Egy pontot hoztunk el a Tüskecsarnokból

A mieink vasárnap este játszották le idénynyitó mérkőzésüket az ERSTE Ligában. A MAC HKB Újbuda elleni találkozó a várakozásoknak megfelelően színvonalas küzdelmet, kemény csatát hozott és csak a hosszabbítás döntött a vendéglátók javára.

Lendületes hokival indított az egyetemista csapat, Izacky már az első percben két jó lövéssel veszélyeztetett. A 3. percben Berta találkozott Jászaival, a testsúlykülönbség miatt a hazai hátvéd megsérült, a DEAC csapatkapitányát pedig kiállították kései ütközés okán. A hátrányban veszélyesen kombináltak az újbudaiak, a mieink azonban jól védekeztek. Hetényi Zoli kétszer is remekül avatkozott játékba, az első sornak még egy veszélyes kontrára is futotta az erejéből. 07.53-nál játékkésleltetés miatt Filbrandt került a büntetőpadra. Életveszélyesen támadott a MAC első sora, végül 08.14-nél Sofron használta ki az emberfórt. 09.22-nél még egy csapatbüntetést is ráfújtak a mieinkre, a játékvezetők úgy látták, hogy túl sok játékosunk volt a jégen. Az újabb hátrányt Hetényi Zoli vezetésével hárították a srácok, bár néhányszor fellazult a védekezésünk, a korong is rendre túl gyorsan került be a védekező harmadunkba. 13.47-nél egyenlített a debreceni gárda; Pestunov átadásával Hári indult meg, okosan hátrahagyta a pakkot az érkező Kuleshovnak, aki Bálizs kapujába bombázott. 14.22-nél Tornyai gáncsolta a kitörő Dalecky-t, a fórban Kiss Patrik lövését fogta Bálizs. 16.52-nél Blake Orban keménykedett, ez volt a harmadban a negyedik kiállításunk. Az 5 a 4 elleni játékban életveszélyesen adogatott a MAC, egyszer a pakk is túljutott már Hetényi Zolin, de Kloz kivágta a gólvonalról. Eközben a mieink is vezettek egy villámgyors kontrát, Novotny lövése azonban a kapuvason csattant. 19.04-nél nagy volt a forgalom a debreceni kapu előtt, Hetényi Zoli semmit nem látott az előtte tolongóktól, így Garát lövése utat talált a kapunkba. Az 1. harmadban eléggé fegyelmezetlenül hokiztak a debreceniek, 8 percet kellett emberhátrányban eltölteniük.

A 2. játékrész elején kiegyenlítettek a mieink; 21.46-nál Kuleshov átadását Hári vitte fel, Bálizs lövést várt, a debreceni támadó azonban a kapus válla fölött ívelte a hálóba a pakkot. Egy perccel a gól után Kozmát vitték ki a játékvezetők, a hátrányt azonban sikerrel kivédekeztük. 29.53-nál Pozsgai kapott 2 percet, eközben Brance Orban lépett el üresben, a szólót azonban Hetényi Zoli remek érzékkel hárította. 31.56-nál Hári kevergetett, majd Kiss Patrik visszatett korongját Pestunov beverte, ezzel átvettük a vezetést. 35.21-nél Kiss Roland Sofronnal tűzött össze, mindketten a kiállítás sorsára jutottak. A 39. percben előbb Kuleshov, majd Kloz került a büntetőpadra, kettős emberelőnyben támadhatott a MAC. Hét másodperccel a harmad vége előtt Macaulay keresztpasszát Nagy Krisztián lőtte be, számunkra balszerencsés góllal egyenlített az ellenfél.

A 3. harmad elején kivédekeztük Kloz áthúzódó kiállítását, Hetényi Zoli két remek védéssel járult hozzá a sikerhez. A két hálóőr egymást múlta felül; Bálizs előbb Kiss Patrik, majd Kuleshov nagy löketét fogta meg, a másik oldalon Hetényi tornázott hatalmasat Sofron kiugrásánál. A 47. percben Kiss Rolandot állították ki, a fővárosi együttes pedig kihasználta a létszámelőnyt; Brance Orban keresztpasszát Kreisz pattintotta be közvetlen közelről. 49.37-nél Bogesic és Kreisz kakaskodott, mindketten a büntetőpadra kerültek. A mieink küzdöttek az egyenlítésért, előbb Dalecky, utána Kuleshov lövését hárította Bálizs. 54.26-nál azonban ő is tehetetlen volt; Bogesic távoli lövésébe Dalecky beleszúrt, egalizáltak a debreceniek. 55.10-nél Pozsgait állították ki, David Musial pedig időt kért. A hátralévő időben az eredmény nem változott, de azért mind a két hálóőrnek akadt védeni valója.

A versenyszabályok értelmében 5 perces hosszabbítás következett, 3 a 3 ellen. A ráadásban végig nagy küzdelem folyt a jégen, mindkét fél előtt adódtak lehetőségek. Egy ízben a visszakorcsolyázó Hárít felborították, de a játékvezetők már nem akartak beleavatkozni a játékba. 20 másodperccel a hosszabbítás vége előtt végül Sofron rutinja döntötte el a bónusz pont sorsát.

Az alapszakasz második mérkőzése izgalmas, élvezetes hokit, kiegyenlített küzdelmet hozott. A meccs folyamán a mieink ellen 20 perc büntetést fújtak be a játékvezetők, a házigazdákkal szemben csak tízet. Valószínűleg ez döntötte el a találkozót, hiszen 3 gólt kaptunk emberhátrányban. Egyértelmű, hogy a következő mérkőzéseken sokkal fegyelmezettebb játékra lesz szükség a mieinktől.
A mérkőzés után a vezetőedzők nyilatkoztak az M4Sport kamerája előtt.

Kangyal Balázs (MAC HKB) a következőket mondotta: „Az emberelőnyök ma sokkal jobban működtek, még azok is, melyekből nem szereztünk gólokat. Ott is olyan dolgok történtek, amiket gyakoroltunk és amiket elvártunk a srácoktól. Valóban sok volt a lefordulás. Én játékkép alapján úgy gondolom, hogy több helyzetet dolgoztunk ki, talán el is dönthettük volna ezt a mérkőzést, bár ez most majdnem az utolsó utáni pillanatig tartott. Igazságosan tartottuk itthon a 2 pontot. Talán a sok kihagyott helyzet miatt lettünk frusztráltak és mentünk többet előre, így nem maradt harmadik ember, aki visszazárt volna. Ezen még dolgozunk. Igazából nem kifogás, de nagyon sok fiatal játékosunk van, akik ilyen szituációkkal felnőtt szinten még nem találkoztak. Én azt gondolom, hogy ez jót fog nekik is tenni és ki fogunk egyenesedni.

David Musial (DEAC) tömören fogalmazott. „A lényeg az, hogy következő mérkőzésen kevesebbet kell majd a büntetőpadon tartózkodniuk a játékosaimnak, hiszen ez volt az, ami döntött ezen a mérkőzésen.

2020.09.20. 19.15
EL 4
MAC HKB Újbuda – DEAC 5-4 hu (2-1, 1-2, 1-1, 1-0)
Gólszerzők: Sofron (2), Garát, Nagy Kr. és Kreisz, illetve Kuleshov, Hári, Pestunov és Dalecky

=Müller Károly=

Fotó: macbudapesthockey.hu