Kozma Fecó ismét a nagyok között

A DEAC jégkorongcsapatának fiatal tehetsége ismét helyet kapott a felnőtt keretben.

Kozma Ferenc – közismertebb nevén Fecó – régi kedvence a hazai szurkolóknak, ami nem csoda, hiszen egész pályafutását Debrecenben töltötte. A még mindig csak 19 éves fiatalember elismerten az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetsége, aki ritka tudatossággal építi fel sportolói és civil karrierjét. Ennek ékes bizonyítéka, hogy tavaly már másodízben nyerte el a Gerevich Aladár sport ösztöndíjat. 2015-ben debütált a Debreceni HK U18-as csapatában, ezzel egy időben az osztrák ifiben is pályára lépett. A következő szezonban pozitív pont/meccs átlagot produkált, úgy hazai jégen, mint az osztrák ligában. Pályafutása egyenletesen ívelt felfelé, 2017-18-ban sikeresen mutatkozott be a juniorok között, az osztrák ligában 19 pontot termelt. Öt mérkőzésen kapott szerepet a Divízió 1/B-csoportos ifi világbajnokság során. A 2018-19-es idényben nagyot lépett felfelé; azon kívül, hogy a magyar és az osztrák junior bajnokságban egyaránt lendületesen gyártotta a pontokat, az ifi vb-ről bronzéremmel tért haza és 29 meccsre nevezték be az ERSTE Ligában, ahol a múlt szezonban 43 találkozót jegyzett, ezalatt négy pontot termelt. Az U21-ben négy mérkőzést játszott és 8 ponttal járult hozzá a bronzérem megszerzéséhez.

A szurkolók valószínűleg nem lepődtek meg különösebben, amikor híre jött, hogy ismét helyet kapott a felnőtt keretben. Fecótól először arról érdeklődtünk, hogyan élte meg mindezt, majd azt tudakoltuk, miként készül a járvány utáni időkre.

A 2018-19-es idényben kerültem a felnőtt csapat látókörébe, ami nagyon jó érzés volt, de azért izgultam is – kezdte Kozma Ferenc. – Szemtelenül fiatal voltam, alig 18 éves, ebben az életkorban pedig nem könnyű beilleszkedni. Abban a szezonban még nem öltöztem együtt a csapattal, így inkább vendégnek éreztem magamat. Szerencsére a többiek elfogadtak, jó dolog volt érezni a szimpátiát és a sok biztatást, amit kaptam. A tavalyi idénykezdés már valamivel könnyebb volt, de korántsem egyszerű, mert játszottam ugyan a junior korosztályban, de végső soron mégiscsak az ifiből kerültem az ERSTE Ligába, ami óriási ugrást jelentett. A felnőttben minden új, teljesen más szemlélet, jóval komolyabb feladatok, amelyeknek egyszerre kell megfelelni. Hiába volt, hogy egy szezont már lehúztam a DEAC színeiben, így is akadtak kihívások bőven. Amikor befejeződött a bajnokság, számomra korántsem állt meg az élet, ameddig lehetett, bejártam az iskolába, azóta az online rendszerben folytatom a tanulást. Az idén még nem fogok érettségi vizsgát tenni, mivel 5 éves képzésben veszek részt. Jelenleg otthon készülök a június végén esedékes felsőfokú német nyelvvizsgámra, a középfokút már tavaly megcsináltam. Hosszabb távú tervem között szerepel a felsőfokú angol nyelvvizsga megszerzése is. Természetesen keményen készülök az új jégkorong szezonra, konditerembe sajnos, nem tudok eljárni, de mindent megcsinálok, amire mód nyílik otthon. Nálunk az egész család szigorúan betartja a karantén szabályait, igyekszünk elkerülni a bajt, még úgy is, hogy egyre jobban hiányoznak a közös edzések, a sportesemények és a találkozások a srácokkal. Mindenkinek sok sikert és jó egészséget kívánok, remélem, hamarosan személyesen is találkozhatunk!” – zárta szavait a fiatal tehetség.

=MK=