David Musial: A valaha volt legjobb szezonunkat zártuk

A DEAC csapata már az első Erste Ligás szezonjában is többször megmutatta oroszlánkörmeit, a nemrég zárult, harmadik idényben pedig egyértelműen helyet követelt magának a nemzetközi bajnokság élmezőnyében. A hazai pontvadászat ezüstérme és a Magyar Kupa-arany után az egyetemisták vezetőedzőjét, David Musial-t a nagyszerű eredmények hátteréről kérdeztük.

– A Covid-mizéria szorításában az előszezon kicsit hiányosra sikeredett, az első bajnoki összecsapások során azonban kitűnt, hogy élcsapat formálódik Debrecenben. Mivel magyarázható a remek kezdés, miáltal gyorsan komoly tekintélyre tettünk szert az Erste Ligában?

D.M.: Az új szezon voltaképpen mindig akkor kezdődik, amikor az előző véget ért. Azonnal elkezdünk tárgyalni a játékosokkal, megpróbáljuk összerakni az következő idény játékoskeretét. Elkészítjük a nyári felkészülés programját, összeállítjuk az egyéni felkészülés, valamint a csapatszintű munka menetrendjét. A múlt nyáron időben elkezdtük a közös munkát, nagy energiákat mozgósítottunk az edzéseken. Az alapszakasz elején látszott az is, hogy előbbre tartunk a vetélytársaink java részénél. A jó kezdet főként annak volt köszönhető, hogy kiválóan dolgoztunk az előszezonban.

– Köztudott, hogy az anyagi forrásaink végesek, az új igazolásaink mégis remekül sikerültek. Mi a döntő tényező ilyenkor; a pénz, a kiszemelt új játékos/játékosok tudása, szellemisége, vagy ezek összessége?

D.M.: Számos európai szakemberrel állunk kapcsolatban, akik alkalmasak arra, hogy hasznos információkkal szolgáljanak egy-egy kiszemelt sportoló tudásáról és mentalitásáról, de nyilván mi is minden lehetőséget megragadunk az ismerkedésre. Mindez biztosítékot képez arra nézve, hogy olyan játékosok érkeznek, akik mind mentális, mind fizikai téren jól tudnak majd teljesíteni és összhangban vannak a sportszakmai elvárásainkkal éppúgy, mint a költségvetési paraméterekkel.  

– A sikeres idénykezdés után, január vége táján belefutottunk egy hosszabb vereség-szériába, amikor egyszerűen semmi nem akart összejönni. Hogyan sikerült kikászálódni ebből a gödörből?

D.M.: A profi sportban szinte biztosra vehető, hogy előbb-utóbb minden csapat beleszalad egy-egy gyengébb periódusba és ez alól mi sem voltunk kivételek. Sikerült azonban kilábalni a negatív sorozatból, leginkább azzal, hogy megállás nélkül, keményen dolgoztunk és éppen a rájátszás előtt nyertük vissza a legjobb formánkat. Végül nagy hajrával odaértünk az alapszakasz ranglista 4. helyére, így bekerültünk a felsőházi rájátszásba.

– A playoff-ban először az UTE csapatát kaptuk ellenfélül és a srácok nagyszerűen dolgoztak.

D.M.: Az első körben remekül hokiztunk a komoly játékerőt képviselő az újpestiek ellen. Az, hogy 4-1-es meccsaránnyal jutottunk tovább, óriási siker volt nem csupán a csapat, hanem az egyesület számára is.

– Mint közismert, az elődöntőben a Brassóval kerültünk szembe. Már mindenki a döntőben látta a mieinket, de két győzelem után elromlott valami a gépezetben; 13 gólt kaptunk a két hazai meccsen és a mi águnkról a brassóiak kerültek tovább. Mi lehetett a kudarc oka, mi történhetett?

D.M.: A Brassó ellen is jól kezdtük el a szériát, két győzelmet arattunk idegenben. Sajnos, a döntőbe jutás a két hazai meccsen úszott el, amiben szerintem erősen közrejátszott a megfelelő playoff-tapasztalat hiánya. Ugyanakkor örültem annak, hogy a fiataljainknak sikerült jó mérkőzéseket játszani és új tapasztalatokat gyűjteni.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a mieink sikerei elsősorban a kitűnő csapatmunkának köszönhetők. Mely játékosaid teljesítettek a legjobban az idény során?

D.M.: Minden játékosom a tudása maximumát nyújtotta, nem szeretném kiemelni egyiküket sem. A csapatok tagjai együtt nyernek, vagy együtt veszítenek, a mi sportágunkban már csak így mennek a dolgok.

– A Magyar Kupában ismét a legszebb arcát mutatta a DEAC, hatalmas csatában nyertünk előbb az FTC-Telekom, másnap pedig a magasabb szintről érkezett fehérvári csapat ellen. Mi volt a két nagyszerű győzelem kulcsa?

D.M.: A Magyar Kupában fantasztikusan játszottunk. A Brassó elleni vesztes mérkőzések után a srácok bizonyítani akarták, hogy képesek a két legerősebb hazai csapat legyőzésére. Ez a két nagy siker méltó lezárása volt a 2020-21-es idénynek.

Melyek lesznek az új céljaid és csapatunk céljai a következő szezonban?

D.M.: A fő feladatunk most az, hogy a saját büdzsénknek megfelelően összerakjuk a csapat keretét. Mivel a teljes keret még nem állt össze, egyelőre nem tudjuk arra sem a pontos választ, mire lehetünk képesek a 2021-22-es szezonban. A célunk természetesen nem más, mint a lehető legerősebb együttes összeállítása.

A debreceni hoki a magyar bajnoki ezüstérem és a Magyar Kupa elhódításával a 2020-21-es idényben eddigi történetének legjobb eredményét produkálta. Ezúton is köszönjük az áldozatos és sikeres munkát a játékosoknak, a csapat stábjának és valamennyi segítőjüknek! Mivel David Musial időszámítása szerint már elkezdődött a 2021-22-es idény, a továbbiakban ennek eseményeire fogunk koncentrálni, melyekről honlapunk hasábjain tájékoztatjuk majd az érdeklődőket és a szurkolókat!

=Müller Károly=