Hatvanhatszoros fehérorosz válogatott érkezik a DEAC-hoz

Nyikita Usztyinenko is a Debreceni Egyetem jégkorongcsapatában folytatja.

Ezúttal egy rutinos védő érkezéséről számolhatunk be, ugyanis a DEAC leigazolta Nyikita Usztyinenkót. A 29 éves fehérorosz jégkorongozó pályafutása nagy részében hazájában szerepelt, volt többek között a HK Gomel, a Molodecsno, a Junoszty és KHL-ben szereplő Dinamo Minszk játékosa. A 2018-2019-es idényben légiósként két VHL-es orosz csapatban, a Hanti-Manszijszkiben és a Molot-Prikamje Permben ütötte a korongot, illetve a 2022-2023-ban 50 mérkőzést játszott a szintén VHL-es Buran Voronezhben. A legutóbbi szezonban a fehérorosz Sahtyor Szoligorszk gárdáját erősítette, 23 mérkőzésen 5 pontot szerzett.

A 186 centi magas jégkorongozó pályafutása során 250 mérkőzést játszott a fehérorosz legmagasabb osztályban, 40 alkalommal az orosz elit ligában, a KHL-ben és 66 találkozón a második legmagasabb szintű orosz bajnokságban, a VHL-ben szerepelt.

Azt követően, hogy aláírtam a szerződésemet, felhívtam a DEAC korábbi játékosát, Dmitrij Zalamajt és a jelenleg is itt jégkorongozó Mihail Bucskint, mindkettőtől pozitív visszajelzés érkezett a klubról, a városról és a szurkolókról. A debreceni pályafutás egy új kaland lesz számomra, nagyon izgatottan várom. Biztos vagyok benne, tudok segíteni a csapatnak elérni a célokat. Az elmúlt szezonom nem sikerült túl jól, mivel egy lövés blokkolása során megsérültem, és sok meccset ki kellett hagynom, de már teljesen felépültem. Igyekszem majd a legtöbbet kihozni magamból, hogy segítsem a DEAC-ot, mert számomra mindig a csapat sikere a legfontosabb – fogalmazott Nyikita Usztyinenko.

Új igazolásunkkal kapcsolatban érdekesség még, hogy 2015-ben az U20-as válogatott tagjaként aranyérmet ünnepelhetett a világbajnokságon. Később a felnőtteknél is alapember lett, 66 alkalommal szerepelt hazája nemzeti csapatában, amellyel három világbajnokságon is járt. Tapasztalata sokat számíthat majd a csapatban, hiszen a DEAC védelme – Vojtech Klozt leszámítva – főleg fiatal játékosokból áll.