Sági Martin újra Debrecenben

A 23 éves támadó egyéves fővárosi kitérő után tért vissza a DEAC-hoz.

A fiatal csatár a 2012-13-as szezonban szerepelt először a hazai ifi bajnokságban, az Újpesti-Vasas játékosaként. A következő idényben 4 mérkőzést kapott az UTE MOL Ligás együttesében, ahol pont nélkül zárt. Jóval sikeresebben szerepelt az U18-as korosztályban, itt 21 meccsen 56 pontot átlagolt, a magyar juniorban 21 találkozón 9 pontot termelt, míg az osztrák ligában 8 gól és 4 assziszt volt a mérlege. A 2014-15-ös szezonban az EHC Linz utánpótlás csapataiban edződött, eközben az ifiben és a juniorban is elérte a pont/meccs átlagot a junior ligában pedig osztrák bajnoki címet szerzett. Helyet kapott a Divízió 1/A csoportos ifi világbajnokságon szereplő magyar csapatban is. 2015-16-ban 33 EBYSL-meccsen 43 pontot szerzett, ezzel bőven pont/meccs átlag felett teljesített. Ismét meghívást kapott a magyar válogatottba, ott volt a Divízió 2/A csoportos vb-n, ahonnan aranyéremmel tért haza. A következő idényben Miskolcra igazolt és remek szezont futott a Jegesmedvék színeiben. Bajnoki címet szerzett az Erste Ligában és a magyar bajnokságban is, besöpörte az év újonca címet és a Divízió 1/B csoportos junior világbajnokságon 7 pontjával komoly érdemei voltak a magyar fiatalok győzelmében. A következő két szezont a lila-fehéreknél töltötte, 30 fölötti mérkőzésszámot teljesített és mindkét idényben 20 pontot termelt. A 2019-20-as idényben a DEAC színeiben vitézkedett, 37 Erste Ligás találkozón 30 pontot hozott össze. Ezzel ő volt a debreceni együttes negyedik legjobb pontszerzője. A teljesítményére Ferencvárosban is felfigyeltek, így a 2020-21-es idényt a zöld-fehéreknél töltötte, 20 ponttal zárt, de úgy tűnik, hogy nem találta meg a számítását, így a váltás mellett döntött. A döntés okairól Sági Martint kérdeztük.

– Sikeres szezont produkáltál a Fradinál, mégis úgy döntöttél, hogy másutt folytatod a karrieredet. Miért éppen a DEAC-ra esett a választásod?
S.M.: Nagyon örültem, mert a szezon végén több csapat is megkeresett, számos jó lehetőség rajzolódott ki előttem. Hosszabb mérlegelés után Debrecen mellett döntöttem, mivel a fejlődésem szempontjából a DEAC-tól kaptam a legkedvezőbb lehetőséget.

– Hogyan telnek a napjaid mostanában?
S.M.: Már több hete elkezdtem az egyéni felkészülést. Az előzőekhez képest egy másik, még inkább hokispecifikus programot csinálok, ez arra fókuszál, hogy fejlessze a jégen használatos mozgásokat, mozgássorokat. Harmadéves joghallgató vagyok a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, jelenleg a vizsgaidőszak kellős közepénél járok, de eddig minden vizsgámat sikeresen teljesítettem. Elsősorban a hétvégeket fordítom majd a pihenésre, együtt a családdal, a barátnőmmel és a barátaimmal, főleg a Balatonnál és környékén. Amennyiben az időm engedi, szívesen foglalkozom más szabadtéri sporttevékenységekkel is, például a teniszezés és a golfozás, de szívesen ülök kerékpárra is.

– Milyen eredményeket vársz új csapatodtól a következő szezonban?
S.M.: A magyar bajnokságban a tavaly elért eredményt céloznám meg legszívesebben, de remélem, hogy a Magyar Kupában is jól tudunk majd teljesíteni. A személyes célom az, hogy maximális mértékben hasznára legyek a csapatunknak és ennek érdekében minden tőlem telhetőt meg fogok majd tenni.

Sági Martin ifi és junior korában is gólerős játékosnak számított, a hazai U18-ban 39 meccsen 85 pontos összteljesítménnyel rendelkezik, az EBYSL-ben 98 találkozón szerzett 95 pontot tud felmutatni. A magyar bázisú nemzetközi ligában játszotta azonban a legtöbb, szám szerint 212 mérkőzést és ezeknek során 126 pontot, 47 gólt és 79 gólpasszt hozott össze. Bízunk abban, hogy régi-új játékosunk a 2021-22-es szezonban is gyorsan megtalálja góllövő ütőjét és számos remekbe szabott góllal, gólpasszal örvendezteti meg a szurkolókat!

Névjegy:
Sági Martin
Született: 1997.június 12., Budapest
Posztja: támadó
Testmagasság: 190 cm
Testsúly: 100 kg
Ütőfogás: balos

=Müller Károly=