Az Extraligából érkezik erőcsatár a DEAC-hoz

Kiss Patrik Debrecenben folytatja pályafutását. A 22 éves támadó méreteit és játékstílusát tekintve igazi erőcsatár, aki egy percre sem hagyja nyugton az ellenfél védőit, állandó ostrom alatt tartja a vetélytársak kapuját. Székesfehérvári nevelésű, a tavalyi, félbemaradt szezonban a szlovák Extraligában hokizott.

Kiss Patrik 1998. április 17-én Zalaszentivánban született, 189 cm magas, testsúlya 95 kilogramm. A fehérvári hokiakadémián vált képzett játékossá és már nagyon fiatalon, alig több, mint 14 évesen bemutatkozott nevelőegyesülete U18-as csapatában. Az első szezonjában 14 ifi meccsen vett részt és 12 pontot szerzett a magyar bajnokságban.  A 2013-14-es idényben pozitív pont/meccs átlagot produkált úgy a hazai, mint az osztrák ifi pontvadászatban. A következő évben szintet lépett felfelé; ezt világosan jelzi a magyar bajnokságban 20 meccsen elért 38 pontja, míg az EBJL-ben 24 találkozón 51 pontig jutott. Összesen 6 junior meccsen lépett a jégre, és ebben a szezonban lett korosztályos magyar válogatott. 2015-16-ban már főként az U20-ban játszatták, az osztrák junior ligában 26 találkozón 40 pontot jegyzett, itthon 10 meccsen 16-ot, ekkor mutatkozott be az Erste Ligában is. A 2016-17-es idényben 29 meccset játszott a Fehérvári Titánok együttesében, a 12 mérkőzésen szerzett 24 pontjával csapata meghatározó embere volt a junior bajnokságban és egyszer bekerült az EBEL-csapatba is. A következő szezonban 39 meccsen erősítette a Titánok együttesét, ezalatt 15 pontot jegyzett. A 2018-19-es idénye kiemelkedőre sikeredett, ezt öt EBEL-meccs és pozitív pont/meccs átlag (59 szerzett pont) fémjelzi a magyar bázisú nemzetközi bajnokságban. A tavalyi szezont a DVTK Jegesmedvék együttesénél töltötte, ezalatt 13 pontot jegyzett a szlovák Extraligában.

Kiss Patrik karrierje során 8 alkalommal játszott az EBEL-ben, 120-szor az Erste Ligában, ahol összesen 83 pontot gyűjtött össze. A magyar és az osztrák ifiben és juniorban egyaránt pozitív pont/meccs átlagot hozott, az össztermése is rendkívüli; 419 mérkőzésen 401 pont. Két EBJL, valamint három EBYSL bajnoki címmel büszkélkedhet. Három világbajnokságon képviselte a magyar színeket, ezeknek során egy ifi és egy junior vb-aranyat vághatott zsebre.

Az imént felvázolt pályakép alapján joggal bízhatunk abban, hogy Kiss Patrik a DEAC színeiben is húzóembere lesz a csapatának, és hasonló sikerrel gyártja majd a pontokat, mint a korábbi szezonjaiban.

A kiváló támadótól Debrecenbe igazolásának hátteréről, valamint a következő idényre vonatkozó tervei, elvárásai felől érdeklődtünk.

A tavalyi idényem nem úgy sikerült, ahogyan elterveztem – idézte fel a közelmúlt eseményeit a gólerős csatár. – A szlovák Extraliga számomra kemény próba volt és nagy élmény is, hiszen olyan magasan jegyzett csapatok ellen léphettem a jégre, mint például a Slovan, a Besztercebánya vagy a Kassa. Sajnálom, hogy a szezon idő előtt félbeszakadt. Jó időszak volt, gyorsan sikerült alkalmazkodni a magasabb követelményekhez, mégsem tudtam olyan mértékben felvenni a ritmust, ahogyan szerettem volna. Nem igazán tudtam megmutatni mindazt, ami bennem volt, de összeségében sokat tanultam és fejlődtem az ott töltött idényben. Remélem Debrecenben is bizonyítani tudok majd. Szerencsés helyzetben vagyok, a társaság java részét jól ismerem, gyakran játszottunk egymás ellen, és néhány korábbi csapattársam is ide igazolt. Szerintem az elsődleges célunk az lehet majd, hogy bekerüljünk a legjobb négy közé, ahol már bármi megtörténhet. Biztosan nem lesz könnyű dolgunk, legalább 5-6 komoly vetélytárssal kell szembe néznünk. Szeretnék minél több jégidőt kiharcolni és jó játékkal, gólokkal segíteni a csapatomat” – zárta sorait új igazolásunk.

=Müller Károly=