Mindent elsöprő öröm a Debreceni Jégcsarnokban

Valószínű, hogy a debreceni szurkolók nagy része nehéz szívvel ébredt szombaton reggel. Tudták jól, hogy hiába az előző napi szép siker, a döntőbe jutás, a következő ellenfél nem a mi súlycsoportunkból, hanem egy magasabban jegyzett bajnokságból érkezett, nagyszámú, minőségi légióssal megerősítve. A papírforma a sokszoros magyar bajnok fehérvári együttes sikerét vetítette előre, ebben a szaksajtó és a fogadóirodák is egyetértettek. A kevés biztató előjel egyike azonban arról szólt, hogy az ellenfelünk a tavalyi idényben is ott volt a kupadöntőben, a bajnok mégis egy Erste Ligás együttes lett. Hazai oldalról hiányzott Novotny és az éppen csak járóképes Dalecky, Mazzag viszont csatlakozott a többiekhez. A fehérváriak összeállításában nem történt változás.

A debreceni srácok az ijedtség legapróbb jele nélkül kezdték meg a meccset, a kapujukban Kornakker Dánielnek már az első percben kétszer is akadt dolga. A 3. percben megszereztük a vezetést; Mihalik tartogatta a pakkot a fehérvári ketrec mögött, rövid középre adását a jól érkező Szűcs István lőtte be. Az egyetemisták sokat és jól korcsolyáztak, villámgyors kontrákkal veszélyeztették a vendégek a hálóját. Úgy tűnt, az ellenfél nem számított ekkora ellenállásra, de ahogy telt az idő, úgy melegedtek egyre jobban játékba, Hetényi Zoli is többször ízelítőt adott a tudásából. 12.01-nél egyenlített az ICEHL-es társulat; Caruso középtávoli bombája akadt be, a debreceni hálóőr elől takarták a kilátást. A folytatásban sokat támadott a Fehérvár, Hetényi Zoli vezérletével azonban jól működött a hazaiak védelme. A harmad második felére a mieink levetkezték a gátlásaikat, keményen küzdöttek és egyre bátrabban támadták Kornakker kapuját. A 14. percben Mihalik és Kuleshov indultak meg, a létszámfölényes helyzet azonban kimaradt. A harmad végén Izacky kapott egy jó keresztpasszt, lövése azonban kaput tévesztett. Az első periódusban többször veszélyeztettek a fehérváriak, de a harmad második felében kiegyenlítődött a találkozó.

Élénk, váltakozó hokival indult a 2. játékrész, két perc elteltével a mieink jól kombináltak, de Kornakker volt a végállomás. 23.39-nél villámgyors kontrát vezettek a mieink; Izacky a mögötte érkező Turcotte elé tálalt, aki nagy gólt lőtt, a pakk a kapuvasról vágódott a hálóba! A 24. percben a Kahkonen akasztotta a cselezgető Bertát, kiállították. Az emberfórt azonban nem tudtuk kihasználni, rosszul cseréltünk, kiegyenlítődött a két együttes létszáma. A 8. percben Hári János vette célba Hetényi Zoli kapuját, a debreceni hálóőr azonban visszaért a rövid sarokra. 29.04-nél Bogesic szabálytalankodott a kitörő fehérvári játékossal szemben, a hazai védelem azonban kiválóan tartotta magát. A 12. percben Izacky kevergetett, majd a bemozduló Berta elé tálalt, a debreceni kapitány lövését Kornakker bravúrral hárította. 34.20-nál Pestunov-ot szórták ki, de a hátrányban is aktívan hokizott a debreceni támadósor; Izacky passzával Turcotte lépett ki, akasztották, késleltetett kiállítás helyzetben folytatódott a játék. A mieink nem tudták áttörni a fehérváriak védelmét, de közben letelt Pestunov kisbüntetése. A 38. percben Erdély Csanádot küldték ki, 1.58-al a harmad vége előtt Szita is kiült, David Musial pedig időt kért. A dupla fórban jól kombináltak, az alkalomra vártak a mieink, ami 39.04-nél érkezett el; Izacky lövése kipattant, Hári Norbert beverte, két gólos előnnyel vonulhattunk szünetre.

A 3. harmad elején nagy támadássorozatba kezdett az ICEHL csapat 41.39-nél Bogesicset vitték ki, Hargrove padig egy közeli, kemény lövéssel szépített. 41.51-nél Sarauer ellen fújtak a játékvezetők, ami megakasztotta a vendégek rohamait. 44.27-nél azonban újra tűz alá vettek a kapunkat, a mieink csak követni tudták őket, míg végül Hargrove megszerezte az egyenlítő találatot. Megzavarodott az addig remekül működő debreceni védekezés, a vendégek pedig tovább támadtak. 46.05-nél Berta került a büntetőpadra, Hargrove pedig pillanatokon belül már a harmadik gólját szerezte. 48.43-nál Sándor Flórián került a büntetőpadra, kapkodva, idegesen hokiztak a debreceniek. A harmad felénél szerencsénk is volt, amikor sikerült a gólvonalunkról kikaparni a korongot. Lassan összeszedték magukat a mieink, az 51. percben a fehérvári hálóőr tisztázott nehéz helyzetben, majd a periódus 12. percében is kimaradt egy nagy helyzetünk. Néhány másodperccel később Kiss Rolandot vitték a jégre. 56.07-nél villámgyors kontrát vezettek a mieink, Hári Norbert korongját Kuleshov vágta be, sikerült kiegyenlíteni! 57.04-nél a vendégektől Geigert állították ki, az előnyt azonban nem tudtuk gólra váltani, hosszabbításba torkollott a mérkőzés.

Az öt perces, 3 a 3 elleni ráadásból pontosan egy perc telt el, amikor Kloz kapu elé ívelt korongját Turcotte a levegőből beütötte, ezzel megszerezte csapata mindent eldöntő találatát. A játékvezetők a biztonság kedvéért még videóztak egy rövidet, aztán középre mutattak, így véglegessé vált, hogy itthon tartottuk a Magyar Kupát!

Pillanatokon belül egymás hegyén-hátán tolongott, eufóriában ugrált, ölelkezett, ünnepelt az egész debreceni legénység, akik sporttörténelmi tettet hajtottak végre, a debreceni jégkorongozás eddigi legnagyobb sikerét produkálták! Egyetlen dolog hiányzott csak a felhőtlen örömhöz; a nézők jelenléte. Biztosak vagyunk abban, hogy a TV-készülékek előtt durrogtak a pezsgőspalackok, a szurkolók így osztoztak a közös örömben. Nézzék el nekünk a kedves Olvasók, hogy ezúttal eltekintünk a szokásos értékeléstől; a csapat óriási küzdelemben megfordította a mérkőzést és ragyogó győzelmet aratott a nálánál jóval magasabban jegyzett fehérvári együttes felett! A jól megérdemelt ezüst és aranyérmeket Kósa Lajos, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, id. Kovács Csaba, az MJSZ szakmai alelnöke nyújtotta át a két csapat játékosainak. A mieinknek először volt része ebben az örömben, de hisszük, hogy nem utoljára!

David Musial vezetőedző így látta a mérkőzést.

Ez igazi csapatteljesítmény volt, bár két fontos játékosunkat nélkülöztük, mindenki 100 százalékot nyújtott – kezdte a szakvezető. – Jobban játszottunk az ellenfelünknél, főleg, amikor visszajöttek a mérkőzésbe, de kicsit szerencsénk is volt. Jó szezont zártunk azzal, hogy így tudtuk befejezni, kellemes nyarunk lesz! Elsősorban a védekezésből támadásba való átmenet volt hatékony, bár az ellenfelünk jó csapat, ezt bizonyította is. Megpróbáltuk kihasználni a lehetőségeket, gyorsan támadni, és ez azt eredményezte, hogy Magyar Kupa-győztesek vagyunk. Ez jól hangzik.

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

2021.04.03. 18.00 Debreceni Jégcsarnok
MK 4
Hydro-Fehérvár AV 19 – DEAC 4-5 hu (1-1, 0-2, 3-1, 0-1)
Gólszerzők: Hargrove (3) és Caruso, illetve Turcotte (2), Szűcs, Hári és Kuleshov

=Müller Károly=