Szükségtelen keseregni

Idei első idegenbeli mérkőzésünkön Gönczi Lajos kezdett az egyetemisták kapujában. György József szakvezető nyilván pihentetni szerette volna a sokszoros válogatott Hetényi Zolit, de sajnos hamarosan kiderült, hogy ez a megoldás nem jön be ezen az estén.

A korongbedobás után 12 másodperccel már vezettek a lilák; Madácsi lövése kipattant, Balogh Bence azonban értékesítette a helyzetet. A debreceniek töretlen játékkedvvel kezdtek hokizni, szemre is tetszetősen adogattak a mezőnyben, sőt helyzeteket is sikerült kialakítani. Előbb Rajna hárította Molnár centerezését, majd Kíss Patrik lökte fejjel a palánkra Smirnovot, ami meghozta az első újpesti kiállítást. A debreceniek alaposan megnyomták az előnyös játékukat, a kontratámadásból Kmec veszélyeztetett. 09.27-nél Benk az alapvonal tájékáról   adta hátra a pakkot, Kiss Dániel pedig résen volt. Tovább támadott a hazai együttes, a 15. percben a Göncziről kipattanó korong pontosan Shirley elé került, aki nem hibázott. Ezután csere történt a vendégek kapujában, Gönczit Hetényi Zoli váltotta. Folytatódtak az újpesti rohamok, nehéz perceket élt át a vendégek védelme, a 16.01-nél Molnár Dávid került a büntetőpadra. 16.35-nél Kovács Alex lövése kicsorgott Hetényiről, de az újpesti csatár másodjára mégis besodorta a pakkot.

A 2. játékrész legelején Mihalik András kitörését védte Rajna. A fiatal csatár kicsit túl vehemensen vetette magát harcba, 2 percet kapott könyökhasználat okán. A 24. percben Nemest ültették ki fogás vétke miatt, de az emberelőnyt a vendégek nem tudták kihasználni, Hetényi Zolinak pedig nagy bravúrral kellett egy kontrát hárítani. A 27. perc elején Kiss Dániel takarásból leadott lövése beakadt, az újpesti hátvéd már a második gólját szerezte.  36.00-nál Tornyai szabálytalankodott Voklával szemben, ő is a büntetőpadra került. A 39. percben Spirko jó passzal találta meg Daleckyt, aki beverte a DEAC szépítő gólját. A kapura lövések összevetése az első harmadbeli 13-13 után, ezúttal a debreceniek javára dőlt el, 12-18 arányban, de ebben a harmadban a játék képe is egyenlő erők küzdelméről árulkodott.

A 3. harmad elején Kozmát látták szabálytalannak a játékvezetők, újból hátrányba kerültek a debreceniek, de sikeresen védekeztek. A 46. percben Kmec birkózta le Voklát, most a vendégek jutottak emberfórba. Az emberelőny kimaradt, sőt Hetényi Zolinak viszont nagy védést kellett bemutatnia. 47.51-nél Smirnov és Pokorni keveredett nézeteltérésbe, mindketten 2+5 perccel zárták a bunyót. 53.14-nél Jarvinen-t küldték pihenőbe, majd kevesebb, mint egy perccel utóbb Kiss Dániel is hasonló sorsra jutott. Nem sokkal az utóbbi büntetés lejárta után Spirko verekedte be magát a lilák kapuja elé és be is vette Rajna kapuját. A záró harmadot a vendégek nyerték, akik egy percre sem adták fel a küzdelmet és nem csupán eredményesen, hanem stílusosan is hokiztak.

A számszerű eredmény ezen a mérkőzésen sem volt a játék képével szinkronban, az egyetemisták az elveszített első harmad után egyre többször veszélyeztettek, a helyzetkihasználás azonban nem volt hatékony, a védekező munkába is komoly hibák csúsztak. Az ellenfél háromszor talált be kipattanóból, ezeket a gólokat pontosabb és keményebb védekezéssel legalább részben elkerülhettük volna. Szükségtelen keseregni, a hibákból tanulni kell, annak érdekében, hogy többé ne kerülhessünk ilyen helyzetekbe!

György József vezetőedző őszintén beszélt a mérkőzésen történtekről.

Rosszul kezdtünk és a fő gond az volt, hogy 12 másodperc elteltével, már az első újpesti támadásból gólt kaptunk. A kapott gól után mintegy 10 percig tartó, nagyon jó hoki következett. Megvoltak a helyzeteink is, de ahelyett, hogy egyenlítettünk volna, a 9. percben újabb találatot kaptunk és ez valamilyen szinten már megfogta a csapatot. A hazaiak fokozatosan átvették az irányítást, mi kapust cseréltünk. Nem sikerült azonban megoldani, hogy 3 góllal, vagy az alatt vonuljunk be az öltözőbe. A 2. játékrészben egy takarásból leadott, távoli lövés utat talált a kapunkba, a játékunk azonban ekkor már jó volt. A 3. harmadot megnyertük, komoly pozitívum, hogy képesek voltunk egy jó etapot produkálni. A meccs közben is fejlődtünk, az első harmadot elveszítettük, a másodikat döntetlenre hoztuk, a harmadikat pedig nyertük. A negatívban maradt a helyzetkihasználás, valamint az, hogy három gólt kaptunk kipattanókból és nem sikerült hatékonyan védeni a kapunk előtti területet. Sok helyzetünk volt, de a helyzet pusztán nem elég. Örültem, hogy volt tartás a srácokban, végig elszántan küzdöttek! – fogalmazott György József.

2022. szeptember 29. 19.00 Újpesti Jégcsarnok
EL 18
UTE – DEAC 5-2 (4-0, 1-1, 0-1)
Gólszerzők: Kiss D.(2), Balogh B., Shirley, Kovács A., illetve Dalecky és Spirko
=Müller Károly=

Fotók: utehoki.hu