Hatalmas csatában kerekedtünk felül

Két nappal az Újpesten elszenvedett vereség után január 2-án hazai jégen fogadtuk az Acélbikák együttesét. Korábban már méltattuk a vendégegyüttes kiemelkedő játékerejét, megjegyezve, hogy bármelyik ERSTE Ligás csapatnak okozhatnak komoly nehézségeket. Az újvárosiak mindent meg is tettek ennek igazolására, még ha a végeredmény nem is ezt mutatta. Valójában a mieinknek minden tudására és eltökéltségére szükség volt az Acélbikák megállításához. Az vendégek keretében nem találtuk meg Martin St Pierre-t, a mieinknél Izacky nem öltözött, Hári viszont újra ott volt az egyetemisták csapatában.

Közepesnél valamivel magasabb tempóban, tapogatózó játékkal indult az 1. harmad, a kapuk viszonylag ritkán forogtak veszélyben. A 2. perc elején viszont kontrázott a vendégcsapat, Hetényi Zolinak nagyot kellett mentenie. 03.20-nál Vuorijarvi került a büntetőpadra. A mieink támadtak, de főleg középtávoli lövésekkel próbálkoztak, ami kevés volt egy Bacashihua-szintű hálóőrrel szemben. Nem egészen három perccel később Pozsár gáncsolt, őt is kiültették. Sikerült gyorsan felállni a DAB harmadában, jól járt körbe a pakk, ám a gólszerzéssel megint hadilábon álltunk. Egyenlő létszám mellett is tovább rohamozott a debreceni legénység, a vendégek percekre beszorultak a harmadukba, de egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az új kapusukkal jó vásárt csináltak. A 16. percben Mazurek szabálytalankodott, már a harmadik emberfórt kaptuk, de hatékonyan rombolt az Acélbikák védelme. 17.19-nél Kiss Rolandot állították ki, mindez várható volt három emberfór után. A mieink kiválóan bekkeltek, de 14 másodperccel a harmad vége előtt Szappanos áttuszkolta a gólvonalon a korongot. A debreceni alakulat végig fölényben hokizott, 22-7 volt a kaput eltaláló lövések aránya, mégis vendégek vezetésével zárult az első periódus.

A 2. játékrész elején felzárkóztak az egyetemisták, Kiss Patrik értékesítette közelről Dalecky jó átadását. Szinte azonnal kaptunk egy gyors kontrát, Hetényi Zoli azonban biztos kézzel hárított. A vendégek következő támadásai is veszélyt hordoztak, kapusunknak egymás után háromszor kellett közbeavatkoznia. A másik oldalon Novotny kontráját fogta Bacashihua, majd néhány másodperccel később Hetényi Zoli volt munkában. Ezt követően ismét a kanadai hálóőr pillanatai következtek. Óriási küzdelem folyt a jégen, mindkét együttes élesen, nyílt sisakkal hokizott. 29.13-nál átvettük a vezetést; Dalecky centerezését az előre húzódó Vokla csúsztatta az újvárosi hálóba, Bacashihua nagy lövésre számított, ám a debreceni hátvéd túljárt az eszén. 31.04-nél Kozma szabálytalanul szerelt egy veszélyes vendégtámadást, emberhátrányba kerültünk. A mieink kiválóan védekeztek, de pár másodperccel a kiegészülés után Török betalált egy pattogó korongból. 35.41-nél Bogesic került a büntetőpadra, az újvárosiak pedig Mazurek révén kihasználták a létszámelőnyt. 38.46-nál Pozsár terítette le Kozmát, a fórt azonban a harmad végén már nem tudtuk gólra váltani.

A 3. harmad elején azonnal nekiugrottunk az ellenfelünknek, 40.28-nál pedig egyenlítettünk; Vokla passzát Dalecky küldte a felső sarokba. Az ellenakció végén Hetényi Zoli mutatott be egy újabb parádés védést. A 44. perc elején Pestunov lépett be az újvárosiak harmadába, nem léptek ki rá, az orosz csatár pedig elemi erővel bombázott a felső sarokba! Fél perccel később a tisztázó Hetényi Zolit többen is megtámadták, kezdtek elszabadulni az indulatok. A mieink részéről Filbrandt és Bogesic, a másik oldalról Turcotte került a büntetőpadra, bár mások is részt vettek a bunyóban. A mieink elszánt védekezéssel kapott gól nélkül oldották meg a 4-az 5 elleni szituációt, de röviddel később újra hátrányba kerültünk; a 48. percben Kloz, majd alig egy perccel utóbb Kiss Roland is kiült. A mieink kiválóan romboltak úgy az öt a három, mint az öt a négy elleni játékban. A DAB mindent megpróbált, de nem találtak fogást a mieinken, a kapuban pedig ott volt Hetényi Zoli. 51.16-nál Gebeit állították ki, a vendégek hevesen tiltakoztak, de hiába. Az utolsó percekben a vendégek egyre görcsösebben hokiztak, nem tudtak egyenlíteni. 58.00-nál Kloz kapott egy jó átadást Dalecky-től és habozás nélkül az ellenfél hálójába emelte a pakkot. 58.34-nél az újvárosi szakvezető lehívta a jégről Bacashihua-t, mindent egy lapra feltéve támadott a vendégcsapat. 59.13-nél véglegesen eldőlt a 3 pont sorsa, Kuleshov passzát Hári helyezte az üresen maradt vendégkapuba.

Akik nem látták a mérkőzést, joggal hihették, hogy viszonylag simán nyertek a mieink, de nem így történt, a győzelmünk kiélezett, óriási fizikai-és taktikai csatában született meg. Pestunov zseniális találata volt a vízválasztó, akkor láthattuk először az elbizonytalanodást az újvárosi játékosok tekintetében. A debreceni srácok a jól sikerült 3. harmadukkal végül megérdemelten győztek a kiválóan hokizó Acélbikákkal szemben. A három pont megszerzésében Hetényi Zoli ismét oroszlánrészt vállalt, elképesztő védéseket mutatott be a döntő pillanatokban, de az eredményhez a csapat valamennyi játékosa hozzátette a magáét. Bízunk abban, hogy a lendületük tovább tart, hiszen már kedden újabb erőpróba vár a mieinkre!

A találkozót a mieink részéről először David Musial értékelte.

A DAB két elképesztően jó harmadot produkált, nagyon nehéz ellenük hokizni, hiszen óriási harcban vannak a rájátszásért – kezdte a debreceni szakvezető. – Emellett nekünk nagyon nehéz meccseink voltak az elmúlt időszakban, a MAC, a Titánok és az UTE ellen. Úgy gondolom, hogy két jó harmad után az utolsó játékrészre tudtuk igazán összeszedni magunkat, ezzel társult a jó emberhátrányos védekezésünk is. Talán ez volt a legfontosabb oka annak, hogy sikeresek tudtunk lenni a mai találkozón.”

2021.01.03. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 112
DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák 6-3 (0-1, 2-2, 4-0)
Gólszerzők: Kiss P., Vokla, Dalecky, Pestunov, Kloz és Hári, illetve Szappanos, Török és Mazurek

=Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló: