Tapasztalt támadóval erősít a DEAC

Rastislav Spirko a szlovák bajnokságból érkezett, és a következő szezonban a Debreceni Egyetem csapatának tagja lesz.

Új légiós támadónk az észak-szlovákiai Turócszentmárton városában született, itt ismerkedett meg a jégkorongozás alapjaival. 1997-98-as szezonban 22 meccset játszott az MHC Martin ificsapatában és újonc évében kis híján elérte a pont/meccs átlagot. További négy szezont teljesített az U18-as és az U20-as korosztályban, mindvégig kiváló pontátlagokat produkálva. A 2001-02-es idényben részt vett az U18-as elit világbajnokságon, ahol 5 ponttal gazdagította a szlovák nemzeti csapatot. A következő szezonban bekerült a Turócszentmárton felnőttcsapatába, az U20-as junior elit vb-n hat találkozón öt pontot átlagolt. 2003-ban átruccant a tengeren túlra, remekül hokizott az USHL-ben a Tri-City Storm együttesével, sikerrel abszolvált egy újabb junior elit VB-t, majd két pontgazdag év következett az Univ. of North Dakota csapatánál, az NCAA-ban. 2006-ban visszatért a szülővárosába, majd csehországi évek következtek, elsősorban az Ústi nad Labem színeiben. 2009-től két szezont töltött az Eaton Pardubice csapatában, majd négy szezonos KHL-es kaland következett, a Lev Poprad, az Automobilist, a Szpartak Moszkva, végül az Amur Khabarovsk együtteseiben. A 2015-16-os idény újra otthon találta, majd a Kometa Brno és az Ocelari Trinec voltak a soron lévő állomások, mindkét említett szezonban megbízhatóan szállította a pontokat. 2017-től a HC Nove Zamky, majd a HKM Zvolen alkalmazásában állt és végig kiváló, vagy kiemelkedő pontátlagokkal büszkélkedhetett. A tavalyi szezonban az MHC Martin játékosa volt és pont/meccs átlag felett teljesített a szlovák második vonalban.

Rastislav Spirko hosszú, változatos és eredményes pályafutást tudhat maga mögött és úgy tűnik, most is ereje teljében van, 24 éve folyamatosan top-bajnokságokban játszik, ez idő alatt hihetetlen mennyiségű tapasztalatot halmozott fel. Nyolcvannégy mérkőzést vívott az NCAA-ban (68 pont), 280 meccset a szlovák élvonalban (256 pont), 256-ot a cseh első ligában (120 pont), hogy csak a legfontosabb eredményeket idézzük. A KHL-ben 205 alkalommal lépett a jégre, ez alatt 84 pontot termelt, a Nadezhda Kupán 8 meccsen 7 pont volt a termése, 2005-06-ban NCAA bajnoki címet szerzett, 2009-10-ben pedig cseh extraligában nyert bajnokságot.

A nagy reményekre jogosító támadót először arról kérdeztük, milyen célokkal, tervekkel igazolt a DEAC csapatához.

Elsősorban segíteni kívánom a csapatot abban, hogy minél sikeresebb szezont produkáljunk és messzebbre jussunk a bajnokságban, mint az előző évben. A legtöbbet nyilván a támadásokban tudok segíteni; mindig kreatív játékosnak tartottam magamat, aki sokszor alakít ki helyzeteket és be is talál az ellenfelek hálójába. Ezen kívül a tapasztalataim révén szeretnék minden fronton hozzájárulni a jó eredményekhez – fogalmazott Rastislav Spirko, aki arról is beszélt, kinek az invitálására érkezett az egyetemistákhoz – A vezetőedzőnk, David Musial hívására igazoltam Debrecenbe. A 2019-20-as idényben találkoztunk Zólyomban és azóta is tartjuk a kapcsolatot. A csapat tavaly nagyon jó teljesítményt nyújtott és én azon leszek, hogy idén még jobbak legyünk. Úgy vélem, hogy nagyon jól felépített csapatunk lesz, remélem, hogy minden a terveink szerint alakul, és egy igazán élvezetes szezont tudunk produkálni.

A DEAC fiataljai sokat tanulhatnak majd a harcedzett veterántól, aki bárhol járt is a világban, mindig nála volt a góllövő ütője. Bízunk abban, hogy elhozza Debrecenbe is!

NÉVJEGY:
Rastislav Spirko
Született: 1984. 06.21., Turócszentmárton (SVK)
Posztja: támadó
Testmagasság: 175 cm
Testsúly: 79 kg
Ütőfogás: balos

=Müller Károly=