Három meccsből kilenc pont, a maximumot hozták a srácok

Valószínűleg február elején kezdett tudatosulni a debreceni szimpatizánsokban, hogy a hátralévő három alapszakasz mérkőzés miféle opciókat kínál az egyetemisták számára. Őszintén szólva bőven akadtak kétkedők is, ők úgy gondolták (nem ok nélkül), hogy túl sok az ismeretlen ebben az egyenletben ahhoz, hogy sikerüljön megszerezni a negyeddöntős pályaelőnyt. Szerencsére a srácok nem sokat morfondíroztak, hanem tették a dolgukat; viszonylag simán behúzták az Acélbikák és az Opten Vasas elleni találkozót és lám, a tőlünk független mérkőzések is számunkra kedvezően alakultak. Vasárnap aztán úgy ébredtünk, hogy már „csak” egy meccset kell megnyerni és miénk a siker.

Az egyetemisták nem a legjobb összeállításban léptek a jégre, a játékoskeretből hiányzott a sérült Kozma és Bogesic, így David Musial mindössze öt hátvédet tudott pályára küldeni. Már az első percek is izgalmasan teltek, Bálizsnak kétszer is nehéz lövést kellett hárítania. A mieink élesebben hokiztak, a pozíciós játékuk kifejezetten jól működött. 06.44-nél Nagy Krisztiánt állították ki, az emberfórt pedig azonnal kihasználták az egyetemisták; Kloz passzával Novotny lépett be a vendégek harmadába, váratlan, távoli bombáját nem tudta védeni a MAC kapusa. A gól után is támadásban maradtak a debreceniek, előbb Mihalik perdítése okozott gondot Bálizsnak, majd többször is csak üggyel-bajjal tudott tisztázni a fővárosiak védelme. Szinte folyamatosan ostrom alatt tartottuk az ellenfelet, akik a 15. perc táján alakították ki az első, igazán veszélyes helyzetüket. 17.07-nél Berta gáncsolás árán akasztott meg egy MAC-támadást, az előnyben keményen nyomtak a „rozsomákok”; megszállták a kapunk előterét, de az átlövéseiket Hetényi Zoli hárította. A harmad utolsó percében egy ütközés nyomán Terbócs maradt fekve, sajnálatos módon hordágyon kellett levinni a jégről. Az első etap egyértelmű hazai fölényt hozott, ezt a harmad lőlapja (21-11) is alátámasztotta.

A 2. játékrészben folytatódott az oda-vissza hoki, mind a két kapust gyorsan letesztelték az ellenfél támadói. A 26. percben a mieinktől Sándor került a büntetőpadra, a mieinknek azonban nemcsak a védekezésre futotta az erejéből. 26.30-nál a villámléptű Molnár Dávid rajtolt rá egy harmadból kilőtt korongra, Bálizs elhagyta a ketrecét, de vesztére; a debreceni csatár betette a pakkot a kapu elé, a mindenütt jelen lévő Dalecky pedig az üres kapuba vágta! A MAC HKB látszólag zavartalanul folytatta a fór-játékot, de az egyetemisták letámadásai elejét vették a veszélyesebb akcióknak. 29.39-nél Novotny-nál fújtak rá egy gáncsolást a játékvezetők, újabb emberhátrány következett. A fővárosi alakulat előbb a vasat találta el, majd 30.30-nál Macaulay lövésébe Sofron ért bele, a pakk becsúszott a debreceni hálóba. Ezután a vendégek percei következtek, bőven volt dolga Hetényi Zolinak, aki több kemény kontrát is megfogott, majd a 33. percben hárított egy 3 az 1 elleni akciót is. 34.28-nál Jászai szabálytalankodott, a debreceniek pedig okosan és türelmesen adogattak az emberelőnyben. 36.12-nél Berta kipattanóját Kuleshov beverte, ismét két gólos lett az előnyünk. Rögtön ezután újabb gólt szerezhettünk volna, de a levegőből nem sikerült beütni a kipattanót. Összességében ez a periódus is a miénk volt, bár a vendégcsapat is roppant veszélyesen hokizott.

A 3. harmad elején egyre élesebbé vált a küzdelem. Az 5. perc táján feljebb tolta a védekezését a MAC, előbb lőttek egy újabb vasat, majd Hetényi Zoli kétszer is óriási bravúrral hárított. A 45. percben egy ütközést követően Turcotte sántikált le a pályáról, de szerencsére rövidesen visszatért. Egyre élesebbé vált a MAC, az 50. percben nem tudtuk a harmadunkból kijuttatni a pakkot, Orban Brance pedig közelről betalált. Néhány másodperccel később Turcotte vezetett veszélyes kontrát. Futószalagon jöttek a helyzetek mindkét oldalon, előbb Hetényi Zoli, aztán Bálizs fogott egy-egy szólót. Az 58. percben A debreceni kapust támadták meg agresszíven a vendégcsatárok, a gólvonalnál egymásra dőltek-borultak a mezőnyjátékosok, gól azonban ezúttal sem született. 59.15-nél Bálizs lekorcsolyázott, 6 az 5 ellen támadott a vendégcsapat. Kloz alapvonalról megküldött lövése még néhány centire elcsúszott az üres kapu mellett, 59.33-nál azonban egy korongszerzés után Turcotte tört ki a bal szélen, középre adásából Dalecky már a második üres kapus találatát szerezte.

Vérbeli ki-ki meccset játszott egymással a két vetélytárs, a találkozót és a vezetőedzők taktikai csatáját a mieink nyerték. Ezzel eldőlt, hogy a debreceni együttes végzett az alapszakasz negyedik helyén és megszerezte a rájátszásban a pályaelőnyt. A győzelemhez minden játékosunk hozzátette a magáét, Hetényi „Stonewall” Zoli parádés, 95.24 %-os hatékonysággal védett.

A találkozó után debreceni részről David Musial összegezte a történeteket.

Ez egy nagyon fontos győzelem volt számunkra – jelentette ki a vezetőedző. – Sikerült megszereznünk a 4. helyet, így itthon kezdhetjük a play off-ot. Nagyon jól ment ma a játék, a srácok koncentráltan hokiztak, meg tudták valósítani, amit megbeszéltünk. Ma 5 hátvéddel játszottunk, ami nagyon nehéz amúgy is, de egy ilyen erős ellenfél ellen még nehezebb. Összességében nagyon örülök a három pontnak és annak, hogy a negyedik helyen tudjuk kezdeni a rájátszást.

2021.02.21. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 173
DEAC – MAC HKB Újbuda 4-2 (1-0, 2-1, 1-1)
Gólszerzők: Dalecky (2), Novotny és Kuleshov, illetve Sofron és Orban

=Müller Károly=

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL

Összefoglaló: