Győzelemmel indítottak a srácok

Augusztus 10-én este a DEAC hokisai a FEHA19 elleni edzőmeccsel kezdték a 2022-23-as szezont. Tavaly ilyentájt ugyanez a két együttes nézett farkasszemet a jégen, de a vendégeket akkor még Titánoknak hívták. A múlt évi idénynyitót – nem kis küzdelem nyomán – egygólos különbséggel a mieink nyerték, és az idén is szép számú közönség szurkolt a minél jobb eredményért.

Az új szezon nyitánya kimondottan jól indult, a házigazdák erősen nyomtak, Hetényi Zolinak csak a 15. percben kellett komolyabban játékba avatkoznia. Nem sokkal később emberfórba kerültek az egyetemisták, Farkas ült ki palánkra lökésért és az első (majd ahogyan az később kiderült egyetlen) 2 perces előnyünket sikerült is kihasználni. A 15. percben, remek háromszögelés után betaláltunk; Dalecky, majd Zalamay volt a korong útja, végül Spirko vágta be a pakkot. Egy perccel utóbb Molnár Dávid szerzett újabb gólt Sági és Révész előkészítése nyomán. Két és fél perccel a harmad vége előtt Borbát került a büntetőpadra, gól azonban már nem esett az első szakaszban. Az utolsó percben egy összecsapás után Trastasenkovs 2 percet kapott, míg a mieink részéről Bogesic hagyta el két percre a jeget.

A középső harmad legelején Hetényi Zoli hárította biztos kézzel a vendégcsatárok kiugrását, a 2. percben Izacky és Novotny indultak meg, Nova hajszállal maradt le Izacky beadásáról. Pár másodperccel később Zalamay keménykedett, 5+20 percre büntették. Az emberelőnyt kihasználva sokat próbálkoztak a vendégek, de nem sikerült betalálniuk. Az 5. percben Mazzag is kiült, kettős hátrányba kerültünk. A 7. percben Novotny vitte körbe a pakkot, a szélre kitett korongját Jakabfy bombázta kapura, a vendégek hálóőre azonban a helyén volt. Kicsit visszavettünk az iramból a harmad vége felé, a lehetőséget 37.22-nél Keceli-Mészáros váltotta gólra, szépítettek a fehérváriak. Zárásként Smirnov, majd Sági veszélyeztetett, de az eredmény nem változott.

A 3. harmad elején változatos játék folyt a jégen, Hetényi Zolinak több ízben is akadt dolga. A 9. percben Izackyra fújtak rá 2+2 percet magas bot használata miatt, a vendégelőnyben Trastasenkovs viszonylag hamar kiegyenlített. Átvették az irányítást a mieink, számos jó helyzetet dolgoztunk ki, csak a gólok hiányoztak. Alig 2 perccel a meccs vége előtt Ságit büntették 2+2 percre, György József pedig időt kért. Az utolsó percben végig mi domináltunk; előbb kimaradt egy kontra, majd Novotny átadásából Dalecky lőtte be a győztes találatunkat.

Nagyon jól kezdtük a találkozót, a mi akaratunk érvényesült a jégen, és az eredmény sem váratott sokat magára – kezdte György József. – A 2. harmad kiállításai nyomán ránk jöttek a fehérváriak, a mieink pedig nem tudták azt játszani, amit a meccs elején produkáltunk. A 3. etap kiegyenlített játékot hozott, de mi többet kezdeményeztünk. A harmad végén ismét emberhátrányból sikerült lehozni a mérkőzést. Minden játékosunk igyekezett a keményen küzdő akadémistákkal szemben, jól is hokiztak, ahhoz képest különösen, hogy ez volt az első mérkőzésük. Nagy kár volt ugyanakkor a felelőtlen kiállításokért – zárta vezetőedzőnk.

A találkozó összességében azt a képet mutatta, amit az előszezon mérkőzésektől kapni szoktunk. Néha döcögött egy kicsit a passzjáték, de többségben voltak a pozitívumok, külön említést érdemel, hogy a végén nekünk sikerült megszerezni a győztes találatot. Érdeklődve várjuk, hogyan zajlik majd, milyen eredménnyel zárul az augusztus 12-ei székesfehérvári visszavágó, ami 17.30 órától veszi kezdetét.

Felkészülési mérkőzés, Debreceni Jégcsarnok
DEAC–FEHA19 3-2 (2-0, 0-1, 1-1)
Gólszerzők: Spirko, Molnár D. és Dalecky, illetve Keceli-Mészáros és Trastasenkovs

=Müller Károly=

Égerházi Péter fotói a mérkőzésről