Az ellenfél uralta a döntő nagyobb részét

Nyugtalanító előjelek közepette készülődtek a mieink az FTC-Telekom elleni Szuperkupa döntőre. És nem csupán azért, mert extraklasszis kapusunk, Hetényi Zoli megsérült az olimpiai selejtezőn, a keretünk olyan mértékben tele volt sérültekkel, hogy a felkészülési meccsek sorát is meg kellett szakítani. Igazából nem volt képünk arról, mire képes Magyar Kupát nyert csapatunk az új összeállításban és ezen a téren a szezon első tétmeccsén sem lettünk okosabbak.

Hetényi Zoli távollétében Gönczi Lajos kezdett a debreceni kapuban. Tapogatózó játékkal indult a mérkőzés, majd a hazaiak lendültek túl a tesztelés szakaszán. A 4. percben Somogyi adott középre, többen is elvétették a pattogó korongot, végül a Fradi új finn légiósa, Tamminen juttatta a hálónkba a pakkot.  A 6. percben Turcotte indult meg, lövését azonban Arany hárította. 06.48-nál Boros szabálytalankodott Turcotte-al szemben, emberfórba kerültünk, de nem tudtunk élni a lehetőséggel. Ráadásul 07.02-nél nem koncentráltunk eléggé, Kulmala lépett ki a védőink közül és megszerezte a zöld-fehérek második gólját. A 10. percben Molnár Dávidot küldték ki gáncsolásért, röviddel később hasonló sorsra jutott Nagy Gergő is. 14.05-nél Hegyi Ádámot szórták ki magas bot használata miatt. A debreceni szurkolók a szépítésben bíztak, de hiába; 16.40-nél Kulmala-nak arra is volt ideje, hogy beforduljon, újabb találatot kaptunk emberfórban! A házigazdák nem álltak le, 16.40-nél Pavuk passzából Hegyi volt eredményes. 16.55-nél Kloz-t ültették ki a játékvezetők, a játékmegszakításban kapus csere történt a mieinknél, Antek Tamás érkezett a DEAC hálója elé. Az első harmadban puhán és eléggé gépiesen hokiztak a mieink, a játékukból az erő és a figyelem is hiányzott.

A 2. játékrész elején sem történt változás a meccs képében, továbbra is a hazai együttes irányított. Már az első percben emberhátrányba kerültünk, Vokla kapott két percet, Somogyi pedig 31.49-nél értékesített egy kipattanót. Valamivel kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, de maradt a zöldek fölénye, az első komolyabb lövést négy perc elmúltával küldtük kapura. A 34. percben Somogyi és Turcotte különbözött össze, mindketten 2 perccel lettek gazdagabbak, az eredmény azonban nem változott. A 38. percben Roczanov kapott pihenőt, de ezúttal sem tudtunk szépíteni, sem a késleltetett kiállítás helyzetében, sem a büntetéspercek alatt.

A 3. harmad Sarcia két perces büntetésével indult, az előnyben felálltunk ugyan, de kevés volt az ötlet a passzjátékunkban. 43.48-nál Farkas durva palánkra lökése nyomán felparázslottak az indulatok. Az elkövetőn Sándor Flórián vett elégtételt, de a játékvezetők nem díjazták; 5+20 percet kapott, a 3 perces emberhátrányban Antek Tominak nagyokat kellett hárítani. Az 51.22-nél Turcotte és Hegyi kerültek nézeteltérésbe, a Fradi bekkje 2+2 percet kapott. Nyolc másodperccel később a nagy lendülettel meginduló Kuleshov megtörte a debreceni gólcsendet, majd hat másodperccel később Spirko duplázta meg a vendéggólok számát. Az 55. percben Kulmala góllal válaszolt, majd Kloz-t kiállították, Arany pedig megfogta Novotny emberhátrányos szólóját, sőt az utolsó percben is kimaradt egy ajtó-ablak helyzetünk.

Fájdalmas vereségbe szaladtunk bele a Szuperkupa döntőn, legfeljebb az lehet vigasztaló számunkra, hogy nem bajnoki meccsen történt. Hetényi Zoli távolléte nem magyarázat az erőtlen, lélektelen játékra, sürgősen vissza kell térni ahhoz a megalkuvást nem ismerő, gyors és kreatív hokihoz, ami a srácokat az elmúlt szezonban megannyi szép sikerhez segítette. A jövő pénteken már bajnoki pontokért mérkőzünk ugyanebben a csarnokban, előre kell tehát lépni mindenben, ami csak lehetséges!

David Musial vezetőedző a következőket nyilatkozta a döntő után.

Nem igazán volt felkészülési mérkőzésünk, de a vereség nem ennek a számlájára írható. Az első húsz perc után jobban játszottunk, de a négy kapott gól nagyon sok a Ferencváros ellen. Az első játékrész nem volt rendben, a második és a harmadik harmadban jól játszottunk. Ha a Fradi lő neked négy gólt az első harmadban, onnan nagyon nehéz visszajönni. Ezt azért megpróbáltuk, de elvesztettük a mérkőzést, gratulálunk az FTC-nek. A jövő pénteken itt kezdjük a szezont a MAC ellen – fogalmazott a DEAC szakvezetője.

2021.09.11. 17.15 Tüskecsarnok
Andersen Szuperkupa döntő
FTC-Telekom – DEAC 6-2 (4-0, 1-0, 1-2)
Gólszerzők: Makula (3), Tamminen, Hegyi és Somogyi, illetve Kuleshov és Spirko

=Müller Károly=

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL