Azért a három percért nagy kár volt

Hat nappal a Hell Szuperkupa döntőjében elért nagyszerű debreceni győzelem után, péntek este ismét egymásnak feszült a DEAC és a Ferencváros együttese. Lévén ez a legelső bajnoki meccsünk a szezonban, szinte reménytelen feladat volt megtippelni a végeredményt, azt viszont biztosra vehettük, hogy az alaposan megerősített zöld-fehéreknél nem az a tudásuk maximuma, amit a Tüskecsarnokban megmutattak. Nyilván tisztában voltak mindezekkel a szakvezetők is, így nagyon szoros és kemény küzdelemre lehetett számítani.

A meccs kezdetén mindkét csapat nagy iramot diktált. A fővárosi alakulat valamivel élesebb volt, viszont az egyetemisták hokiztak veszélyesebben, elsőként Izacky nagy bombáját hárította Arany. A 11. percben Sarcia csúnya palánkra lökését 2 perccel jutalmazták a játékvezetők. Az előnyben felálltak a mieink, Zalamay-nak jutott jobb oldali bekk pozíció. A korábban a Soligorsk-nál hokizó védő a kék vonalról tüzelt takarásból, Arany tehetetlen volt, a gólt pedig Spirkónak írták be, aki ezek szerint még beleért a korongba. A gól után folytatódott az oda-vissza pulzáló mezőnyhoki, mind a két kapu gyakran forgott veszélyben, Hetényi Zolinak is több bravúrt kellett bemutatni. A 17. percben Sosunov kapott két percet bottal akasztásért, a hátrányban biztosan rombolt az egyetemisták védelme. Arany sem unatkozott, 1.15-el a harmad vége előtt még védett egy nagyot, nem sok hiányzott az újabb debreceni gólhoz.

A kiegyenlített játékot hozó első harmad után nagy iramban folytatódott a mérkőzés. Pontosan egy perc elteltével növeltük az előnyünket, Sosunov villant meg és a hosszú sarokba vágta Mihalik András átadását. A 23. percben váratlanul szépítettek a vendégek, Low talált be egy kipattanóból. Alig több, mint két perc elteltével a zöldektől Nilsson igazolta a klasszisát, megszerezte az egyenlítő találatot. Kevéssel később hibázott a hazai védelem, Low lőtte be a saját kipattanóját. György József gyorsan időt kért, hogy összeszedje megzavarodott játékosait. A szándéka sikert hozott, de a hazai gárda nem tudta kihasználni Nilsson kiállítását. A 38. percben megtette ezt Izacky, a cseh légós átcselezte magát a komplett Fradi-védelmen és megoldhatatlan feladat elé állította Aranyt. Sajnos a mieink nem tudták tartani az eredményt, a 39. percben Low nagy bombáját védte a debreceni hálóőr, azonban Nilsson megint jókor volt jó helyen; az FTC elvitte a második harmadot.

A 3. játékrészben hevesen támadott a debreceni alakulat. A mieink sokat (19-et) lőttek kapura, az egyenlítő gólt azonban nem sikerült megszerezni, bár Sorokin két percet ült játékkésleltetés miatt. A zöld-fehérek kiegészülésének pillanatában üres volt Arany kapuja, de a belsők lemaradtak a centerezésről. Az utolsó percben a hazaiak lehozták a kapust is, de ez sem segített.

A változatos, izgalmas mérkőzésen egy három perces debreceni rövidtárlat döntött a vendégek javára. Mindkét csapatnak voltak jó időszakai, de a vendégek több gólra volt képesek, mint a mieink. Az FTC a 2. játékrészben agilisabban hokizott, de igazából a három perc alatt kapott 3 gól döntött a javukra.

György József vezetőedző reálisan értékelte a találkozót.

Egyértelmű, hogy a vendégek agilisabban jöttek ki a mérkőzésre – nyilatkozta az összecsapás után -, és tudatosan keresték az ütközés lehetőségét. Erre azonban fel voltunk készülve. Sikerült a játékot kiegyenlíteni, és egy emberelőnyös találattal vezetéshez jutni. A 2. harmad is remekül indult, képesek voltunk megduplázni az előnyünket.  Néhány perccel később azonban volt egy három perces rövidzárlatunk, ezalatt három gólt kaptunk, ami – utóbb kiderült– nekünk a mérkőzés elvesztésébe került. Időkérés révén sikerült stabilizálni a meccset, kiegyenlíteni, de ez csak egy percig tartott, a játékrész vége felé a vendégcsapat ismét átvette a vezetést. A 3. etap során megvoltak a lehetőségeink, sikerült jó helyzeteket kialakítani, de az újabb gól már nem jött össze. Összességében a fizikai teljesítménnyel elégedettek vagyunk, hiszen végig meccsben voltunk. A záró harmadban sok lehetőség adódott, de ezen a napon a korong nem úgy pattant, mint ahogyan mi szerettük volna. A tanulság az, hogy ilyen ellenfelekkel szemben nem elegendő 57 percet fókuszálni, 60 percen keresztül folyamatosan kell összpontosítani.  Négy nap múltán újabb bajnoki meccset vívunk, arra kell fókuszálni, nincs időnk a kesergésre – értékelt György József.

2022. szeptember 16. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 1
DEAC- FTC-Telekom 3-4 (1-0, 2-4, 0-0)
Gólszerzők: Spirko, Sosunov és Izacky, illetve Low (2) és Nilsson (2)

 =Müller Károly=

Fotók a mérkőzésről