Nagyszerű játékkal jutottunk döntőbe

Az idei Magyar Kupa első elődöntőjében a magyar bajnokság első és második helyezettje szállt harcba a döntőbe jutásért. A mérkőzés kezdete előtt dr. Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke nyújtotta át a bajnoki aranyérmeket az FTC-Telekom, az ezüstérmeket pedig a DEAC játékosainak. A zöld-fehéreknek ismerős volt a helyzet, hiszen az elmúlt szezonban megnyerték a kupát a fehérváriak előtt, a mieink viszont először vívhattak meg a kupadöntőért. Az egyetemisták a sérült Novotny és Mazzag nélkül léptek a jégre, a Izacky viszont nagy örömünkre visszatért, rajta kívül Mihalik András is helyet kapott a kezdő csapatban.

Nagy iramú játékkal indult az első harmad, a pályaválasztó fővárosiak hokiztak élesebben és pontosabban. A 2. percben egy jó középre adás nyomán Turcotte tesztelte Arany éberségét, majd egy perc múltán Hetényi Zoli hárította Nagy Gergő közvetlen közelről leadott lövését. Oda-vissza hullámzott a játék, Hetényi Zolinak többször is közbe kellett avatkoznia. 06.50-nél Karmenieini kék vonalas lövésébe Kulmala tette bele az ütőjét, vezettek a ferencvárosiak. 08.52-nél Versteeg gáncsolt egyet, kiállították. A fórban nem tudtunk komolyabb helyzetet kialakítani, de hét másodperccel később, már egyenlő létszám mellett Berta beverte Szűcs István kipattanóját, a legjobb pillanatban tudtunk gólt szerezni. 11.32-nél Dalecky-t szórták ki magas bot használata miatt. Az előnyben nagy erővel támadtak a zöld-fehérek, óriási kavarodás támadt a mieink kapuja előtt, örökkévalóságnak tűnt az idő, míg végül belefújtak az akcióba. 16.59-nél Roczanov szállt ki 2 percre, de pontatlanul hokiztunk, így elúszott a lehetőség. Az utolsó percben a zöldek még megpróbáltak előnybe kerülni, Hetényi Zoli azonban elképesztően nagyot fogott. Az első harmad inkább az ellenfélé volt, a mieink kevesebbet lőttek kapura, mint az FTC (19-11), akik többször is átrohantak a védelmünkön.

A 2. játékrészt nyílt sisakos játékkal kezdték a küzdő felek, a debreceni legénység jóval bátrabban dolgozott, mint annak előtte. A 2. percben Kuleshov kapott egy jó indítást, Arany azonban a helyén volt. 24.56-nál ismét Versteeg kapott két percet, ebben az előnyben már aktívabban hokiztak a mieink. Előbb ketten is rámozdultak Dalecky röviden középre adott korongjára, majd Kiss Roland lőtt csengő kapuvasat, de az állás nem változott. 27.08-nál Hetényi Zolira fújtak rá két percet, a kisbüntetést Kozma Ferenc ülte le. Az ellenfél megpróbálta átvenni a kezdeményezést, de nem jártak sikerrel. A 32. percben Turcotte a levegőből próbált beütni egy pattogó korongot, ám az mellé szállt. Az utolsó percekben a kapujához szögeztük a zöld-fehéreket, Arany többször is nagyot védett, az utolsó percben Vokla bombáját hatástalanította. Kifejezetten látványos, jó hokival telt a 2. harmad, nagy örömünkre a mieink egészen kiváló játékot nyújtottak.

A 3. harmadban a srácok ugyanott folytatták a meccset, ahol a szünet előtt abbahagyták; 5 az 5 elleni játékban szorították be az ellenfelet, akik percekig csak nehezen tudtak kijutni a védőharmadukból. 43.44-nél Somogyit állították ki, de az emberfórt ezúttal sem tudtuk kihasználni. A 4. perc táján kijött a nyomás alól az FTC, Hetényi Zoli azonban újra remekül hárított. A harmad fele táján Bogesic sérült meg, de hiába mutatta a vérző száját, a sporik nem láttak okot a közbeavatkozásra. 50.16-nál Molnár Dávid és Versteeg akaszkodott össze, mindketten a büntetőpadra kerültek. 52.40-nél Turcotte ült ki, a vendégek előnyét csak nagy erőfeszítések árán tudtuk kivédekezni. Ki sem egészülhettünk, mivel 54.40-kor Kloz-t vitték ki, de ezt a hátrányt is hárította a debreceni védelem. Mintegy öt perccel a harmad vége előtt Versteeg ütközött Dalecky-vel, a debreceni csatár csak segítséggel tudta elhagyni a jeget. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez a belemenés szabályos volt, avagy nem, de az egyértelmű, hogy az ellenfelek (nyilván nem mindegyik) utaznak a cseh légiósainkra, pár hét leforgása alatt már a harmadik sérül meg súlyosan! A harmad végén mindent egy lapra tettek fel a zöldek, a debreceni srácok azonban nagyszerűen bekkeltek és Hetényi Zoli is fantasztikusakat védett.

Mivel döntetlen állással ért véget a 3. periódus, 5 perces hosszabbítás következett 3 a 3 ellen. A második perc elején az ellenfél 2 az 1-re indult meg egy lecsorgó koronggal, de nem tudták belőni a helyzetet. 61.45-nél Berta ugrott ki, Nagy Gergő szabálytalankodott vele szemben, kiállították, David Musial pedig időt kért. 63.45-nél Kuleshov tette a pakkot Filbrandt elé, a kanadai bekk pedig elemi erővel zúzta be a pakkot a felső sarokba!

Nem lehetetlen, hogy a szezon eddigi legjobb meccsét játszották a mieink. A kicsit gyengébbre sikeredett első harmadban tartottuk a döntetlen állást, majd magasabb fokozata kapcsoltunk és végül érvényre juttattuk fölényünket egy motivált, jól hokizó Ferencvárossal szemben. Hetényi „Stonewall” Zoli szokásához híven ismét szenzációs formában védett, a statisztika szerint 49 lövést hárított és 98 (!) %-os hatékonyságot produkált. Valamennyi játékosunk nagyot küzdött, rengeteget dolgozott védekezésben és támadásban egyaránt, ez volt a győzelem egyik kulcsa.

David Musial vezetőedző kisimult arccal fogadta a gratulációkat.

A Ferencváros nagyon erős ellenfél, nagyon jó mérkőzést játszottunk ellenük – állapította meg a debreceni szakvezető. – A csapategységünk kiemelkedő volt, emellett Hetényi Zoltán fantasztikusan védett ezúttal is, fontos oszlopa volt a csapatnak. Rendkívül boldog vagyok, hogy sikerült döntőbe jutnunk. Nem indult jól a mérkőzés nekünk, az első harmadban nem találtuk a ritmust, a második játékrésztől viszont felpörögtünk, jobban játszottunk. A speciális játékunk, a hátrányos védekezésünk is remekül működött, ez is fontos eleme lett a sikerünknek. Tudjuk, hogy a Fehérvár, vagy a Miskolc lesz az ellenfél a döntőben, ha például a fehérváriak jutnak be a döntőbe, ők tizenegy légióssal játszhatnak. Nagyon nem lesz könnyű dolgunk, de mindent megteszünk a fináléban is.”

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

2021.0.02. 12.30 Debreceni Jégcsarnok
MK elődöntő
FTC-Telekom – DEAC 1-2 hu (1-1, 0-0, 0-0, 0-1)
Gólszerzők: Berta és Filbrandt, illetve Kulmala

Szombaton délután a döntővel és a bronzmérkőzéssel folytatódik a Magyar Kupa. A második elődöntőben a teljes kerettel jégre lépő Hydro Fehérvár AV 19 5-2-re legyőzte a gyakorlatilag összes légiósukat nélkülöző miskolciakat, akik így a Fradistákkal játsszák a bronzmeccset, a kupagyőzelem a mieink és a fehérváriak között fog eldőlni. A volánosok összeállításában első olvasatra nyolc külföldi játékost lehetett felfedezni, de a magyar játékosaik zöme is a tapasztalt, felnőttválogatottat megjárt sportoló. Hogy a Fehérvár milyen mentalitással áll bele a találkozóba, azt nyilván nem lehet tudni, de valószínűleg több a vesztenivalójuk, mint a mieinknek. Megijedni nyilván nem fognak, mint ahogyan a mieink sem, sőt biztosak lehetünk abban, hogy srácok minden tőlük telhetőt megtesznek a kupa elhódítása érdekében. A gond az, hogy papíron legalábbis, számottevő a különbség az ICEHL-es és az Erste Ligás csapatok játékereje között. Az elszántságunkon kívül nyilván ezért sem mellékes, milyen összeállításban léphetünk majd a jégre. A sérültek állapotáról a szombat reggeli edzés után tudhatunk többet, de igazából nincs okunk a túlzott optimizmusra.

A mérkőzést az M4Sport+ élőben közvetíti.

2021.04.03. 18.00 Debreceni Jégcsarnok
Magyar Kupa-döntő
Hydro Fehérvár AV 19 – DEAC

=Müller Károly=