Öt gólt lőttünk, de ez sem volt elég

Újév napján a mieink vívták az ERSTE Liga idei első meccsét az Újpesti Jégcsarnokban. Ez volt zsinórban az egyetemisták hetedik idegenbeli mérkőzése, ami nem könnyítette meg a társulat dolgát. Gondok voltak a nevezési létszámmal is, sajnos, Hári mellett Izacky sem tudta még vállalni a játékot. Az újpestiektől hiányzott ugyan Benk és Szécsi, de így is négy komplett sorral álltak fel a mieink alig több, mint három sorával szemben.

A debreceni legénység nagy elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe. Az első támadás a hazaiaké volt, az ellenakcióból az első sorunk teremtett veszélyes helyzetet. A mieink egymás után vezették a támadásokat; a 4. percben Molnár húzta el Rajna előtt a korongot, de az üres kapu helyett az oldalhálót találta el. 04.48-nál roppant peches gólt kaptak a debreceniek; Bodó küldte a kapunk elé a pakkot, ami Just lábáról a hálónkba pattant. A 7. percben Novotny helyzete maradt ki, majd Dalecky közeli lövése pattant ki Rajnáról. Nehezen szabadult ki a nyomás alól az UTE, akkor azonban veszélyesen kombináltak, Hetényi Zoli két közvetlen közelről megküldött lövést hárított. 07.59-nél Nemes elhozott egy bulit, Kiss Phil a kék vonal mellől tüzelt, a kapunk előtt nagy volt a forgalom, Hetényi Zoli nem sokat látott a korong útjából. Nagy iramban zajlott a meccs, mindkét a kapu előtt folyamatosan alakultak ki a helyzetek. A harmad felénél az egyik oldalon Just, míg a másikon Kuleshov veszélyeztetett. 11.53-nál Kozma kapott 2 percet magas bot miatt, de a mieink szokásukhoz híven kivédekezték az emberhátrányt. 15.33-nál Pestunov bulizott jól a lilák harmadában, átadását Kuleshov lőtte a felső sarokba. A középkezdés után Pestunov teremtett helyzetet, az egyenlítés azonban nem jött össze. 16.50-nél kontrázott a hazai gárda, az első lövést Hetényi Zoli hárította, de Sikorcin ismétlése már betalált. Az 1. harmadot jórészt végig támadták az egyetemisták, 21 lövést küldtek kapura 11 ellenében. Számos helyzetünk maradt ki, miközben nem védtük eléggé hatékonyan a kapunk előtti területet, ahonnan két gólt is szereztek az újpestiek.

A 2. játékrész elején magasabb fordulatszámra kapcsolt a hazai gárda, Hetényi Zolinak kétszer is nagyot kellett tornáznia. A lila-fehérek rohamaira gyorsan válaszoltak a mieink; 24.08-nál Dalecky pontosan adott középre, Kiss Patrik lépett ki a koronggal és fonákkal a vas alá vágta. A szépítő gólunk után is támadásban maradtak az egyetemisták, az újpesti kapusnak bőven akadt dolga. A harmad feléhez közeledve újpesti percek következtek. 28.02-nél Szabad kipattanójára Bodó érkezett és visszaállította a két gólos különbséget. Kevesebb, mint két perccel később Bodó átadását Just értékesítette. A mieink azonban nem adták fel, 31.30-nál Kuleshov tört ki, átadását Vokla csúsztatta az újpesti hálóba. 35.35-nél Lamoureux került a büntetőpadra, de ezt a fórt sem sikerült gólra váltani. Egyenlő létszámban jobban ment; 38.47-nél Filbrandt forgolódott a kék vonal közelében, majd váratlanul lőtt, Rajna keveset látott a kapuja előtt tornyosuló Molnár Dávidtól, ismét egy gólra zárkóztunk fel. A 2. harmadban is többet támadtak és jóval többet lőttek kapura a mieink, újra 21-11 volt a kaput eltaláló lövések aránya.

A 3 harmad elején Vincze Péter botja csúszott feljebb a megengedettnél, emberfórba kerültünk. A mieink hajtottak az egyenlítésért, a hazai védelem azonban szorosan zárt, nehéz volt helyzetet kialakítani. Az előny is kimaradt, de az egyetemisták veszélyesen támadtak 5 az 5 ellenében is. 55.30-nál Varga Arnold saját korongját érte utol a debreceni kapu mögött, szorongatott helyzetben is vissza tudta játszani, a rövid oldalon leselkedő Lamoureux pedig közvetlen közelről betalált. Még mindig volt szufla a mieinkben; 56.15-nél a Dalecky mögött érkező Kiss Patrik remekbe szabott fonákkal vette be Rajna kapuját. 57.56-nál Kuleshov harcolt a korongért, a botja beakadt, elengedte ugyan, de későn, emberhátrányba kerültünk. Négy mezőnyjátékossal is támadtak az egyetemisták, az utolsó percben Hetényi Zoli is lekorcsolyázott, majd 9 másodperccel a lefújás előtt Sikorcin betalált az üres kapuba, ezzel dőlt el a találkozó.

Az új év első mérkőzése izgalmas, látványos játékot hozott, a semleges nézők biztosan élvezték is a fordulatokat. A debreceni együttes egyre-másra gyártotta a gólhelyzeteket, melyek egy része kimaradt, többek között azért, mert nem mindig volt zavaró ember az újpesti kapu előtt és a fórjainkból sem tudtuk betalálni. A mieink óriásit küzdöttek, többször is felkapaszkodtak egy gólra, a védekezés azonban nem volt az igazi, ezt a hét kapott gól is bizonyítja. A debreceni együttes feltétlenül dicséretet érdemel megalkuvást nem ismerő játékáért, ami pedig az eredményt illeti, vasárnap hazai jégen lehet javítani.

A találkozó után a mieink részéről David Musial nyilatkozott.

Már az első harmadban szerezhettünk volna gólokat, hat-hét lehetőségünk volt, de ezeket nem használtuk ki. – állapította meg a szakvezető – A vereség ellenére azt mondom, jó mentalitással játszottunk, 2-5-ről fel tudtunk zárkózni. Vissza kell néznem a hibáinkat, de talán mi voltunk a jobb csapat. Az utolsó szabálytalanságot két perccel a vége előtt nem szabadott volna elkövetnünk, ha nincs ez a kiállítás, még lehetett volna esélyünk. A meccset a tévé nézők biztosan élvezték, szerintem a vezetőedzők kevésbé” – értékelt a DEAC szakvezetője.

2021.01.01. 18.00 Újpesti Jégcsarnok
EL 111
UTE – DEAC 7-5 (3-1, 2-3, 2-1)
Gólszerzők: Just(2), Sikorcin(2), Kiss Ph., Bodó és Lamoureux, illetve Kiss P.(2), Kuleshov, Filbrandt és Vokla

=Müller Károly=

Derencsényi István fotói a mérkőzésről

Összefoglaló: