Hetényi Zoli vezérletével remekeltek a srácok

Némileg váratlan, de annál szebb győzelmet arattak a mieink a listavezető FTC-Telekom otthonában, a kedd esti Erste Liga rangadón. A papírforma abszolút Fradi-előnyt jelzett, még az elszántabb debreceni szurkolók is kissé szkeptikusan tekintettek a találkozó elé. Ugyanakkor mindenki érdeklődve és bizakodva várta Turcotte debütálását az egyetemisták között.

Néhány másodperccel a korongbedobás után máris veszélyes helyzetet teremtettünk az Arany Gergőt helyettesítő Nagy Kristóf kapuja előtt, Turcotte kétszer is rátűzte a pakkot, Novotny sem volt rest, Nagy azonban bravúrral védett. Pár perces hezitálás után éledezni kezdtek a zöld-fehérek, Kulmala szerzett korongot a védekező harmadunkban, de csak az oldalhálót találta el. Ezután újra a mieink támadásai következtek; Turcotte, majd Vokla tüzelt, végül Dalecky is jegyzett egy életerős lövést. 05.43-nál Bogesic került a büntetőpadra fogásért, de nagyvonalúan védekezett a debreceni legénység. Röviddel később Nagy Gergő passzolt be a kapu mögül, jött is a lövés menetrend szerint, de jó helyen volt a blokk. 12.59-nél Novotny érkezett pontosan Turcotte visszajátszott korongjára, megszereztük a vezetést! A hazaiak megpróbáltak azon melegében visszavágni, ám a próbálkozások nem vezettek eredményre. A 14. percben Kóger lépett be veszélyesen a DEAC harmadába, Hetényi Zoli azonban nagyot hárított. A másik oldalon Izacky tört ki, de a játékvezetők lesen állították meg. A 16. perc táján komoly helyzetet alakítottak ki a zöldek, Hetényi Zoli egymás után többször is jól avatkozott közbe. 17.04-nél Hajóst vitték ki 2 percre, a fórban jól kevertünk, végül Dalecky lövését fogta Nagy Kristóf. 18.01-nél Voklát ültették le, majd fél perc múlva Pestunov-ra is ráfújtak egy kisbüntetést, előbb szimpla, majd dupla fórba került az ellenfél. Nagy rohanásba kezdtek a hazaiak, keményen támadtak 4 a 3, illetve 5 a 3 ellen. Önfeláldozóan védekeztek a mieink, a kapunkban pedig Hetényi Zoli húzta le a rolót. A két debreceni játékos büntetéséből egy, illetve 32 másodperc a 2. játékrészbe is áthúzódott. A harmad végén kapott emberhátrányok miatt többször is nehéz helyzetbe kerültünk, de kifogástalanul működött a mieink védekezése.

A 2. játékrész elején erősen nyomtak a zöld-fehérek, akik létszámegyenlőség mellett is támadásban maradtak, azonban Hetényi Zoli hálója továbbra is érintetlen maradt. A debreceni csatárok sem tétlenkedtek; Kiss Patrik vitte be a hazai harmadba a pakkot, aztán Bogesic foglalkoztatta az FTC kapusát. 22.21-nél újra Kiss Patrik villogott, az akciót Novotny fejezte be góllal. A következő percekben sok dolga volt a hazai hálóőrnek, előbb Novotny, majd Izacky és Kuleshov veszélyeztetett. 27.09-nél nagyszerű kontrát vezettek a mieink, Izacky ugrott ki a bal oldalon, a második hullámban érkező Izacky elé tálalt, aki lapos lövéssel bevette Nagy Kristóf kapuját. A következő támadásnál már résen volt a zöldek hálóőre, a másik oldalon Hetényi Zoli védte Németh kísérletét. 30.34-nél Tóth Gergelyt magas bot miatt küldték a büntetőpadra. A mieink felálltak az ellenfél harmadában, jól járt körbe a pakk, de a helyzetek ezúttal kimaradtak, Nagy Kristóf többször is jól avatkozott közbe. 36.30-nál Turcotte-ot szórták ki. A fórban keményen támadtak a hazaiak, ám előbb Mazzag blokkja volt jó helyen, majd Hetényi Zoli hárított szinte földön túli bravúrral! 37.37-nél Hogdman-t vitték ki 2+10 percre, majd Ellerby került a büntetőpadra, nagyjából egy percig kettős emberelőnyben hokizhattunk, de az állás nem változott. A 2. etap nagy iramú, pulzáló játékot hozott, mind a két csapat komoly energiákat mozgósított, a lőlap (11-15) debreceni fölényről árulkodott.

A 3. harmad elején az FTC lépett fel támadólag, de az egyetemisták sem hagyták magukat. 43.12-nél Kloz a hazai kapu mögött passzolt Dalecky-hez, aki éles szögből célozta meg a rövid felső sarkot és a zsebkendőnyi helyet kihasználva betalált! 47.12-nél Bogesic kapott két percet, majd alig több, mint két perc múltán újra leülhetett a büntetőpadra. Az ellenfél minden áron meg akarta kezdeni felzárkózást; nagy erővel rohamoztak, hárman próbálták a debreceni hálóőr mamutja alatt áttuszkolni a pakkot, majd Kulmala kisérletezett közvetlen közelről, Hetényi Zoli azonban szó szerint mindent megfogott! Az egyre frusztáltabb hazaiak kezdték elveszteni a fejüket; 52.44-nél Versteeg Izacky-val ugrott össze, 56.11-nél Roczanov  Turcotte-ot akarta megrendszabályozni. Sarcia Dalecky-t provokálta, gyorsan összegyűjtött 2+5+20 perces halmazati büntetést, le is küldték a jégről. 57.03-nál Tóth Gergely kapott 2+2 percet, David Musial pedig időt kért. A mérkőzés végén dupla fórban hokiztunk, a korongot körbe adogatva próbáltuk lepergetni az időt, de még 60.00-ra is jutott egy-egy 5+20 perces ítélet, akik kapták; Tóth Adrián és Turcotte. A 3. harmadban 66 büntetéspercet kasszírozott be a zöld-fehér együttes, amire egyáltalán nem lehetnek büszkék.

Hosszú gólínséges időszak után ezen a találkozón ismét a legszebb arcukat mutatták meg a mieink; a zseniálisan védő Hetényi Zolival az élen nagyszerűen védekeztünk, remekül kontráztunk és megérdemelten hoztuk el a három pontot a bajnokjelölt otthonából. A cseh sor kimagaslóan hokizott, Turcotte két gólpasszal mutatkozott be, valamennyi játékosunk erőn felül teljesített. Korai lenne azonban örömünnepet ülni; ahhoz, hogy mi választhassunk ellenfelet, mind a három hátralévő meccsünket hozni kell és még akkor sem biztos siker. Reméljük azonban, hogy az FTC elleni bravúr megalapozza a hasonlóan eredményes folytatást!

A mérkőzés után a DEAC stábja részéről David Musial értékelt.

Zsinórban négy elveszített meccs után nagyon sokat beszéltünk a hibáinkról és arról, hogyan javítsuk ki azokat – emlékezett vissza a debreceni vezetőedző. – Nagyon hősies és jó meccset játszottunk, remek blokkjaink voltak, a védekezésben mindenki extrát nyújtott. Kontrákból pedig szép gólokat szereztünk, megérdemelten nyertünk. Fontos győzelmet arattunk a listavezető otthonában, ami után nagyon boldog vagyok és bizakodva várom a hátralévő három meccsünket és a rájátszást.”

2021.02.03. 18.30 Tüskecsarnok
EL 158
DEAC – FTC-Telekom 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)
Gólszerzők: Novotny(2), Izacky és Dalecky

=Müller Károly=

Összefoglaló:

Fotók: FTC.hu