David Musial: A súlyos gondok ellenére is megőriztük a küzdőszellemünket

A 2019-20-as idény sok szempontból emlékezetes marad a sportbarátok számára és nem csupán azért, mert egy láthatatlan ellenséggel vívott küzdelemben a magyar-, illetve a nemzetközi sportéletet is jelentős veszteségek érték, és amikor ezen írásunk készül, még nem látjuk az események végét. A Debreceni Egyetem jégkorongcsapatának aktuális szezonja sem volt éppen átlagosnak nevezhető. Rövid összefoglalónkat a múlt év nyarával kezdjük, amikor a srácok bizakodó hangulatban indították a felkészülést a következő bajnokságra. 

Az új idény első erőpróbái kifejezetten kedvezően alakultak; az alapszakasz első két meccsét győzelemmel fejeztük be. A sorozat váltakozó sikerrel folytatódott, majd októberben és novemberben sikerült egy hosszú, 11 meccses győzelmi sorozatot produkálni. Novemberben megérkezett előbb Rutherford, majd Essery, ezzel a támadó szekciónk jelentős mértékben megerősödött. A gdansk-i tornán részt vevő nemzeti válogatottban helyet kapott Sági Martin és Vokla Roland is, de mind a ketten sérülten tértek vissza a felkészülési tornáról. Nem sokkal később Rutherford is a maródiak közé került, ezzel kezdetét vette egy párját ritkító sérüléshullám, ami több szakaszban szinte a teljes idényt végig kísérte. A gondok ellenére sikerült az 5. helyen befejezni az alapszakaszt, ennek révén biztosítottuk a helyünket a felsőházban. A középszakasz 8 mérkőzéséből négyet megnyertünk, így végül a 4. pozícióban fejeztük ezt az etapot, ám ennek volt árnyoldala is, jelesül az, hogy a Csíkszeredával kerültünk össze a rájátszásban. A mieink hősiesen küzdöttek a nagyobb játékerővel rendelkező erdélyi együttes ellen, de csak egy találkozót sikerült megnyerniük, így a Szereda jutott tovább. Nem tudtuk tehát megismételni a tavalyi végeredményt, de ezt a tényt a körülmények figyelembevételével kell értékelni. Véleményünk szerint az alapvető gond az együttes rövid cserepadja volt, két-három sztenderd játékos hiánya már komoly létszámproblémát eredményezett. A szinte folyamatosan jelentkező sérülések, betegségek miatt általában 3 sorunk nézett szembe az ellenfél négy sorával. Ebből következett, hogy a csapat elfáradt a szezon végére és nem volt sem idejük, sem módjuk az igazi felfrissülésre. Összességében a srácok a szezon előtt kitűzött fő célt, a rájátszásba kerülést elérték, számos szép győzelemmel kedveskedtek a hazai közönségnek, mindent összevetve dicséretes teljesítménnyel zárták a 2019-20-as idényt. Köszönet jár érte a játékosoknak, az edzőknek és valamennyi segítőnek!

Kíváncsiak voltunk a legilletékesebb szakember, David Musial vezetőedző véleményére, ezért megkerestük néhány kérdéssel.

 – Általában véve mennyiben voltál elégedett a 2019-20-as ERSTE Liga szezonnal?

D.M.: Ha az idény egészét nézzük, akkor örülök, mert sikerült elérni azt a célt, amit szezon elején kitűztünk magunk elé. A fő célunk az volt, hogy bekerüljünk a felsőházba és a középszakasz végén ott legyünk a liga legjobbjai között. Az idény remekül indult a mieink számára. Előzetesen változásokat eszközöltünk, nem csupán a hazai, hanem a légiós játékosok körében is. A változtatások akkor értek be igazán, amikor Rutherford és Essery személyében két új kanadai támadó igazolt a csapathoz. Nagyon jól ment a játék, többek között sikerült egy 11 meccses győzelmi szériát produkálni! Sajnos, ezt a remek sorozatot nagy sérüléshullám követte, számos top játékosunk hosszú időre kidőlt a sorból. Természetesen tovább küzdöttünk a céljainkért, sokat töprengtem azon, miként alakulhatott volna a bajnokság, hogy ha az egész csapatunk végig ott lehetett volna a pályán?! A súlyos gondok ellenére is megőriztük a küzdőszellemünket, erre jó példa volt többek között a Fradi ellen aratott 8-6-os győzelem. A rájátszásban a Csíkszeredával kerültünk össze, azután, hogy az erdélyi csapat meglepően gyenge középszezont teljesített. Azt gondolom, hogy ez az összecsapás akár döntő is lehetett volna az Erste Ligában! A negyeddöntőre azonban visszatértek az ellenfél top játékosai, miközben a mieinket újabb sérülések tizedelték, mindez együtt már jelentős különbséget hozott létre a két csapat között. Nyilván küzdöttünk, mindent kitettünk a jégre, de el kell ismerni, hogy ebben a párharcban ők voltak a jobbak. Sokszor gondolkodtam a történteken, bizonyos, hogy másként is alakulhatott volna az eredmény, ha a teljes csapat a rendelkezésünkre áll…

– Teljesítették a srácok az előzetes elvárásaidat?

D.M.: Ismét csak azt tudom mondani, hogy szerettünk volna messzebb jutni az idényben, de így is büszkék lehetünk arra, amit elértünk. Egy elszánt, küzdőképes, remek szellemiségű társaság jött össze a múlt szezonban, akik mindent megtettek a csapatukért! Úgy gondolom, hogy bátran kalapot emelhetünk a fiúk előtt!

-Tapasztaltál-e problémákat a mieink játékában, s ha igen, melyek voltak ezek?

D.M.: Nem hiszem, hogy nagy probléma adódott volna a csapatjáték terén. Sajnos, több játékosunk is szinte folyamatosan sérültlistán volt, ráadásul meghatározó játékosokról beszélünk. Az ilyen helyzetekben látni kell, mekkora munkát igényel már az is, hogy meccsről meccsre összerakjuk a keretet és a sorokat összeszoktassuk.

– Hogyan értékeled a húzóemberek teljesítményét?

D.M.: Nem neveznék meg kifejezetten „húzóembereket”, mivel mindenkinek megvolt a saját feladata a csapaton belül és mindenki hozzátette a magáét a sikerekhez, voltak, akik a gólszerzés, míg mások a védekező munkájuk által. Nehéz lenne bárkit is kiemelni. Természetesen adottak voltak azok a játékosok, akik képesek meccseket eldönteni, ám az ő erőfeszítéseik keveset értek volna a brigád egészének munkája nélkül.

– Tervezed-e a játékoskeret megerősítését, és ha igen, várhatóan honnan, melyik ligákból?

D.M.: Számunkra nem az a döntő, ki honnan érkezik, a nekünk megfelelő játékosokat szeretnénk megtalálni abban az árkategóriában, amelyekben mozogni tudunk.

– Milyen eredményeket tervezel a következő szezonban?

D.M.: A közeljövőben az lesz a feladatunk, hogy leülünk beszélgetni azokkal a játékosokkal, akik a jövőben a csapatunk gerincét képezhetik. Korai lenne még eredményekben gondolkodni, hiszen előtte látnunk kell; milyen keretet tudunk összerakni, és természetesen azt is, hogy másutt milyen csapatok alakulnak. Természetesen bizakodóak vagyunk, és csak előre, illetve felfelé tekintgetünk!

A hokiban a kapusposzt mindig és mindenkor külön figyelmet érdemel, különösen így van ez a mi csapatunk esetében, ahol Hetényi Zoli hétről hétre extra teljesítménnyel rukkol elő. Kecskeméti Áron másod- és kapusedzőt kértük fel a kiváló hálóőr tavalyi produkciójának értékelésére.

K.Á.: Gyakran előfordul, hogy egy 30 évesnél idősebb játékos számára a napi edzések, meccsek csak arra jók, hogy megpróbálja szinten tartani magát! A mi kapusunknál ez éppen ellenkező módon történik, Zoli sokszor elmondta; az ő célja az, hogy továbbra is nap, mint nap fejlessze magát! A 2019-20-as szezonban folyamatosan, kőkeményen dolgozott azért, hogy egyre jobb lehessen! Ennek köszönhető, hogy úgy technikailag, mint a teljesítmények tekintetében előre tudott lépni, pedig ez az ő estében különösen nem egyszerű dolog! Hetényi Zoli nem csak a kapuban, hanem az öltözőben is nagyon fontos a mieink számára, óriási tapasztalata számos nehéz helyzetben kisegítette a srácokat. Joggal gondolhatnánk, hogy egy ilyen szezon után lehetetlen magasabb teljesítményt hozni, de „Stonewall” már számtalanszor bizonyította; nincs számára lehetetlen!  Bizonyos, hogy jövőre is nagy részt fog vállalni a csapat sikereiben!

A 2019-20-as idény a számok tükrében

  GP W T L OTW OTL GF GA TP Rank
Alapszakasz 36 18 13 3 2 123 102 62 5.
Középszakasz 8 4 4 0 0 26 34 12 4.+ QF
Total 44 22 17 3 2 149 136 74 7.

 

Alapszakasz: (36 mérkőzés)
Részeredmény: 5. hely

Ponttáblázat:
6. Izacky Jakub    14+31 = 45 pont
21. Novotny Dominik 18+15 = 33 pont
22. Hári Norbert   9+22 = 31 pont

Középszakasz:  (8 mérkőzés)
Részeredmény: 4. hely

Büntetéspercek:
1. Izacky Jakub   – 99
11. Markov Andrei – 63
20. Molnár Dávid   – 51

Negyeddöntő/ 4 nyertes meccsig:
Részeredmény: DEAC-SC Csíkszereda: 1-4 (0-1, 1-1, 1-2, 1-3, 1-4)

Kapustatisztika:
1. Cooke Jordon      94,60 %
2. Hetényi Zoltán 93,50 %
3. Hughson Garret 92,93 %

                         Emberelőny kihasználás:        Emberhátrány kivédekezés:

Alapszakasz:                23,44 % – 5. hely                           84,52, – 2. hely

Középszakasz:                      —                                               —

Végeredmény 2019-20
ERSTE Liga : 7. hely
Magyar bajnokság : 4. hely

= Müller Károly=