Felkészültünk a szezonra

Sok a bizonytalanság, de bizakodva várják a bajnokságot a DEAC jégkorongcsapatánál.

Hétfőn megkezdi a 2020-2021-es idényt a DEAC jégkorongcsapata az Erste Ligában, az első ellenfél a Fehérvári Titánok lesz 20 órától a Debreceni Jégcsarnokban.

Az idei szezon több szempontból is más lesz, mint a korábbiak. Igazolások tekintetében például figyelembe kellett venni a kialakult helyzetet, a felkészülésbe szintén belezavart vírus, hiszen több edzőmeccs elmaradt, mindemellett a szövetség szigorú korlátozásokat vezetett be.

Többek között erről is beszéltek a mai szezonnyitó sajtótájékoztató résztvevői: a DEAC ügyvezetője, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, Fodor András szakosztályvezető, David Musial vezetőedző, Kecskeméti Áron asszisztensedző és Berta Ákos csapatkapitány.

Minden tekintetben felkészültünk a szezonra – kezdte Lóczi Lászlóné Kovács Marianna. – Sok nehézséggel kellett szembenéznünk, hiszen a TAO-támogatások begyűjtése akadozik, a törvényi változások miatt a szerződéskötések elhúzódtak, nehezen gyűlik a szponzori pénz is, egyedül a Debreceni Egyetem tudta a szükséges anyagi támogatást biztosítani a működéshez. Ennek ellenére az egyesület megpróbál minden forrást megteremteni. Nagy várakozással tekintünk a bajnokság elé, nagyon jó szezonunk lehet, reméljük, az égiek áldásával végigmehet az idény.

Fodor András a bajnoki rendszerről elmondta, hogy december közepéig oda-vissza kört játszanak a csapatok. – Az szinte biztos, az a rendszer, hogy alapszakasz, középszakasz, rájátszás nem valósul meg úgy, mint a korábbi években. Az első kör után a szövetség eldönti, hogy alakul a folytatás, így ebből a szempontból még nagy a bizonytalanság– fogalmazott a szakosztályvezető.

David Musial vezetőedző nagyon örül, hogy elkezdődhet a szezon. – Kifejezett célunk volt a nyár folyamán, hogy minél ütőképesebb csapatot rakjunk össze. Próbálkoztunk olyan játékosokkal erősíteni, akik a válogatott közelében vannak, a jövő ígéretei, légiósok révén pedig minél tapasztaltabbakat akartunk a csapatba – mondta David Musial, majd a felkészülésről is beszélt. – Négy edzőmérkőzést sikerült lejátszanunk, amelyeken kifejezetten jó teljesítményt nyújtottunk. Összességében a legfontosabb, hogy hétfőn elkezdjük a szezont, és ha a szabályok miatt nem is lehet telt ház, de legalább szurkolók előtt játszhatunk – zárta David Musial.

A csapat a következő szezonban új mezben játszik, ennek a megtervezése Kecskeméti Áron nevéhez fűződik. Mint elmondta, az ötlet Beregszászi Dórától, a DEAC sportági referensétől indult. – A csarnok folyosóján minden évből ki van állítva egy mez, és ezt a tradíciót vinnénk tovább. Az egyesület megalapításakor a DEAC két alapszíne a fekete és a fehér volt, ehhez szerettünk volna visszatérni – mondta Kecskeméti Áron.

Berta Ákos csapatkapitány szerint a vírushelyzet szerencsére nem érintette annyira a játékosokat. – Nekünk edzeni és mérkőzéseket játszani kell, lehetőleg szurkolók előtt, hiszen ez nagyon sokat tud dobni a teljesítményünkön – hangsúlyozta Berta Ákos. – Úgy gondoljuk, kivételes szezonunk lehet idén, hiszen négy, közel hasonló sorunk van. Az edzésmunkán remek a hozzáállás, nem ismerünk elveszetett korongot, elveszett párharcot. Az új igazolások sok pluszt tudnak hozzá tenni a csapat teljesítményéhez. Nagyon várjuk a rajtot. Sajnos a meccsritmus nem az lesz, mint az elmúlt években, de a felkészülési mérkőzéseken mutatott játék alapján bizakodva várjuk a szezont.

Sajtóanyag

Az előző szezon
A 2019-2020-as idény sok szempontból emlékezetes marad a sportbarátok számára. A Debreceni Egyetem jégkorongcsapata sok nehézséggel küzdött a bajnokság során, hiszen sérülések tizedelték a társaságot. Ennek ellenére sikerült az 5. helyen befejezni az alapszakaszt, így biztosítottuk helyünket a felsőházban. A középszakasz 8 mérkőzéséből négyet megnyert a DEAC, így végül a 4. pozícióban fejezte be ezt az etapot, és a jó játékerőt képviselő Csíkszeredával került össze a rájátszásban. A mieink hősiesen küzdöttek az erdélyi együttes ellen, de csak egy találkozót sikerült megnyerniük, így nem jött össze a továbbjutás. Emiatt nem tudta a csapat megismételni a tavalyi végeredményt (4. hely az Erste Ligában), de ezt a tényt a körülmények figyelembevételével kell értékelni. A szinte folyamatosan jelentkező sérülések, betegségek miatt általában három sor nézett szembe az ellenfél négy sorával. Ebből következett, hogy a csapat elfáradt a szezon végére és nem volt sem idő, sem mód az igazi felfrissülésre. Összességében a DEAC a szezon előtt kitűzött fő célt, a rájátszásba kerülést elérte, számos szép győzelemmel kedveskedett a hazai közönségnek, mindent összevetve dicséretes teljesítménnyel zárta a 2019-2020-as idényt.

Végeredmény
Erste Liga: 7. hely
Magyar bajnokság: 4. hely

Váratlan események
Pár nappal a DEAC utolsó mérkőzése után, egészen pontosan március 11-én jött a hír, hogy az Erste Liga idő előtt véget ér a koronavírus-járvány terjedése miatt, így a két döntős csapat, a Ferencváros és a Csíkszereda már be sem tudta fejezni a küzdelmeket (mindkét együttest bajnoknak hirdették ki). A Debreceni Egyetem gárdája is befejezte a felkészülést, ám a vezetőség végig a következő szezon keretének kialakításán dolgozott.

A keret változása
Nem volt egyszerű dolga a szakosztálynak, hiszen a járvány miatt a tengertúli játékosok szerződtetése nehézségekbe ütközött. A klub még a szezon vége előtt megegyezett a folytatásról David Musial vezetőedzővel és a válogatott kapussal, Hetényi Zoltánnal, később pedig újabb meghatározó emberekkel hosszabbított: a másodedző, Kecskeméti Áron mellett a csapatkapitány, Berta Ákos, valamint Molnár Dávid, Jakub Izacky, Dominik Novotny, Vlagyiszlav Kulesov, Mazzag Dániel, Hári Norbert,Vokla Roland, Gönczi Lajos és Clint Filbrandt újabb egy évre írt alá.

Új játékosok is érkeztek, akikkel tovább erősödött a keret: a MAC Újbudától Szűcs István és a magyar-szerb kettős állampolgársággal rendelkező Vedran Bogesic, az ifi és junior világbajnok Kiss Roland, a DVTK Jegesmedvéktől Kiss Patrik, a Gyergyói HK-tól a kiváló kazah-orosz támadó, Dmitri Pestunov igazolt a DEAC-hoz, és tovább bővült a cseh játékosok száma, hiszen Vojtech Kloz és Jan Dalecky is Debrecenben folytatja.

Távozott: Sági Martin, Andrej Markov, Phil Kiss, Mestyán István és Salló Barna. A tengerentúli kontingensből nem tért vissza Kyle Essery, David Rutherford és Charley Graaskamp. Léránt Renével pedig szerződést bontott az egyesület.

Új mez, új öltözők
A szakosztályt érintő változás, hogy július 7-én ünnepélyes keretek között adták át a DEAC és a DHK jégkorongozóinak új otthonát a Debreceni Jégcsarnok épületében. Az új létesítményben oktatóterem, öltözők, irodák kaptak helyet, így a játékosok, edzők még jobb körülmények között készülhetnek. A helyiségek berendezése és technikai felszereltsége is kielégíti a modern kor igényeit.

Nem csak az épületben történt változás: a csapat új felszerelésben játszik a 2020-21-es szezonban. Az immár kizárólag fekete-fehér mez dizájnja Kecskeméti Áron nevéhez fűződik.

Július 13-án megkezdődött a felkészülés
A pandémia ellenére az előre meghatározott időpontban, július 13-án vette kezdetét a csapat közös felkészülése a 2020-2021-es szezonra. Kezdetben még szárazedzésekkel készültek a játékosok, majd háromhetes intenzív és megerőltető fizikai képzés után, augusztus 4-én végre jégre léphettek a fiúk. A terv az volt, hogy augusztusban hat edzőmeccset játszik a DEAC, ám az UTE ellen sikeresen megvívott (4-1) találkozó után kiderült, hogy az újpestiek egyik hokisa koronavírusos. Ezt követően a lilák elleni visszavágó, valamint a Fehérvári Titánok ellen tervezett két edzőmeccs elmaradt. Augusztus végén azonban újra jégre léptek a fekete-fehérek: az Alpesi Liga legutóbbi bajnoka, a HK Olimpija Ljubljana ellen egy színvonalas találkozón 5-4-re kapott ki csapatunk, majd sikerült pótolni a Titánok elleni egyik edzőmeccset, amelyen a DEAC nyert 5-4-re.

Korlátozások
A DEAC szeptember 14-én, hazai pályán a Fehérvári Titánok elleni kezdi meg az Erste Ligát. Az új szezon a megszokottól eltérő lesz, ugyanis a koronavírus miatt a Magyar Jégkorong Szövetség óvintézkedéseket vezetett be. Az MJSZ az Erste Liga mérkőzéseire az egyidejűleg beengedhető nézők összlétszámát a jégcsarnok befogadóképességének 50 százalékában korlátozza, ami érzékenyen érinti a DEAC-ot, hiszen itt rendszeres a telt ház. Mivel a csarnok befogadóképessége kicsi, a mérkőzéseken alig 250 szurkoló lehet jelen.

Változás még, hogy az Erste Liga-mérkőzésekre csak online lehet jegyet vásárolni, a helyszíni értékesítés egyelőre nem lehetséges.

A maszk viselése kötelező, a nézőtéren a szurkolóknak ajánlott a másfél méteres távolság tartása.

A mérkőzésekre kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató szurkolók engedhetők be, ezért a bejáratnál mindenkinél testhőmérsékletet ellenőriznek.