Fiatal fehérorosz csatár a DEAC-ban

Ilya Tsulygin (a magyar írásmód szerint Ilja Culigin) az előző két idényben meghatározó tagja volt a BJA HC csapatának. Az új szezonban a Debreceni Egyetem sportklubjához csatlakozik.

Megvan a DEAC jégkorongcsapatának első nyári igazolása, ugyanis aláírt a 2023/2024-es szezonra Ilya Tsulygin. Személyében egy kiváló fizikai adottságokkal rendelkező, technikás csatárt igazolt klubunk.

A 21 éves,193 centi magas fehérorosz játékos az előző két évet a Budapest Jégkorong Akadémia HC gárdájában töltötte. Rögtön az első szezonjában 34 (15 gól, 19 assziszt), legutóbb pedig 33 pontot (18+15) termelt, mindkét idényben a házi góllövőlista harmadik helyén végzett.

Örömmel csatlakozom a DEAC-hoz – kezdte a gólerős játékos. – Korábban csak jókat hallottam a csapatról, amely nagy ambíciókkal rendelkezik, nem érdemtelenül nyerte meg kétszer egymás után a Magyar Kupát. Bár az elmúlt két szezon nem sikerült túl jól a fekete-fehéreknek, de hiszem, hogy a következő sokkal eredményesebb lesz – tette hozzá Tsulygin.

A 2002. augusztus 9-én Minszkben született játékos a fehérorosz főváros hokiklubjában, a Junosztyban nevelkedett. Mielőtt 2022-ben a BJA-hoz igazolt a Lokomotiv Orsa és a Szobol játékosa volt, illetve 10 meccs erejéig pályára lépett az orosz juniorbajnokságban, az MHL-ben is a Reaktor színeiben.

Az előző idényben nyújtott teljesítményemmel nagyjából elégedett vagyok, ám hiányérzetem van, mert a Magyar Kupában nem sikerült megvédeni a címünket, és az Erste Ligát sem nyertük meg. Amikor két évvel ezelőtt Magyarországra jöttem, nem gondoltam, hogy itt ilyen jó lesz a tempó, sok nagy iramú mérkőzést láthatnak a szurkolók. Úgy gondolom, évről évre fejlődik a liga. Én mindenesetre nagyon izgatottan várom a következő idényt és a bemutatkozást az új csapatomban – zárta a fiatal fehérorosz csatár.