Ma este Hetényi Zoli védi a válogatott kapuját

A magyar felnőtt jégkorong-válogatott megkezdte a felkészülést a jövő májusra tervezett Divízió 1/A csoportos világbajnokságra. Ennek aktuális állomása az a két találkozó, amelyet EIHC torna keretében Lengyelország ellen játszanak a mieink, november 5-én és 7-én. A hazai hokis társadalom a szokottnál is nagyobb érdeklődést mutat az események iránt, mivel ezen a két meccsen mutatkozik be Sean Simpson, válogatottunk új szövetségi kapitánya.

A 60 éves mester az angliai Essex-ben született, angol/kanadai kettős állampolgársággal rendelkezik. Az 1991-92-es szezonban, Svájcban kezdte el az edzői munkát, amelynek meghatározó részét Európában töltötte. Dolgozott Hollandiában, Németországban és Belarus-ban is, de karrierje elsősorban Svájchoz kötődik. Hosszú és eredményekben gazdag pályafutása során több ízben irányította a Team Canada csapatát a Spengler Kupán, 2007-2008-győzelemre vezette az övéit, de volt német bajnok is a München Barons együttesével. Szövetségi kapitányként számos világbajnokságon volt a svájci együttes vezetőedzője, így jelentős szerepet játszott abban, hogy az alpesi ország válogatottja mostanra helyet követelt magának a hoki szűk világelitjében. Nyilvánvaló, hogy Sean Simpson mindent tud a hokiról, emellett ismeri a siker receptjét is, nem csoda, hogy úgy a sportág irányítói, mind a játékosok és a szurkolók komoly várakozással tekintenek rá.

Hétfőn óta tart válogatottunk közvetlen felkészülése a csütörtöki és a szombati találkozókra, tehát a stáb és a játékosok túl vannak már az ismerkedés első fázisán. Köztük kiváló kapuvédőnk, Hetényi Zoltán, aki ezúttal egyedül képviseli Debrecent a válogatott keretben.

 – Milyenek az első benyomásaid az új kapitányról?

H.Z.: Korábban már sokat hallottam róla, örülök, hogy személyesen is megismerhettem. Úgy tapasztaltam, hogy nemcsak parádés eredménylistával rendelkező szakember, hanem megnyerő személyiség is. Kedves és empatikus és nyitott minden új információra. A találkozás előtt valamennyi játékossal beszélt telefonon. Ez a gesztus rendkívül jól esett mindenkinek, nyilván azért is, mert korábban nem volt általános. Nyugodtan mondhatom, hogy pozitív attitűdök találkoztak össze a személyes beszélgetéseken.

 – Milyen edzésekkel készül a keret a lengyelek ellen?

H.Z.: Elsősorban a világbajnokságra készülünk és azon belül a lengyelek ellen. Az edzések nagyon nagy tempóban és magas színvonalon zajlanak, ami nagyon fontos a játékosok számára. Természetesen gyakoroljuk a különféle taktikai elemeket is, de most még javarészt a bizonyítás fázisában vagyunk, tehát a szövetségi kapitány figyel minket, hogy tisztában legyen azzal, kitől mire számíthat. Eddig az edzéseken rendkívül nagy intenzitású munka folyt, főként két kapura ment a játék. Gyakoroltuk a kijöveteleket a védőharmadból, különféle támadási variációkat próbáltunk ki és gyors mozgásból indított lövő-gyakorlatokra is sor került. Mindenki beleadott apait-anyait, ami nem volt egyszerű, mivel az intenzitás felülmúlta azt, amit megszoktunk. Az első 60 perc után nekem is eléggé piros volt a fejem.

– Ezzel együtt hogy érzed magad?

H.Z.: Köszönöm jól vagyok, örülök, hogy itt lehetek. Bár estére rendesen elfáradunk, a munka jó hangulatban zajlik.

 – Lehet már tudni, hogy milyen taktikával lépünk pályára a lengyel csapat ellen?

H.Z.:  Az ellenfél eddig ritkábban került szóba. Csütörtökön nyilván még videózni fogunk és a kapitány ismerteti a taktikai tervet. A lengyelek nagyon jók, nem lesz könnyű ellenük, de egyértelmű, hogy győzni megyünk a jégre. Az már eldőlt, hogy a csütörtöki mérkőzés lesz az enyém és a magam részéről mindent meg fogok tenni a győzelem érdekében!

Az M4Sport a magyar válogatott mindkét mérkőzését élőben közvetíti.

  1. november 5. 20.00 Magyarország – Lengyelország
  2. november 7. 14.10 Magyarország – Lengyelország

=MK=

Fotók: mjsz.hu