Kecskeméti Áron is Debrecenben folytatja

Hosszabbított jégkorongcsapatunk másodedzője.

Felnőttcsapatunk másodedzőjét, Kecskeméti Áront az Elite prospects trénerként és játékosként is nyilván tartja, ami érthető, hiszen a legtöbb kollégájához hasonlóan, ő is sportoló korában került a jégkorong bűvöletébe. 2006-ban debütált a MAC U18-as együttesében, majd három évvel később Dunaújvárosba igazolt. Kapusposzton játszott az utánpótlás-bajnokságokban, a felnőtt második vonalban, de a MOL Ligában is megfordult. 2013-tól edzősködik, három évet vállalt a Zalai Titánok csapatánál, majd 2015-től három meghatározó szezont töltött Wyomingban (USA), a WSHL-hez tartozott Casper Coyotes együttesénél. 2018-ban érkezett Debrecenbe, azóta David Musial vezetőedző asszisztenseként tevékenykedik, de ellátja a videoelemzői és a kapusedzői feladatokat is, az utóbbi munkát az utánpótlás egészére kiterjedően.

A minden újdonságra fogékony, fiatal szakembert annak apropóján kérdezgettük, hogy nemrég aláírta a 2020-21-es idényre szóló szerződését.

– Elsőként arra lennénk kíváncsiak; annak idején mi motivált arra, hogy összepakold a holmidat és átköltözzél a tengeren túlra?

K.A.: Ez 2015-ben történt, akkor már edzősködtem néhány éve. Elkezdtem tájékozódni, főleg az amerikai kontinensen. A szűkebben értelmezett edzői munkán kívül mindig is izgatott, hogyan épül fel egy modern egyesület, hogyan formálódnak az amerikai fiatalok. Megtudtam, hogy a Casper Coyotes éppen kapusedzőt keres és jelentkeztem az állásra.

– Hogyan sikerült elnyerni? Gondolom, nem mindennapi eset, hogy egy amerikai klub Magyarországról szerződtet kapusedzőt.

K.A.: Ez valóban nem általános, de nagyon korrektek voltak velem, kaptam egy 3 hónapra szóló próbaidős szerződést, ebből először egy év lett, majd három. Természetesen napi szinten kellett bizonyítani a rátermettségemet, ezért mostanság már nem jövök zavarba, bármilyen feladatról legyen is szó. De nem csupán a konkrét edzői munkával foglalkoztam, nagyon érdekelt az ottani klubmodell kialakítása, mivel ezen a területen is messze előttünk járnak. Azóta is arra törekszem, hogy a tengeren túli tapasztalataimból minél többet hasznosítsunk az itthoni gyakorlatban.

– Ismeretes, hogy a mérkőzésekről minden részletre kiterjedő videoelemzéseket szoktál készíteni. Ennek metodikáját is Amerikában sajátítottad el?

K.Á.: Így van, de maga a szoftver már készen volt, akkortájt kezdett elterjedni Európában is. Ha jól tudom, Glen Williamson hozta be Magyarországra. Ez egy roppant hasznos eszköz, rögzíti az adott játékos valamennyi cseréje idején történteket, már másnap délelőtt rendelkezésre áll, így nem kell a teljes meccsvideót végig bogarászni. Ezzel nagyban elősegítjük a sportolóink fejlődését, ami minden pénzt (és időt) megér.

– Nem túl sok ez egy ember számára?

K.Á.: Lehet, de szívesen csinálom. A cél az, hogy minden fronton fejlődjön a csapat. Rengeteg visszajelzést kapok klubvezetőktől, edzőktől, játékosoktól, a pozitív reakciók pedig még inkább motiválnak.

– Rendszeresen készítesz grafikai anyagokat a honlapunk számára és a kapusedzések megtartása is időigényes feladat.

K.Á.: Örülök, hogy ha több területen is részt vehetek a klubmodellünk fejlesztésében és csak remélni tudom, hogy mindez előre visz minket.

– Ahogy közeledik az új szezon, egyre több szó esik a várható eredményekről. A megszólalók java része optimista, ami nem baj, hiszen az önbizalomra nagy szükség van. Te hogyan látod ezt a kérdést?

K.Á.: Szerintem nagyon nehéz dolgunk lesz a következő szezonban is. A felkészülés jelenlegi szakaszában azonban inkább arra kell koncentrálni, hogy a lehető legjobb keretet rakjuk össze a következő idényre. A puzzle még korántsem teljes, az idő viszont szalad, erősen rá kell kapcsolnunk!

– Mivel foglalkozol mostanság, a közös edzések megkezdése előtt?

K.Á.: Minden nap tartunk edzést az Debrecenben maradt játékosok számára, én a tréning végén rendezett focimeccsekre próbálok összpontosítani. Az utánpótlás csapatokkal még dolgozunk a jövő hét végéig, azután lesz egy néhány napos kapustábor, június 20-án pedig megkezdődnek a válogatott edzések. Körülbelül másfél hét marad a pihenésre, ami az én esetemben leginkább fűnyírást és úszómedence takarítást jelent a családi nyaralóban, Üröm községben. Addig is szeretnék minél több időt eltölteni a családommal, a menyasszonyommal, ha már idény közben olyan keveset látnak, ám ettől függetlenül rengeteg támogatást kapok tőlük.

A mai bejelentéssel egy időben Kiss Patrik után további négy játékosától köszönt el a DEAC: Szűcs István, Kiss Roland, Pestunov Dmitríj, valamint Izacky Jakub is más kluboknál folytatja a karrierjét, amihez sok sikert és jó egészséget kívánunk!

=Müller Károly=