Tavalyi önmagunkat kellene felidézni

A rossz emlékű újpesti vendégszereplés után csaknem öt napja volt arra az egyetemistáknak, hogy összekapják magukat. Persze, ha ez mindössze abból állna, hogy egy kicsit videóelemzünk, egy kicsit elbeszélgetünk, okosakat mondunk, akkor a csapatok maguktól is megcsinálnák, hiszen profi játékosokról beszélünk. Sajnos nem mindenki tudja, vagy hiszi, hogy mindez a legjobb szándékok mentén sem annyi, hogy erőt veszünk magunkon, és levisszük a gyereket sétálni… Egy csapat „összekapása” mérhetetlenül bonyolult, sokismeretlenes feladvány, ami akkor sem biztos, hogy gyorsan megoldható, ha mindenki ezért dolgozik. Esetünkben először is el kell hinnünk; a srácok azzal az akarattal indultak el vasárnap Budapestre, hogy jobbat produkáljanak, mint tették azt legutóbb.

A budapesti akadémista csapat nyilván tisztában volt azzal, hogy a meccs legelején zavarba hozhatók a mieink. Azonnal nekünk rontottak, és a második támadásuk eredményt hozott; Tsulyihin rajtolt rá egy kipattanó korongra és a hálóba vágta. Kísértett minket az újpesti kezdés, 01.14-nél Djumic előre bulizott, bevitte a pakkot középre és felvarrta a vas alá. A 3. perc elején a BJA összehozott egy újabb nagy gólhelyzetet, Antek Tomi azonban résen volt. 03.19-nél megkönnyebbültünk egy picit, Mihalik András jó passzal találta meg Daleckyt, aki ellőtte a pakkot Kornakker lábai között. 07.19-nél Bogesic került a büntetőpadra. Az előnyben felállt a harmadunkban a BJA, ügyesen adogattak, az első lövést Antek bravúrral hárította, de másodjára a kapuvasnál üresen álló Schlekmann a hálóba lőtte a korongot. Az etap további részében a kiállítások vitték a prímet, előbb Schlekmann, majd Révész, végül Galoha kapott 2 perces kisbüntetést. A kapusok sem unatkoztak, 01.24-el a harmad vége előtt Kornakker tornázott egy nagyot Dalecky lökete után, majd McCormick helyzetét hatástalanította Antek.

A 2. játékrész elején agresszív, letámadásokra építő játékra váltottak a debreceniek. Percekig keményen nyomtunk, 4-5 életveszélyes helyzetet dolgoztunk ki, ám ezek sorra kimaradtak, mindkét csapat csak vasig jutott. A játékvezetők hosszasan videóelemeztek, senki nem tudta, mit és miért, csak annyi derült ki, hogy „nem volt gól”. A 24. perc elején Molnár Bálintot ültették ki, az előnyben aztán feljöttünk szorosra; Sági küzdött meg a pakkért, középre adását 24.42-nél Novotny értékesítette. 25.59-nél Sosunov ütközött, ellenfele elesett, bár valószínűleg csak a fizikai paraméterek közötti különbségek miatt, de a játékvezetők kiállították az orosz hátvédet. A 26. perc táján is letámadtuk az ellenfelet, Jakabfy célozta meg a BJA kapuját, a hálóőrük azonban bravúrral védett. 27.18-nál Tsulyhin használta ki a hazaiak emberelőnyét és teljesen szabadon lőtte be a mieink kipattanóját. Alig 20 másodperccel később Garát három gólra növelte a fővárosiak előnyét, egy perccel utóbb Spirko kozmetikázta a meccs állását. 35.48-nál Antek a kapu mögé korcsolyázott egy előre vágott korongra, a mezőnybe visszajátszott korongot Tóth Richárd helyezte az üres debreceni kapuba. A játékmegszakításban a debreceni szakvezető kapust cserélt, Antek Tamás helyére Gönczi Lajos érkezett a jégre. 1.18 perccel a játékrész vége előtt, Novotny-t állították ki, melynek egy része áthúzódott a 3. harmadba.

Fél perccel a záró harmad kezdete után McCormick maradt fedezetlenül a kapunk előterében és belőtte a hazai emberelőnyt. 41.58-nál Vokla szabálytalankodott fölöslegesen, az újabb emberhátrányt Uimonen értékesítette. 45.10-kor Bukorról bepattant McCormick korongja, a gólt az amerikai légiósnak írták be.  Mivel észlelhető volt, hogy a mieinknek fogytán a mentális ereje, György József időt kért. Valamilyen korábbi számlát törlesztendő, 58.44-nél Bogesic és Tóth Richárd esett egymásnak, mindketten 5 perces kiállítást kaptak, a DEAC hátvédje ráadásként még kettőt. A két csapat ekkor már nem forszírozta a góllövést, számunkra demoralizáló eredménnyel ért véget a találkozó.

Ismét pocsék kezdést produkáltak a mieink, és ezt a jó erőkből álló hazai csapat kíméletlenül büntette. Feltűnő volt a védelem számos kihagyása, a szilárd védekezés helyett a támadó harmadban munkálkodó hátvédjeink látványa. A srácok a 2. harmadban mintegy 20 percig hokiztak úgy ahogyan tudnak, és ahogyan a várjuk tőlük, egyébként inkább egyénileg próbálkoztak, ami kevés volt a BJA szervezett hokijával szemben. Abban bízhatunk, hogy a sorozatok előbb, vagy utóbb megszakadnak és ez érvényes a rossz szériákra is. Mint ahogyan abban is, hogy a csapat és a körülöttük dolgozók minden elkövetnek azért, hogy ez a pillanat minél előbb bekövetkezzék. A múlt szezonban is eléggé vegyes eredményekkel nyitottunk, aztán mégis sikerült nagyszerű eredményeket elérni.

György József vezetőedző keményen szembenézett a tényekkel.

Rossz volt a kezdés, ez nem is kérdés – mondotta a meccs utáni nyilatkozatában. – Újpesten 12 másodperc, itt meg 1 perc 14 másodperc alatt sikerült két gólt is kapni. Igazából volt húsz percünk a második harmadban, amikor közel tudtunk volna kerülni, de nem sikerült. Négy emberhátrányos gólt kaptunk és csak annyit mondhatok erről, hogy az emberhátrányos védekezésünk Hetényi Zolira van építve. Passzívabb védekezésünk van, azonban sajnos, ha nem Zoli áll a kapuban, akkor gyengébben működik. Ebből is kell tanulnunk, de a mai mérkőzésről nehéz bármit mondani, amitől én nyugodtabb lehetnék, vagy a csapat ebből tanulhatna – mert nem lehet. Erősen ingadozott a játékunk, mindkét mérkőzésen meghatározó volt az, hogy nagyon rosszul kezdtünk. Roppant nehéz nulla kettőről, nulla háromról elkezdeni hokizni. Amikor ma a harmadik harmadban a 6-3-as szituációt akartuk tartani, hogy maradjunk hat háromnál, megint jött öt perc alatt három gól… Azért is kellett időt kérnem, mert láttam, hogy teljesen elfogytunk mentálisan és egyértelműen nagyon ritkán szoktunk ilyen gödörbe kerülni. Megnézzük, hogy mit tudunk csinálni, de a BJA ma egyértelműen magasan jobb volt, és a párharcokban, a gyorsaság terén is alulmaradtunk – értékelt György József.

2022.10.02. 17.40 Vasas Jégcentrum
EL 21
Budapest Jégkorong Akadémia HC – DEAC 9-3 (3-1, 3-2, 3-0)
Gólszerzők: Tsulyhin (2), McCormick (2), Uimonen, Garát, Schlekmann, Tóth R. és Djumic, illetve Dalecky, Spirko és Novotny     

 =Müller Károly=

Fotók: Budapest Jégkorong Akadémia