Több mint egy újonc

A mindössze 20 éves Mark Szmirnov az első teljes szezonjára készülődhet Debrecenben. A hangsúly a „teljes” idényen van, mivel nálunk hokizott az elmúlt évben is, ám akkor javarészt az U21-es korosztályt erősítette. A jó szemű debreceni edzők felismerték a talentumát, és meghívást kapott a felnőttcsapat keretébe.

Mark Szmirnov Jaroszlavlban született, az oroszországi nagyvárosban kezdett jégkorongozni. Trénerei korán felfigyeltek ígéretes tehetségére, 15 éves korában beválogatták a Lokomotív Yaroslavl U16-os együttesébe, ahol a 2016-17-es idényben 13, egy idénnyel később 12 pontot jegyzett és kipróbálhatta magát a juniorok között is. A 2017-18-as szezon jó részét a NKM Novomoskovsk csapatánál töltötte, de néhány meccs erejéig megfordult az Admiral Vladivostok együttesénél is, és összesen 9 pontot szerzett.

A 2020-21-es idényben szerződött Debrecenbe, ahol 42 pontjával junior bajnoki címhez segítette csapatát. Nem késett sokáig a felnőttcsapat meghívása sem, Mark négyszer kapott lehetőséget az Erste Liga alapszakaszában, ötször a playoffban és a bizalmat 1+3 pont megszerzésével hálálta meg. Hogy a DEAC edzői stábja mit vár az idén Mark Smirnov játékától, arról György József vezetőedző beszélt.

Mark több junior meccsét megnéztem a múlt szezonban. Úgy találtam, hogy komoly potenciállal és szimpatikus személyiségjegyekkel rendelkezik, szinte természetes volt, hogy játéklehetőséget kapjon a felnőttek között. Nem csalódtam benne, beváltotta a reményeimet. Sokoldalú játékosnak ismertem meg, akit hátvédposzton is be lehet vetni, bár fizikailag még fejlődnie kell. Bízom abban, hogy a most kezdődő idényben is folyamatosan fejlődik tovább – fogalmazott György József.

Név: Mark Szmirnov
Született: 2002.07.01., Yaroslavl (RUS)
Poszt: támadó
Magasság: 179 cm
Súly: 76 kg
Ütőfogás: jobbos

=Müller Károly=