Háromból egyet már behúztunk

A vasárnapi DAB – DEAC találkozóval együtt a mieinknek összesen három meccse maradt még hátra az ERSTE Liga alapszakaszából. A srácok azzal a tudattal vágtak neki a sorozatnak, hogy valamennyi mérkőzésről három pontra lesz szükség ahhoz, hogy jó esetben helyet kaphassunk a felsőházban. Kezdő lépésként a dunaújvárosi összecsapást kellett győzelemmel zárni. Az egyetemisták magabiztosan készülődtek a megmérettetésre; erre utalt, hogy Pestunov, Kuleshov és Bogesic is pihenőt kapott, helyettük Filbrandt, Mihalik és Sándor Bence öltözhetett.

A találkozó első percei a mieink fölényének jegyében teltek el. A vendégek agresszív letámadásokkal lepték meg ellenfelüket, sokat foglalkoztatták Bacashihua-t, a hazai csapat képtelen volt építkezni a nyomás alatt. A meccs képe az ötödik percben megváltozott, Kloz kapott 2 percet gáncsolásért, az újvárosiak pedig veszélyes ellenakciókat indítottak. A hazai támadók gyors egymásutánban kétszer is helyzetbe kerültek, 05.32-nél a védőink nem takarítottak időben, Pinczés közvetlen közelről megszerezte a vezetést. Azonos létszám mellett a mieink tovább támadtak, de a lövéseiket hárította az ellenfél hálóőre. A 9. percben a kitörő Dalecky-t akasztották az újvárosi védők, előbb Jakabfy Csongort állították ki, majd röviddel később Lencsés is hasonló sorsra jutott. A dupla fórban vehemensen támadtak a mieink, különösen az első sorunk volt elemében. Az agilisan hokizó Turcotte előbb a vasat találta el, majd 11.47-nél is jól érkezett és állítgatás nélkül belőtte Berta középre adását. Alig egy perccel utóbb Berta került a büntetőpadra, a hátrányban jól romboltak a debreceniek, néhányszor Hetényi Zolinak is közbe kellett avatkoznia. A harmad vége felé oda-vissza hullámzott a játék, az utolsó másfél perc a hazaiaké volt, de nem tudtak újra vezetéshez jutni.

A 2. harmad elején ügyesen kombináltak a mieink; ismét az első sor vitte a prímet, jól működött a Novotny és Turcotte közötti játékkapcsolat. A 20. percben Kiss Roland tüzelt távolról, Hári beleért, de Bacashihua eszén nem tudtunk túljárni. A 2. perc táján kihagytunk egy üres kapus helyzetet, majd az újvárosi hálóőr fogta Dalecky lövését. Fél perccel utóbb két óriási helyzetünk maradt ki, az egyik üres kapura… 26.12-nél elcserélték magukat a mieink, a két percet Turcotte ülte le, aki rövidesen társaságot is kapott Dalecky személyében. A dupla és a szimpla fórban egyaránt tanári módon védekeztek az egyetemisták. 28.28-nál Novotny csapott le a harmadunkból kiütött korongra, visszatette a kapu mögül, a pakk a visszakorcsolyázó Pinczésről került az újvárosi hálóba. 31.07-nél ismét egyenlíteni tudtak a hazaiak; nem fogtuk szorosan az újvárosi csatárokat, Pinczés lőtte be Török kipattanóját. 34.28-nál Kiss Patriknál láttak szabálytalanságot a játékvezetők, a mieink azonban lecsaptak minden lehetőségre; 35.31-nél Mazzag passzával Molnár Dávid vágtatott végig a pályán, felvarrta a pakkot a vas alá, ezzel a harmadon belül már a második emberhátrányos találatunkat szerezte! A 39. percben kavarodás támadt a hazai kapu előtt, Dalecky volt a legéberebb és belőtte a negyedik gólunkat.

A 3. harmad is debreceni helyzettel indult, ami kimaradt. A 3. percben Sándor Flórián centerezésébe Mihalik kapott bele, Bacashihua volt a végállomás. Az újvárosiak becsülettel próbálkoztak, míg a mieink folyamatos letámadással nehezítették az építkezésüket.  A harmad közepe táján a hazai csapat megkísérelte átvenni a meccs irányítását, az előnyünk azonban nem csökkent; Hetényi Zoli több komoly védést is bemutatott. Az 54. percben Sándor Flórián cselezte be magát a hazai kapu elé, lövését azonban Bacashihua megfogta. 55.03-nál viszont már nem tudott hárítani; Molnár ugrott ki, visszatett korongja Mazzag korcsolyájáról pattant a hálóba. Az újvárosiak reklamáltak, a játékvezetők videóztak, majd középre mutattak, ezzel végérvényesen eldőlt a mérkőzés.

A debreceni legénység magabiztosan, de korántsem könnyedén húzta be a mérkőzést az utolsó szalmaszálba kapaszkodó újvárosiakkal szemben. A kiegyenlített első harmadot követően a srácok a második harmadban elléptek az ellenfelüktől, zsinórban három gólt szereztek és bebiztosították a győzelmüket.

A találkozó után David Musial értékelte a történteket.

Nagyon fontos volt számunkra ez a győzelem, mert harcban vagyunk a negyedik helyért, ami pályaelőnyt jelentene a rájátszásban – mondta a debreceni szakvezető. – A DAB-nak nem volt veszítenivalója, úgy is játszott, de jól működött az emberhátrányos védekezésünk, kivédekeztünk egy kettős hátrányt is, majd két gólt szereztünk négy az öt ellen, és meg is tudtuk őrizni az előnyünket. Az 5-2-es győzelem szép eredmény számunkra. Most lesz egy pár szabadnapunk, azután elkezdünk készülni a rájátszásra.”

2021.02.07. 17.00 Dunaújvárosi Jégcsarnok
EL 165
Dunaújvárosi Acélbikák – DEAC 2-5 (1-1, 1-3, 0-1)
Gólszerzők: Pinczés (2), illetve Turcotte, Novotny, Molnár, Dalecky és Mazzag

 =Müller Károly=

Fotók: DAB

Összefoglaló: