Minden rossz sorozat véget ér egyszer, reméljük, a miénk hamarosan!

Az UTE elleni, vasárnapi mérkőzés előzetesében megpróbáltuk sorra venni az opciókat a találkozó végkimenetelét illetően. Nem tagadhattuk, hogy a papírforma az ellenfelünk mellett szól, de úgy láttuk, van esély akár a győzelemre is, hogyha röviden szólva elkezdjük belövöldözni a helyzeteinket. Bizonyára sokan leültek a televízió elé és megtekintették az összecsapást, így tehát nem mondunk újat azzal, hogy a gólcsend a mi oldalunkon tovább tartott. Nyilván nem javította a szurkolók hangulatát az a tény, hogy kiderült; a sérültjeink listája újabb kulcsjátékossal bővült, a Fradi-meccs utolsó perceiben megsérült Novotny személyében.

Az 1. harmadban a mieink rendesen beleálltak a mérkőzésbe, élesek voltunk, lendületesen támadtunk és pontosan zártunk vissza. Az újpestiek is tartották a lépést, mind a két kapu előtt adódtak kecsegtető helyzetek, a kapusok azonban jól hárítottak. Talán a legveszélyesebb debreceni helyzetet akkor alakult ki, amikor Spirko ügyesen húzott el, középre adását többen is várták gólra éhesen, de Rajna kiszúrt a bárddal és tisztázott. 05.31-nél Stadel vert oda egy debreceni ütőre; a szabályok szerint ez testre ütés, így két percre kivonta magát a forgalomból. (Pénteken, a Ferencváros első gólja előtt ugyanez volt a helyzet, csak akkor néma maradt a bírói síp, vendég-gól lett a vége…) Az emberelőnyben felálltunk, Turcotte közvetlen közelről próbálkozott, Rajna azonban mentett a gólvonalon. A lilák kapuja előtt nagy tumultus támadt, 06.15-nél Turcotte-ot ki is hozták két percre akadályozásért, de ezt sikerült kibekkelni. Bátran és veszélyesen hokiztak a debreceni srácok; Kuleshov agresszíven tört ki, de a befejezésre már maradt ereje. Ezután Spirko centerezését Hári lőtte kapura, Rajna azonban a helyén volt. 13.14-nél Stadel próbálta Kloz-t visszatartani, de hiába, ezzel az erővel a gőzmozdonyt is megpróbálhatta volna. Az előnyben több támadást vittek a mieink, de mindig Rajna volt a végállomás, aki a 15. percben Dalecky nagy lövését ütötte ki. Három perccel a harmad lefújása előtt Benk lövésébe kaptak bele Antek kapuja előtt, szerencsére a korong fölé pattant.  Az 1. etap véghajrájában Kuleshov vitte fel a pakkot, Spirko és Sági is ott tanyázott Rajna ketrece előtt, aki már verve volt, de a lövés kipattant egy bevetődő újpesti lábáról. Az első harmadban hiába hokiztak fölényben a mieink; 16 kapura lövésből nem tudtunk betalálni és kimaradt két emberelőnyös szituáció is.

A 2. játékrész elején a srácok továbbra is nagy energiákat mozgósítottak, de Rajna útját állta a debreceni rohamoknak.23.48-nál kontráztak a hazaiak; az újonc Balogh Bence lopta a távolságot, majd takarásból kilőtte a felső sarkot. Egy perccel később Kloz ütközött, elégé könnyű síppal kiállították, de a hátrányt megint sikerült kivédekezni. 26.57-nél elcserélték magukat a lila-fehérek, megint emberfórba kerültünk, ám ez a lehetőségünk is kimaradt. A meccs feléhez közeledve az UTE átvette az irányítást, erősen nyomtak, majd 30.29-nél Suter első lövése még kipattant Antekről, az ismétlés azonban beakadt. Érezhetően megzavarodott a vendégcsapat, a hazaiaknak viszont egyre jobban megjött az önbizalma, sokat korcsolyáztak és pontosan adogattak. Lassan sikerült feljebb küzdeni magát a mieinknek, de a lövésekkel változatlanul gondok adódtak. Nemigen volt takarás Rajna kapuja előtt, a válogatott hálóőr látta a korongokat, amelyek legtöbbször félmagasan középre irányultak. A 34. percben Benk lövése után Antek takarított a kapuja előtt. Szűk négy perccel később Turcotte lövése a hosszú saroknak tartott, Rajna azonban elkapta a lepkéssel. A 2. etapban összességében jobban hokizott az UTE, a mieinknek változatlanul megvoltak a helyzetei, de ezek rendre kimaradtak.

A 3. harmad első percében a kiugró Kuleshov-ot hátulról a jégre lökték, a debreceniek szabálytalanságot reklamáltak, a játékvezetők azonban tovább engedték a játékot. Az újpestiek kontráztak, melynek végén Coatta szerzett gólt. Kevesebb, mint egy perccel később Németh lépett fel egy középre adásra és zavartalanul lőtt Antek hálójába. A srácok becsületére legyen mondva, hogy négy gólos hátrányban sem adták fel, hajtottak, mentek előre. 4.30-al meccs vége előtt Kloz bombája kipattant Rajnáról, de az egyetlen érkező debrecenit elnyomták a hazai védők, Rajna pedig kivetődve tisztázott. Másfél perccel a meccs végét megelőzően Berta lövését kellett fognia a lilák hálóőrének, sőt, Kloz még 3 másodperccel a dudaszó előtt is próbálkozott.

Az első játékrész után kevesen gondolhatták, hogy ezt a meccset végül ennyire magabiztosan nyeri meg a lila-fehér együttes. A mieink vereségének fő oka a vészes gólínség; a srácoknak az utóbbi két mérkőzésükön 92 kapura lövésből mindössze egyszer sikerült gólt szerezni. Ezen kell változtatni minél előbb!

A mérkőzésről Kecskeméti Áron másodedző mondott véleményt.

Gratulálok az Újpestnek, szép győzelmet aratott. Remek kapusteljesítménnyel néztünk ma szembe, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy elég sok jó helyzetet alakítottunk ki, kezd frusztráló lenni, hogy a lehetőségeink megvannak, de nem tudjuk őket belőni, ez már az FTC elleni meccsen is így volt. Ráadásul tudunk hátul olyan hibákat véteni, amelyek nem biztos, hogy megengedhetőek. Szerdán reggel már indulunk Erdélybe, ha most elkezdünk búslakodni a két gyengébb meccsünkön, akkor csak magunknak ártunk. Ki kell elemezi, hogy miben tudunk fejlődni taktikailag és egyénileg, felkészülni a következő hétre, hiszen három elképesztően erős csapat vár ránk. De ismerve az együttesünk karakterét, összefogunk, mint egy jó család és vissza fogunk jönni ebből is!

2021.10.10. 14.15 Újpesti Jégcsarnok
EL 46
UTE – DEAC 4-0 (0-0, 2-0, 2-0)
Gólszerzők: Balogh, Suter, Németh és Coatta

=Müller Károly=

Fotók: UTE