Egy góllal nem lehet meccset nyerni!

Ami a péntek esti rangadó „körítését” illeti, megkaptunk mindent, amire előzetesen vágytunk; szépszámú közönség előtt került sor a meccsre és a hangos szurkolás sem hiányzott. A lelátó népe kitett magáért, a csapat is nagyon igyekezett, mégis felemás emlékekkel távoztunk a Debreceni Jégcsarnokból.

Már az első percben kitűnt, hogy a vendégek a három pontra törnek, Antek Tomi veszélyes támadás végén tisztázott. 43 másodperccel a középkezdés után megvolt az első kisbüntetés is, Sarcia ült ki fogásért, a házigazdák két ízben is veszélyes támadást vezettek. Oda-vissza hullámzott a játék, mindkét együttes gyakran tűz alá vette a vetélytársak kapuját. A 2. percben egy korongjáratás után Turcotte került helyzetbe, de a kapussal folytatott párbaját ezúttal is Arany nyerte. 09.0-nél Fowlie kapott két percet fogásért, a zöldek azonban jól megszervezték a védelmüket. 10.32-nél jókorát odasóztak Dalecky botjára, az elrepedt, el is dobta a debreceni csatár. A ferencvárosiak azonnak kontráztak, az első lövést még védte Antek, Karmeniemi ismétlése azonban beakadt, emberhátrányban talált be a vendégcsapat… A gól után hevesen támadtak a mieink, de Arany magabiztosan hárította a jobbára kapu közepébe tartó, félmagas lövéseket. A 13. percben Somogyi egy korongszerzés után veszélyeztetett, majd kétszer egymás után eladtuk a pakkot; óriási vendéghelyzet, kavarodás után a debreceni hálóőr nagy nehézségek árán tisztázott. A harmad második felében élesebben hokizott a Fradi, de továbbra is megvoltak a debreceni lehetőségek. 19.48-nál Arany fogta Turcotte közvetlen közelről elengedett lövését, a védésből azonnal kontráztak zöld-fehérek; Fowlie értéksítette a helyzetet. A harmadot 2-0-val elvitték a vendégek, a mieink 19 kapura lövésből nem tudtak betalálni.

Váltakozó játékkal indult a 2. játékrész, a mieink sokat támadtak, de a rohamaink java részéből hiányzott az átütő erő. A 25. percben Tóth Adrián leterítette Bogesic-et, a védőjátékos csak nehezen tápászkodott fel a jégről. Az emberelőnyt nem sikerült gólra váltani, az FTC szervezetten védekezett és a kapuban ott volt Arany Gergely, aki nagy formában védett. A kapuvédő a 10. percben Novotny löketét hatástalanította, majd Vokla kék vonalas bombáját fogta, a 11. percben pedig egy 2 az 1 elleni akciót hatástalanított. A mieink szinte valamennyi támadásában benne volt a gólveszély, de hiába. A harmad végét különösen megnyomtuk, de megint csak kimaradt egy ajtó-ablak helyzet. 38.10-nél elcserélte magát a vendégcsapat, majd alig több, mint egy perccel utóbb Bohunicky és Sarcia is a büntetőpadra kerültek. Dupla fórban hokizhattak a mieink, a büntetések java része azonban áthúzódott a 3. periódusba. A 2. harmad végén 20-12 állt a lőlapon, de egyszer sem sikerült bevenni Arany kapuját.

A 3. harmad elején a vendégek kivédekezték a dupla fórunkat, de a szimpla előnyben már betaláltunk; Vokla átadását Dalecky beverte és a debreceni közönség reménykedni kezdett, mert ezzel megtört a jég. A 43. percben Gőzt állították ki, de a hátrányt sikerült kivédekezni. Az 50. percben tovább halványultak a hazai remények, Somogyi óvakodott be a jobb oldalról, nem léptünk ki rá, éles szögből kilőtte a sarkot. 51.16-nál mi kerültünk emberhátrányba, de ezalatt is aktívak voltak a támadóink; Kuleshov és Spirko ugrottak ki, ám a lövésük az elfekvő Arany mamutján landolt. Várható volt, hogy ez a kihagyás sem marad megtorlatlanul; Kóger tört be és megszerezte a vendégek 4. gólját. De még nem volt itt a mérkőzés vége; 57.03-nál Hegyit állították ki, a mieink pedig tovább támadtak. Az utolsó percben teljesen szétziláltuk a zöld-fehérek védekezését, újabb ordító gólhelyzet maradt ki.

Ha a mérkőzést pusztán a játék képe alapján ítéljük meg, azt lehetne mondani, hogy a játékosaink nem játszottak rosszul. Persze jól sem, ahhoz túl magas volt a hibaszázalék.  A srácok végig teljes erőbedobással küzdöttek, de ez most nem volt elegendő, főként a helyzetkihasználás terén. Még egy Fradinál gyengébb csapat ellen sem várhatunk semmi jót, ha 52 kapura lövésünkből egyszer tudunk betalálni. Persze, Arany Gergely nagyon jó napot fogott ki, ez a tény azonban nem magyarázat a történtekre. Inkább arról lehet szó, hogy a sorra kimaradó helyzetek elbizonytalanították a mieinket, amit egy rutinos, jó ellenfél menthetetlenül kihasznál, mint történt ez péntek este is.

David Musial vezetőedző így kommentálta a látottakat.

Nem játszottunk rossz mérkőzést, de a Fradi egy nagyon jó csapat. Jó időben szerezték a góljaikat, nekünk pedig már nem is tudom hány helyzetünk volt és nem tudtunk ezekből gólt szerezni. Egyéni hibákat vétettünk, amiket egyből gólra tudott váltani az ellenfél és ez teljesen megölte a játékunkat, mert ezek megtörténnek, de nem történhetnek meg ennyiszer és főleg nem a kulcsjátékosainkkal. Ezen változtatnunk kell és ha ez megtörtént, akkor újra elkezdjük majd megnyerni a meccseinket.”

2021.10.08. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 40
DEAC – FTC-Telekom 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
Gólszerzők: Dalecky, illetve Karmeniemi, Fowlie, Somogyi és Kóger

 =Müller Károly=

Fotók a mérkőzésről