Ennyi volt bennünk a zárónapon

Hétfőn este az ötödik mérkőzéséhez érkezett a DEAC- Csíkszereda párviadal az ERSTE Liga negyeddöntőjében. A találkozó előtt az erdélyi top-csapat 3-1-re vezetett az összesítésben, egy győzelemre voltak tehát az elődöntőtől, a mieink viszont azzal a szándékkal léptek a jégre, hogy keresztülhúzzák a csíkiek számításait. Hiába bizakodtunk, a sérültjeink száma nem csökkent, így ismét csak 16 mezőnyjátékossal kezdtük meg az összecsapást, míg az ellenfél csaknem komplett 4 sorral vette föl a harcot.

Biztatóan indult számunkra az első harmad, Kuleshov cselezte be magát a szeredai kapu elé, Samankov azonban rátenyerelt a pakkra. Ezután következtek a gondok, 03.17-nél Markov került a büntetőpadra gáncsolásért, az előnyt gyorsan ki is használta az ellenfél; 04.10-nél Shalla lövésébe Pelley nyúlt bele a kapu torkában. A gól után oda-vissza hullámzott a játék, főként a mezőnyben. A székelyek élesebben hokiztak, a mieink jól védekeztek, de Samankov kapujára nem jelentettünk veszélyt. 11.16-nál Graaskamp és Kulyash ütközött, a feltápászkodó orosz bekket az amerikai csatár kézzel a palánkra lökte, 2 percet kapott egy teljesen fölösleges szabálytalanság miatt. A hátrányt újra kivédekeztük, majd a 16. perc táján nagy tűzijátékba kezdtek a vendégek, Hetényi Zoli sorozatban védte a nehéz lövéseket. 17.15-nél Flintát állították ki, de az előnyben kapura sem lőttünk, a statisztika szerint mindössze kétszer találtuk el az ellenfél ketrecét.

A 2. játékrész első lövését Markov engedte el, ebből sem született azonban gól, a vendégek akciójából igen; 24.10-nél ketten ugrottak ki, Rokaly Szilárd húzta el Hetényi Zoli előtt a pakkot, aztán visszalőtte, az érkező Becze pedig betalált. A gól után folytatódott a váltakozó játék, a mieink aktívak voltak a mezőnyben, de nehezen tudtak bejutni a vendégkapu előterébe, főleg középtávolról próbálkoztunk. A 11. percben Essery indult meg óriási lendülettel, belökte a ketrecébe Samankov-ot, a korong is becsúszott, de sajnos a kapu már korábban elmozdult a helyéről. A 12. és a 13. percben Hetényi Zoli előbb egy szólót, majd egy középről eleresztett nagy bombát hárított. A 16. percben szép akció végén elfektettük a kapust is, a befejezés azonban kipattant a fehérorosz hálóőr mamutjáról… A 17. percben óriási tülekedés támadt a debreceni kapu előtt, több lövés vágódott le blokkról, Hetényi Zoliról, legvégül Essery tisztázott. A 38. percben Rokaly Szilárd és Fodor indultak meg, majd Fodor lövése bepattant a vasról. 39.19-nél testre ütésért Filbrandt kapott 2+2 percet, amelynek nagy része áthúzódott a 3. harmadba.

Hetényi-bravúrral indult a 3. periódus, a debreceni hálóőr korcsolyával rúgta ki a gólvonalról a korongot. A 4 perces emberelőnyben a vendégek nem tudtak gólt szerezni, a másik oldalon Novotny sora próbálkozott, de ez a helyzet is kimaradt. A mieink jóval többet és veszélyesebben támadtak, mint előzőleg, de a góltalanság tovább tartott. 49.24-kor sikerült szépíteni, Novotny lépett be a szeredai harmadba és óriási bombát küldött az alsó sarokba! Két perccel később Molnár Dávid botja eltalálta Gecsét, az erdélyi védő vérzett, a hazai csatár 2+2 percet pihenhetett. Az előnyben támadott az ellenfél, ám ez nem hozott eredményt, aztán az 54. percben Fodor került a büntetőpadra. A Szereda emberhátrányban sem tétlenkedett, Hetényi Zolinak kellett újabb nagyot tornáznia. Bő másfél perccel utóbb Hárira sóztak egy 2+2 perces büntetést, ezzel kezdtek elszállni a mieink utolsó esélyei is. Becsületükre szóljon, hogy támadtak tovább, Kuleshov lépett ki kecsegtető helyzetben, de hosszan tette maga elé a pakkot. 59.39-nél Brophey ült ki, Hetényi Zoli lekorcsolyázott, de ismét csak helyzetig jutottak el az egyetemisták. Két másodperccel a meccs vége előtt összetűztek a játékosok a Szereda cserepadja előtt, Novotny Pyett-et dorgálta meg, mindketten kicsit korábban mehettek zuhanyozni.

Nem jött össze tehát a meglepetés-győzelem, a szeredaiak nyertek és megérdemelten jutottak be az elődöntőbe. Hetényi „Stonewall” Zoli ezúttal 46 védéssel igazolta egyedülálló klasszisát, de a támadóinkat egy gólon tartotta az ellenfél, ami alapjaiban határozta meg a meccs végkimenetelét. A hazai publikum megint csillagos ötösre vizsgázott, vereség ide, kiesés oda, hosszasan ünnepelték a csapatot, zengett a rigmus, hogy „Szép volt fiúk!”. Merthogy az is volt, főleg ha egy kicsit tágabb kontextusban szemléljük az utolsó negyeddöntős mérkőzést. A szezon értékelésére természetesen még visszatérünk, addig is jó munkát és jó pihenést kívánunk a srácoknak! Köszönjük a remek helytállást, a sok szép élményt, nem csupán a csapatnak és a stábnak, hanem mindenkinek, aki segítette a mieinket az idáig vezető hosszú úton!
David Musial gratulált az ellenfélnek és érzékeltette, hogy az élet megy tovább.

„Ennyi volt ma bennünk, a Csíkszereda megnyerte a mérkőzést és a párharcot, innen is gratulálok nekik! Összességében látni kell, hogy a mai napon is voltak sérültjeink, sokan hiányoztak, ami nem egyszerűsítette le a dolgunkat. A Csíkszeredában egy nagyon jó csapatot ismertünk meg, megérdemelték a továbbjutást. Hosszú távon biztos, hogy a sérülések, amelyek sajnos az egész szezon folyamán kísértek bennünket, megnehezítették a helyzetünket, de ettől függetlenül büszke vagyok arra, hogy a rövid padunk ellenére sokszor olyan fiatal játékosok tudtak beugrani, akik utána jól teljesítettek. Soha nem volt még ilyen szezonban részem, de holnaptól elkezdünk újra dolgozni.”

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL

DEAC – Sport Club Csíkszereda 1-3 (0-1, 0-2, 1-0)
Gólszerzők: Novotny, illetve Pelley, Becze és Fodor

=Müller Károly=