Ha nem lövünk gólt, nem tudunk meccset nyerni!

Bizakodó hangulatban készülődtek a DEAC játékosai a Sport Club elleni első negyeddöntő meccsre. Ennek természetesen mindenki örült, de ugyanakkor tisztában volt azzal is, hogy a szeredaiak valódi játékereje fényévekkel felülmúlja a középszakaszban látott, feledhető produkciójukat. Még így is kicsit meglepő volt az az elszántság és energia, amivel a vendégek kikorcsolyáztak a jégre.

Hazai támadással indult a találkozó, de a rohamot nem tudtuk kapura lövéssel befejezni. 18.48 állt a táblán, amikor megtörtént Hetényi Zoli első és mindjárt igencsak méretes védése. A mezőnyben oda-vissza hullámzott a játék, eltelt több, mint 3 perc és még mindig nem jutottunk lövéshez. 05.19-nél Pelley hozott el egy bulit, hátratette Flintának, aki takarásból ellőtte a pakkot, Hetényi Zoli semmit nem látott a lövésből. 06.38-nál Izacky-t ültették ki, majd alighogy visszatért a jégre, Lérántot küldték a helyére; de az emberhátrányokat komoly védőmunkával sikerült gól nélkül lepergetni. 11.53-nál Láday kapott két percet, ám az emberfórban csak nehezen tudtunk felállni, sok idő telt el azzal, hogy a saját harmadunkból kihozzuk a korongot. Az erdélyiek életveszélyesen kontráztak, a 15. percben nagy helyzetet alakítottak ki, Hetényi Zoli azonban remekül tisztázott. 18.18-nál Essery-t állították ki, majd röviddel később egy rossz csere következtében az erdélyiek is megfogyatkoztak. Mindkét kisbüntetés áthúzódott a következő harmadba. Az első etapban élesebben, határozottabban hokizott a vendégcsapat, sokat támadtak, 14-8-ra nyerték a kapura lövéseket.

20.18-nál lejárt Essery áthúzódó kiállítása, emberelőnybe kerültünk. A fórban vezettünk néhány ígéretes támadást, de a gól csak nem akart megszületni. A 2. játékrészben továbbra is óriási volt a tempó, változatos a játék, de a vendégek veszélyeztettek többször. A harmad 8. percében két nagy helyzetet hoztak össze az erdélyiek, azonban Hetényi Zoli mellett ezúttal a szerencse is mellénk állt. 28.44-nél a kapusunk körbelőtt korongja kipattant a játéktérről, újra hátrányban találtuk magunkat. A 35. percben Graaskamp-ot szórták ki, az emberfórt pedig kihasználta a Csíkszereda; Hetényi Zoli védte Kulyash nagy bombáját, a felpattanó korongot Rokaly Szilárd kotorta be. Alig több, mint 3 perccel később kontrázott az ellenfél, Fodor tálalt az érkező Veshutkin elé, aki a hálónkba vágta a pakkot, háromgólos vendégelőnnyel fordultunk a 3. harmadra.

A záró felvonásban némileg csökkent az iram, folytatódott azonban a darálás. A mieink keményen küzdöttek minden korongért, de változatlanul nehezen tudtunk helyzetbe kerülni. 41.26-nál Vokla Rolandot állították ki, ám a hátrányt újfent sikerült gól nélkül lehozni. A 11. percben végigvittünk egy gyors kontratámadást, de az ellenfél védelme az utolsó pillanatban tisztázott. Az 52. percben Izacky töltött 2 percet a büntetőpadon, a szeredai fórt kivédekeztük, majd azon melegében mi kerültünk létszámfölénybe. A hátrányt sikerrel bekkelték ki a vendégek. 55.59-nél Graaskamp és Casaneanu verekedett össze, a bunyóba mindkét oldalon többen is beszálltak, csaknem megteltek a büntetőpadok. A küzdő felek közül Filbrandt 2+2, Graaskamp 5 percet kapott, míg Casaneanu 5 perccel, Rokaly Norbert kettővel gyarapította a büntetésidejük összegét. A csalódott hazai játékosoknál kezdett elszakadni a cérna, 58.24-nél Novotny vont kétségbe egy játékvezetői ítéletet, 10 perces fegyelmi büntetést kapott. Az utolsó percre is jutott hasonló jellegű izgalom; Horváth és Sándor Zoltán ugrottak össze Izacky-val, a kirótt 2 percek azonban nem hoztak változást az eredményben.

Sajnos el kell ismerni, hogy az ellenfelünk jobban hokizott ezen a találkozón. A szeredai együttes rendkívül keményen és energikusan játszott, semlegesíteni tudták a kulcsembereinket és a támadásaik is végig veszélyesek voltak. A mieink felvették a vendégek tempóját, az emberhátrányokat eredményesen védekezték ki, de a rombolás legtöbbször felemésztette az erejüket, nem tudtunk igazán veszélyes támadásokat vezetni. A közönség minden segítséget megadott a srácoknak, komoly hangpárbajt vívtak az erdélyi szurkolói különítménnyel és a meccs végén ugyanúgy repültek a jégre a csokik, mint a győztes találkozók után.

David Musial a találkozó utáni nyilatkozatában a következőket mondta. „Nagy talány nincs a dolog mögött, ha nem lövünk gólt, nem tudunk meccset nyerni! Úgy vélem, hogy próbálkoztunk, de egyszerűen semmi nem jött össze a mai napon. Emellett azt se felejtsük el, hogy holnap újabb mérkőzés következik, és ha győzünk, akkor már ki is egyenlítettük a párharcot. Tiszta fejjel bele kell menni a holnapi meccsbe és arra kell koncentrálni!”

Hétfőn este tehát újabb komoly megmérettetés vár a mieinkre. Biztosra vehetjük, hogy a vendégek ugyanakkora elánnal vetik majd magukat a küzdelembe, mint tegnap tették, nekünk kell változtatni. A cél a hatékonyabb támadó játék, reméljük, sikerül megoldani, hogy gyorsabban játsszuk át a semleges harmadot és időben odaérjünk a szeredai kapu elé. Abban bizakodunk, hogy elegendő lesz a csapatot mentálisan felfrissíteni, de a hozzáállás terén több játékosunknál is komoly fordulatra lesz szükség. Nagyon fontos a jó kezdés, mindenképpen meg kell gátolni, hogy a vendégek elbizonytalanítsák a mieinket, ahogyan azt vasárnap tették. A húzóembereinknek is többet kell nyújtaniuk, fel kell törniük valahogy a szeredai reteszt! Roppant nehéz dolga lesz a fiúknak, a Liga játékerő szempontjából egyik legerősebb csapatát kell majd legyűrniük, de erre feltétlenül szükség van az esélyeink megőrzéséhez. Így hát ne is gondoljunk másra, mint a sikerre! Ebben a közönség is komoly tényező lehet, kérjük a debreceni szurkolókat, hogy ma este is látogassanak el a Jégcsarnokba és küldjék az energiát a kedvenceiknek! Az összecsapás 18.00 órakor kezdődik, a meccset az M4Sport élőben közvetíti.

DEAC – SC Csíkszereda 0-3 (0-1, 0-2, 0-0)
Gólszerzők: Pelley, Rokaly Sz. és Veshutkin

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL

=Müller Károly=