Nehezen indult, biztos hazai győzelem lett a vége

Bizonyára többen is akadtak a keddi Erste Liga-mérkőzés nézői között, akik nagy részben azért érkeztek, hogy a saját szemükkel lássák a sikeres utánpótlásedző, György József debütálását a felnőttek között. Az pedig további érdekes színezetet adott a mérkőzésnek, hogy a mieink bevallottan visszavágásra készülődtek.

Nagy iramú, pulzáló játékkal indult az első harmad, mind a két együttes éles, nyílt sisakos hokival lépett a jégre. Az első percekben a hazaiak domináltak, az újvárosiak kontrákra rendezkedtek be. A 3. perc táján jött is egy lefordulás, a támadás végén Hetényi Zoli a kapuból kikorcsolyázva mentett. A válasz sem váratott sokáig magára, a debreceni gyökerekkel rendelkező Kovács Dávid két nagy védéssel tette le a névjegyét. A harmad feléhez közeledve előbb Spirko veszélyeztetett, majd Kuleshov cselezte be magát a DAB kapuja elé, a lövését azonban oldalra ütötte a vendégek hálóőre. A 15. percben Berta küzdött meg a pakkért a vendégkapu mögött, visszapasszából Almási nagy gólt vágott a felső sarokba. A játékvezetők hosszasan videóztak, majd megítélték a találatot. 17.20-nál Bertát küldték ki bottal lökés miatt. Az előnyt erőszakosan játszották meg az újvárosi támadók, az első lehetőségüket még kihagyták, utána azonban a korong Rybchyk ütőjéről került a hálónkba. A nyitó harmad 20-4-es kapura lövési mutatókkal és döntetlen állással zárult, a mieink ismét számos jó helyzetet dolgoztak ki, ám ezek egy kivételével kimaradtak.

A 2. játékrészt Dalecky két perces kisbüntetése vezette be, majd folytatódott a debreceni fölény, elsősorban a mezőnyben. 25.32-nél Török csapott oda Voklának, kisebb tumultus kezdődött, melynek végén mindkét oldalon ketten kerültek büntetőpadra, a játék viszont 5 az 5 ellen folytatódott. A 29. percben Kuleshov lendületes megugrása okozott zavart a vendégvédők között. 29.30-nál Rybchikre nem léptünk ki, be is lőtte Németh bal oldalról érkező beadását, meglepetésre az Acélbikák jutottak előnyhöz. Egy fokozattal feljebb kapcsoltak a mieink, számos jó lehetőséget teremtettek, gól azonban a 38. percig nem esett. Akkor Mazzag okosan hagyta hátra korongot, a jól érkező Sági pedig kilőtte a rövid felsőt. A 2. periódust is hazai fölény jellemezte, de továbbra is sok volt az elpuskázott lehetőség.

40.34-nél Benkét ültették ki a büntetőpadra. A 43. percben, már egyenlő létszám mellett, remek hazai akció futott végig a pályán, a pakkot Turcotte tette középre, Novotny pedig egyből beverte, ezzel már nálunk volt az előny. Röviddel később újabb helyzetet alakítottunk ki, a lövés azonban középre ment. 47.44-nél Ságit küldték le, majd alig több, mint két perccel utóbb a debreceni pad is kapott egy kisbüntetést, túl sok játékosunk tartózkodott a jégen. A hátrányokat kivédekeztük, majd ismét egyre-másra vezettük a támadásokat, az elfáradó piros-fehérek már csak a rombolással törődtek. Az 57. percben Németh Péter került a büntetőpadra, Kuleshov pedig kihasználta ezt, estében az újvárosi hálóba vágta Spirko átadását. 59.27-nél a DAB stábja időt kért, lehozták a kapusukat is, 4 a 6 ellen ment a játék. Ez a felállás sem hozta meg nekik a várt eredményt, a mieink üres kapus góllal növelték az előnyüket, a találatot a semleges harmadból Molnár Dávid szerezte.

Az első két harmad az eredmény tekintetében szoros volt, a piros-fehérek szívósan tapadtak a mieinkre. A 3. etapra a vendégek egyre jobban elfáradtak, a mieink oldalán pedig három találat is született. A találkozó lőlapja 62-20-nál állt meg, ez is jól jelezte a fölényünket, de még mindig nagyon sok helyzetet hagytunk ki. A játék képe és az öt szerzett gól is arra utalt, hogy a mieinknél pozitív folyamatok indultak el, de jelenleg még az út elején tartunk.

A mérkőzés alakulásáról, tanulságairól az új vezetőedző, György József beszélt.

Igazából, ahogy mondtam, négy sorral kezdtük a mérkőzést és két harmadon keresztül így játszottunk, de nem sikerült még elérnem azt, hogy négy sorral is azt az iramot diktáljuk, amit szeretnénk, mivel megszokta a csapat a háromsoros játékot. Kértem őket, hogy próbáljuk megtartani a tempót, ezzel azt nyertük meg, hogy a 3. harmadban át tudtunk állni három sorra és volt annyi a srácokban, hogy megfordítsuk a meccset. Ebben látom a siker kulcsát a mai napon. Az önbizalmunk azért még nincs a helyén, néha olyan tétovázás volt, amit muszáj lesz kijavítanunk. Ha jönnek a pontok, biztos vagyok benne, hogy az önbizalmunk is a helyére kerül.”

2021.11.16. 18.00 Debreceni Jégcsarnok
EL 90
DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)
Gólszerzők: Almási, Sági, Novotny, Kuleshov és Molnár, illetve Rybchyk (2)

=Müller Károly=   

FOTÓK!