Egy pontot tartottunk itthon

A csütörtöki játéknapon jégre lépett a ERSTE Liga aktuális tabellájának valamennyi élcsapata. A szökésben lévő FTC-Telekom az Opten Vasas ellen meccselt, a MAC HKB a gyergyóiakat fogadta, az UTE a Csíkszeredát, míg a mieink a Brassóval mérték össze erejüket. Az már a forduló előtt biztosnak látszott, hogy roppant nehéz dolga lesz a mieinknek. Vitán felül állt, hogy a brassóiak félelmetes játékerőt képviselnek, plusz az is, hogy kellően motiváltak, amikor közvetlen vetélytársuk orra elől halászhatnak el értékes pontokat. Természetesen David Musial fiai is felkészültek a rangadóra; taktikai okokból kimaradt a csapatból Filbrandt, a mieink Pisarik személyében csatárral töltötték be a megüresedett légiós helyet, míg az ellenfélnél Finucci helyett Cody Fowlie öltözött.

Már az első támadásból veszélyes helyzetet alakított ki a Brassó, az ellenakciót viszont a mieink fejezték be kapura lövéssel. A kezdetektől nagy volt az iram, mind a két együttes nyílt sisakkal játszott, ugyanakkor odafigyeltek a védőmunkára is. Az egyetemisták óriási energiákat mozgósítottak, aktívak voltunk a támadó játékban, ugyanakkor jól zártunk vissza, a besegítés rendre időben érkezett. A hatodik percben veszélyes debreceni támadás futott végig a pályán, forgalmat generáltunk a vendégkapu előtt, Polc azonban kétszer is nagyot védett. Három perccel utóbb korongot szereztek a vendégek a védőharmadunkban, ezúttal Hetényi Zoli hárított biztos kézzel. 12.12-nél Dalecky és Molnár Zsombor csapott össze, két percet pihentek, az eredmény azonban nem változott. A 13. percben 2 az 1 ellen kontráztak a mieink, üres kapuig játszottuk a helyzetet, ami azonban kimaradt… Alig több, mint 2 perc múltán Dame-Malka nagy bombáját tolta fölé az egyetemisták hálóőre. 16.30-nál Mihály került a büntetőpadra, de az előnyt sajnos, nem tudtuk gólra váltani. A 17. percben Kiss Patrikot ütközték le, a debreceni támadó csak nehezen tudta összeszedni magát. Az utolsó percekben mindent bevetett a két vetélytárs, mind a két kapu előtt adódtak veszélyes helyzetek, végül azonban gól nélküli döntetlennel zárult az első etap.

A 2. játékrész kezdetén újult erővel támadtak az egyetemisták. Már az első minutumban volt két jó lövésünk, majd több ígéretes helyzetünk is, a befejezések azonban nem sikerültek, az utolsó pillanatban mindig közbenyúlt egy brassói ütő… Folyamatos, kemény fizikai csatát vívtak a küzdő felek. A hetedik percben gyors brassói ellenakció végén Valchar lövését fogta Hetényi Zoli, majd nagyjából két és fél perccel utóbb egy takarásból leadott, gonosz lövést hárított. A harmad közepén Izacky kígyózott át a vendégek védelmén, Polc azonban ezúttal is a helyén volt. 31.21-nél Izacky akasztott meg egy életveszélyes vendégtámadást, kiállították, a brassói előnyt nagy munkával sikerült csak kivédekezni. Egyenlő létszám mellett is támadásban maradt az ellenfél, a hálóőrünk egymás után két nagy löketet hatástalanított. 37.21-nél Polc a lelátóra ütött egy előre vágott korongot, emberfórba kerültünk, amit megint nem sikerült gólra váltani. Az utolsó percben Pestunov próbálkozott, a fonákját azonban védte az ellenfél kapusa.

A 3. harmadban fokozta a tempót a Brassó, Hetényi Zoli már az első percben fogott egyet, majd szólót hatástalanított. A harmad 6. percében lerohanták a mieinket a vendégek, sorozatban jöttek a gólveszélyes helyzetek, kapusunk azonban többször is igazolta kivételes klasszisát. Az debreceni ellecsapás végén Polc is védett egy hatalmasat. Pillanatnyi megtorpanás nélkül zakatolt a két csapat, folyamatosan ment a darálás. 51.38-nál Izacky középre adását Kiss Roland vágta be közelről, megszereztük a vezetést! A brassói gárda azonnal nekiugrott a mieinknek, akik igyekeztek az gyors lábú csatárokat megtalálni a koronggal. Az 57. percben a végsőkig kijátszottak egy helyzetet a vendégek, Hetényi Zoli azonban több, közvetlen közelről leadott lövést is hárított. 57.30-nál a brassói szakvezető kikérte az idejét, majd röviddel később Polc is lekorcsolyázott. Hat az öt ellen támadott a Brassó, 58.43-nál Carlson takarásból lőtte el a pakkot, a kapusunk nem látott semmit, egyenlítettek a vendégek. Az utolsó percben Izacky-t durván leütközték, a játékvezetők azonban nem láttak okot a közbeavatkozásra…

Mivel a három harmad nem hozott döntést, 5 perces hosszabbítás következett. A ráadás eleje kiegyenlített játékot hozott, majd az ellenfél került fölénybe, többször is megnyerték a „korcsolyaversenyeket”, Hetényi Zolit azonban nem lehetett átjátszani. 64.41-nél Klempa szabálytalankodott, kiállították, de akkor már csak 19 másodperc volt hátra. David Musial természetesen időt kért, volt is egy több, mint ígéretes kísérletünk üres kapura, ám ez nem ment be, szétlövés következett.

A szétlövés majdnem mindig csupán lutri, így történt ez a mi esetünkben is. Az ellenfél három rávezetést értékesített, a mieink csak kettőt, így a vendégek elvitték a bónusz pontot, a döntő találatot Molnár Zombornak jegyezték be.

Ezen a mérkőzésen hatalmas csatát vívott egymással a két vetélytárs. A mieink óriási munkát tettek a jégre, megérdemelték, hogy egy pici szerencséjük legyen, az élet azonban nem mindig igazságos. Ennél is nagyobb gond, hogy a góljaink változatlanul gyötrelmesen nehezen születnek meg és továbbra sem működik az emberelőnyös játékunk.  Bízzunk abban, hogy ez a periódus sem tarthat örökké és szombaton, a Csíkszereda ellenfeleként jobban sikerülnek majd a befejezések!

A mérkőzés után a mieink képviseletében Kecskeméti Áron nyilatkozott.

Elképesztően frusztráló, ami ma a jégen történt – szögezte le a másodedző. – Úgy gondolom, megdolgoztunk azért, hogy 1-0-val lezárhassuk a meccset és volt egy óriási lehetőségünk is. A félpályás, üres kapus lövés, ami két vasat is eltalált, sajnos, megmutatja a jelenlegi szerencsénket. Fortuna nem igazán állt a mi oldalunkon, úgy gondolom, megdolgoztunk azért, hogy most három pontot szerezzünk.

2021.01.21. 20.00 Debreceni Jégcsarnok
EL 142
DEAC – Corona Brasov Wolves 1-2 hu. (0-0, 0-0, 1-1, 0-0, 0-1)
Gólszerzők: Kiss R., illetve Carlson és Molnár Zs.

=Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló