítások érvényesek az Olimpija esetében is, kvalitásaikat három Kontinentális Kupa szereplés, 2018-19-ben szlovén bajnoki elsőség és az Alpesi Liga bajnoki címe fémjelzi, de jó pozícióban voltak a tavalyi idény félbeszakítását megelőzően is. Mindez bőven elegendő, hogy nyilvánvaló legyen: bikaerős együttessel találkozunk, hacsak nem pihentetik valamilyen okból az éljátékosaikat, amire kevés az esély.

Ami a mieinket illeti, az egyetemisták eddig remekül szerepeltek az edzőmeccseken. Az UTE ellen 4-1-re, a MAC HKB-val szemben 5-1-re győztek, most sajnálhatjuk csak igazán, hogy három mérkőzés áldozatul esett az újra fellángoló koronavírus járványnak. Különösen figyelemre méltó, a MAC elleni siker, amelyen hiányos összeállításban is magabiztos, jó hokit produkáltak a srácok. A győzelem az győzelem, még akkor is, ha felkészülési meccsen születik meg, legfeljebb a végeredmény értékelésével kell óvatosabban bánni. Mindenesetre öröm volt látni a remek csapatmunkát, a kreatív megoldások hosszú sorát, amelyek mind biztatóak a bajnoki rajt közeledtével. Természetesen bízunk a jó folytatásban, bár alighanem a legnehezebb feladat következik, egy magasabb szinten edződő, külföldi élcsapattal szemben kell helytállni. Reméljük, hogy pénteki hiányzók (Bogesic, Izacky és Kloz) közül lesznek, akik vállalni tudják a jégre lépést. Ha nem, akkor sincs nagy baj, hiszen a legfontosabb az, hogy a szezon kezdetére mindenki felépüljön a sérülésekből. Az esélyekről pár óra múltán valamivel többet megtudhatunk, mivel pénteki ellenfelünk, a MAC HKB ma este mérkőzik meg a szlovénokkal a Tüskecsarnokban.

A HK Olimpija Ljubljana–DEAC összecsapást Érden rendezik meg. A találkozó alakulásáról, az eredményekről természetesen tájékoztatjuk majd az érdeklődőket!

2020.08. 30. 16.30 Érdi Jégcsarnok
HK Olimpija Ljubljana – DEAC
Felkészülési mérkőzés

=Müller Károly=