Megint kimaradt egy rakás helyzet

Elszántan és magabiztosan készülődtek az egyetemisták vasárnap esti találkozójukra a Gyergyói HK csapatával szemben. A srácok fogadkoztak, hogy feledtetik a Titánok elleni fiaskót és ennek megfelelően álltak bele a mérkőzésbe. A debreceni szimpatizánsok örömmel konstatálták, hogy Novotny Dominik felgyógyult és újra elfoglalta a helyét az első sorunkban.

Viharos hazai rohamokkal indult a mérkőzés, a mieink gyorsan nyilvánvalóvá tették, hogy nem viccelnek; felálltak 5 az 5 ellen, a Cooke helyére nevezett Ruczuj Gellértnek már az első percben akadt dolga. A nyitó harmad első felében az egyetemisták jórészt az ellenfél védekező zónájában tartózkodtak, míg a vendégek keményen védekeztek, igyekeztek tördelni a játékot. 10.44-nél kerültünk először emberelőnybe, St-Amant távozott a büntetőpadra. A fórban jól járt körbe a korong, a srácok folyamatosan keresték a lehetőségeket, de a jórészt félmagas, középre tartó lövéseket Ruczuj hárította. A 14. percben Pestunov sora üres kapuig játszott egy helyzetet, a pakk azonban nem került a gyergyói hálóba. 16.50-nél Sára kapott két percet, de ezúttal sem tudtunk komoly helyzetet teremteni. 18.27-nél veszélyesen kontrázott az ellenfél, Novotny csak szabálytalanság árán tudta szerelni a betörő gyergyói csatárt. Az emberhátrányban kifogástalanul védekeztek a mieink, a vendégek nem tudtak rajtunk fogást találni.

A 2. játékrész elején az egyetemisták tovább növelték a tempót, az első percben Novotny jól indult meg, de a gyergyói hálóőrt találta telibe. Nem sokkal később Szűcs ugrott ki üresben, ám ez a helyzet is kimaradt. A 3. percben életerős kontrát vezetett az ellenfél, Hetényi Zoli azonban magabiztosan védett. 26.39-nél Molnárt állították ki, de a gyergyóiak csak a büntetésidő végén jutottak el helyzetig. A következő percekben egyre magabiztosabbá váltak a vendégek, sokat lőttek kapura, egyre több időt töltöttek el a DEAC harmadában. A 36. percben ismét Molnár Dávidot ültették ki. Ebben a hátrányban számos veszélyes támadást vezetett az ellenfél, nagy szükség volt Hetényi Zoli közbeavatkozásaira. A mérkőzés félideje táján a játék képe megváltozott; látható módon vérszemet kapott a GYHK, egyre többet támadtak, néha be is szorították a mieinket. Mindezt csak tetézte, hogy a gyergyói hálóőrt még mindig nem sikerült mattolni…

A 3. harmad első percében Kloz ült ki gáncsolás miatt, a vendégek pedig vehemensen támadtak; Hetényi Zoli két veszélyes helyzetet tisztázott, de maradt védeni valója a hátrány utolsó pillanataira is. A 44. perc táján Dalecky és Izacky összjátéka végén a második próbálkozásra sem jött össze a jó befejezés. 47.21-nél Koskiranta kapott két percet, ám ez az előnyünk is meddőnek bizonyult. Folyamatosan oda-vissza hullámzott a játék, nagy volt az iram és még mindig gól nélküli döntetlenre állt a két vetélytárs. 54.53-nál Rasulov-ot is kiküldték, de az emberfórral megint nem tudtunk mit kezdeni. 59.05-nél kavarodás támadt a mieink kapuja előtt, végül Szigeti tudta a hálónkba gyötörni a pakkot, David Musial pedig azonnal időt kért. A srácok az idő szorításában is kidolgoztak egy óriási helyzetet, a gólhoz azonban némi szerencse is kellett volna, ám ezzel mostanság nem vagyunk túl jól ellátva.

Ezen a mérkőzésen a mieinknek számos lehetősége nyílott a győzelemre. Az akarattal, a küzdéssel nem is volt probléma, a hokit azonban gólra játsszák. Mintha valamilyen pszichés gát épült volna ki a srácokban, erre utal az is, hogy az emberelőnyös játékunk egy ideje már nagyon gyengén működik. Az okokat lehetőség szerint gyorsan meg kellene találni, mivel csütörtökön egy újabb félelmetes ellenfél, a Brassó érkezik Debrecenbe.

A vasárnapi meccs végén David Musial vezetőedző lényegre törően nyilatkozott.

Úgy gondolom, nem játszottunk rossz mérkőzést – mondotta a debreceni szakvezető. – Sok helyzetünk volt, de ezeket nem tudtuk értékesíteni, lőtt gól nélkül pedig nem lehet meccset nyerni. Az utolsó harmadban próbálkoztunk, de nem tudtuk kihasználni az emberelőnyöket és még egyszer hangsúlyozom, az a csapat, amelyik nem lő gólt, nem érdemli meg a győzelmet.”

2021.01.17. 18.30 Debreceni Jégcsarnok
EL 133
DEAC – Gyergyói HK 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Gólszerző: Szigeti

=Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló: