Fehérorosz védő érkezik

A szezon végével elég nagy mozgás kezdődött a DEAC védősorában. Ahogyan arról korábban már hírt adtunk, távozott Vojetch Kloz, Gőz Balázs és Sándor Flórián is. Az egyetemisták menedzsmentje azonban nem tétlenkedik, minőségi játékosokkal töltik fel a réseket. A hatalmas termetű Oleg Sosunov után aláírt egy évre a Fehéroroszországból érkező Dmitri Zalamay is, aki fizikai adottságok terén nem sokkal marad el orosz kollégájától.

2011-12-ben a fehérorosz ligában tevékenykedett. A következő szezonban 38 mérkőzést vívott a Junost Minsk VHL-csapatával, de 12 találkozója volt az MHL-ben is. 2012-13-ban részt vett a Divízió 1/A csoportos junior világbajnokságon, ahol az ezüstérem mellett megkapta a legponterősebb hátvéd címet, 2013-ban pedig bronzéremet vihetett haza. A 2014-15-ös szezonban párhuzamosan játszott a felnőttek és a juniorok között, az MHL-es idénye sikerült a leginkább gólgazdagra, 37 mérkőzésen 16 találatot szerzett. Az következő idényt a Buran Voronezh-ben kezdte, a VHL-ben, de kevés lehetőséget kapott, így átigazolt a Torpedo Ust-Kamenogorsk együtteséhez. 2016-tól két idényen keresztül a HK Gomel csapatát erősítette, jól ment a hoki, előbb 23, majd 15 pontot gyűjtött. A 2018-19-es idényre átigazolt a Shakhter Soligorsk együtteséhez, rá egy évre a Metallurg Zhlobint választotta, ahol első szezonjában 43 alapszakasz mérkőzés alatt 29 pontot gyűjtött, míg a másodikban 15 pontot átlagolt. A 2021-22-szezonban ismét a soligorski együttest erősítette, innen igazolt Debrecenbe.

Az adatok azt mutatják, hogy Dmitri játékstílusától nem áll távol a gólszerzés; 257 meccsen 109 pontig menetelt a fehérorosz ligában, 83 MHL találkozón 29 pontot termelt, a két Divízió 1/A csoportos vb 10 mérkőzésén 7 pontot szerzett. A 2017-18-as idényben megnyerte a Belarus Kupát a HK Gomel együttesével (miközben bekerült a liga All Star csapatába) más években bronz-, vagy ezüstérmes pozícióban végzett aktuális együttesével. A 2020-21-es idényben kétszer is megkapta „A hónap védőjátékosa” címet és elnyerte a legjobb médiaszemélyiségnek járó kitüntetést is.

Az új játékosról szólva György József vezetőedző megerősítette, hogy az átigazolásokkal foglalkozó kollégáival együtt Zalamay esetében is a szokott körültekintéssel jártak el. Azon túl, hogy értékelték a játékos statisztikai mutatóit, edzői véleményt kértek róla és a videók alapján igyekeztek azt is felmérni, hogy a fehérorosz védő várhatólag be tud-e illeszkedni abba a hokiba, amit a DEAC játszik. Mivel a játékosról készített külső értékelések és saját benyomásaik is pozitívak voltak, szerződést ajánlottak neki, ezt Dmitri Zalamay elfogadta. Nincs okunk kételkedni György József és munkatársai éles szemében és szakértelmében, sok hasonlóan nehéz helyzetben bizonyítottak már, reméljük ezúttal is sem lesz ez másként! Bízunk abban, hogy Dmitri Zalamay sok örömet szerez majd a debreceni szurkolóknak és a szimpatizánsoknak!

Név: Dmitri Zalamay
Született: 1994. július 2., Minsk (BLR)
Posztja: védő
Magasság: 197 cm
Súly: 106 kg
Ütőfogás: jobbos

=Müller Károly=